Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) είναι πιο κοντά από κάθε άλλη φορά, μετά τον περσινό Ιούλιο, όταν μείωσε για τελευταία φορά τα επιτόκιά της, για να προχωρήσει σε νέα μείωσή τους, πιθανόν κατά ένα τέταρτο της μονάδας, στη συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου την επόμενη εβδομάδα.

Το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ ανέρχεται σήμερα στο 0,75%. Υψηλόβαθμες πηγές, που μετέχουν στις σχετικές συζητήσεις, αναφέρουν ότι διαμορφώνεται δυναμική για ανάληψη δράσης που θα βοηθήσει την οικονομία της Ευρωζώνης, η οποία βρίσκεται σε ύφεση, κάτι που ορισμένα μέλη της ΕΚΤ ήθελαν να γίνει νωρίτερα φέτος.

Η μείωση του πληθωρισμού αρκετά κάτω από το στόχο της ΕΚΤ δίνει στην τράπεζα το περιθώριο να δράσει και ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της δήλωσε ότι ακόμη και ο επικεφαλής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας (Μπούντεσμπανκ), Γενς Βάιντμαν – ο μεγαλύτερος υποστηρικτής της αυστηρής νομισματικής πολιτικής στο 23μελές Δ.Σ. της – είναι ανοικτός σε μια τέτοια προοπτική.

Μετά την προηγούμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΚΤ στις 4 Απριλίου, ο Πρόεδρός της Μάριο Ντράγκι έστειλε το μήνυμα ότι μία μείωση των επιτοκίων μπορεί να γίνει σύντομα, δηλώνοντας ότι η τράπεζα είναι «έτοιμη να δράσει» για να ενισχύσει την οικονομία της Ευρωζώνης.

«Τώρα είμαστε απελευθερωμένοι», δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΚΤ, προσθέτοντας: «Στην επόμενη συνεδρίαση στη Μπρατισλάβα θα παρακολουθούσα σίγουρα τα επιτόκια».

Στελέχη της ΕΚΤ θεωρούν ότι μια μείωση των επιτοκίων θα έχει περιορισμένη επίδραση στην οικονομία, αλλά θα δείξουν ότι την στηρίζουν.

Το ενδεχόμενο της μείωσης των επιτοκίων από την άλλη εβδομάδα ενισχύθηκε από τον δείκτη υπεύθυνων αγορών (PMI) που δημοσιοποιήθηκε χθες και έδειξε μία σημαντική μείωση της οικονομικής δραστηριότητας στη Γερμανία τον Απρίλιο, ενώ και ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία Ifo μειώθηκε τον Απρίλιο, όπως ανακοινώθηκε σήμερα.

Facebook Comments