Με το 2014 να βρίσκεται λίγες εβδομάδες πριν ολοκληρωθεί, υπάρχουν κάποια πολύ βασικά θέματα που απασχολούν τις αγορές, όπως έχουμε επισημάνει σε αναλύσεις στο Forexreport.gr: η απροσδόκητη πτώση των αποδόσεων των ομολόγων, η δύναμη της αμερικανικής οικονομίας και η άνοδος του δολαρίου. Σύμφωνα με το δείκτη δολαρίου, το αμερικανικό νόμισμα έχει ενισχυθεί 10% από τα τελευταία χαμηλά του και βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 2010.

Σύμφωνα με τη BlackRock, η άνοδος του δολαρίου οφείλεται σε διάφορους λόγους μεταξύ των οποίων είναι: η σταθερή ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας, οι αποκλίσεις μεταξύ της νομισματικής πολιτικής των βασικών τραπεζών και οι αλλαγές στα βασικά flows. Η BlackRock, αναζητά τον αντίκτυπο της ανόδου του δολαρίου και βρίσκει τρεις σημαντικούς τομείς ενδιαφέροντος.

1. Πρόβλημα για τα εμπορεύματα και τον πληθωρισμό. Τα εμπορεύματα αποτιμώνται σε δολάρια, επομένως ισχυρότερο δολάριο σημαίνει χαμηλότερες τιμές για τα εμπορεύματα. Υπάρχουν όμως και τα πραγματικά επιτόκια. Η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας δεν ενισχύει μόνο το δολάριο αλλά αναμένεται να οδηγήσει υψηλότερα και τις αποδόσεις των ομολόγων. Ιστορικά, οι υψηλότερες αποδόσεις στα ομόλογα πιέζουν ακόμα περισσότερο τα εμπορεύματα.

2. Στήριξη της κατανάλωσης στην Αμερική. Ένα ισχυρότερο δολάριο μειώνει τις τιμές των εισαγωγών και τις πληθωριστικές πιέσεις. Σε ένα περιβάλλον χαμηλών μισθών, αυτό αυξάνει την αγοραστική δύναμη.

3. Πονοκέφαλος για τις πολυεθνικές. Ένα ισχυρότερο δολάριο σημαίνει χαμηλότερο ευρώ και γεν. Αυτό μειώνει την ανταγωνιστικότητα των αμερικανικών εταιριών έναντι των αντίστοιχων ευρωπαϊκών και ιαπωνικών.

Facebook Comments