Οι δείκτες των κυριότερων ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών συνεχίζουν να ενισχύονται για δεύτερη ημέρα (με εξαίρεση τον FTSE MIB στην Ιταλία), αντανακλώντας τρεις διαδοχικές ημέρες ανόδου του S&P 500 στις ΗΠΑ. Δεν μπορούμε να βρούμε την ακριβή πηγή της ανόδου των μετοχών σήμερα, αν και η πρόοδος ως προς τη λύση του κυβερνητικού αδιεξόδου στην Ιταλία ίσως συντελεί στην αισιόδοξη εικόνα των αγορών.

Πριν από λίγο εντολοδόχος πρωθυπουργός ορίστηκε από τον πρόεδρο της Ιταλίας Ναπολιτάνο ο Ενρίκο Λέτα, δεύτερος τη τάξει του Δημοκρατικού Κόμματος, σύμφωνα με τη RAI. Οι επενδυτές στο ευρώ αναζητούν έναν πρωθυπουργό, ο οποίος δεν θα αναιρέσει τις δομικές μεταρρυθμίσεις του προκατόχου του Μόντι.

Στα θετικά σημεία της ημέρας, η Ιταλία δημοπράτησε ομόλογα λήξης το 2014 με μηδενικό κουπόνι και μέση απόδοση σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα στο 1,167%. Παρ’ όλα αυτά το ευρώ δεν έχει επωφεληθεί από την άνοδο των δεικτών μετοχών. Η ισοτιμία EURUSD διαπραγματεύεται λίγο πάνω από το άνοιγμα (πάνω από το 1,3000), ενώ νωρίτερα κατάφερε να διαγράψει την πτώση στο 1,2953 στον απόηχο των απογοητευτικών δεικτών επιχειρηματικού κλίματος, τρεχουσών συνθηκών και προσδοκιών IFO στη Γερμανία.

Ακόμα η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε σήμερα ότι θα επεκτείνει για ένα επιπλέον έτος το πρόγραμμα Χρηματοδότηση για το Δανεισμό (Funding for Lending Scheme) με τον διοικητή της Κινγκ να το χαρακτηρίζει χρήσιμο μέτρο.

Facebook Comments