Επιβραδύνθηκε η ανάπτυξη της οικονομίας των χωρών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2015 και ιδιαίτερα στις Ηνωμένες Πολιτείες και στη Γερμανία, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ. Αντιθέτως, θετικά ήταν τα στοιχεία από τη Γαλλία και την Ιαπωνία, αλλά και την Ιταλία, όπου το πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε για πρώτη φορά από το τρίτο τρίμηνο του 2013.

Ωστόσο, συγκριτικά με άλλες χώρες η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη είναι ασθενική παρά το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τη σημαντική υποχώρηση των τιμών της ενέργειας και την υποτίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου και άλλων σημαντικών νομισμάτων.

Η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ (περιλαμβάνεται η επίδραση του πληθωρισμού) επιβραδύνθηκε στο 0,3% το πρώτο τρίμηνο του 2015 σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, οπότε και είχε ενισχυθεί κατά 0,5%, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ. Μεταξύ των επτά πλέον ανεπτυγμένων οικονομικά χωρών (G7) είναι αξιοσημείωτη η απότομη επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας, που πέτυχε ρυθμό ανάπτυξης μόλις 0,1% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2014.

Μάλιστα, πολλοί οικονομολόγοι προβλέπουν ότι το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου θα μειώσει την ανάπτυξη του πρώτου τριμήνου στο -1% από 0,2% όταν θα ανακοινώσει την Παρασκευή τη δεύτερη εκτίμησή του για το ΑΕΠ της χώρας. Εφόσον επιβεβαιωθεί αυτή η εκτίμηση, τότε θα περιοριστεί και άλλο ο ρυθμός ανάπτυξης του ΟΟΣΑ και του G7 το πρώτο τρίμηνο του 2015, ενώ θα πληθύνουν οι αμφιβολίες για το κατά πόσο μπορεί η αμερικανική οικονομία να παίξει τον ρόλο της ατμομηχανής της παγκόσμιας οικονομίας τα επόμενα τρίμηνα.

Σημαντική ήταν η επιβράδυνση της ανάπτυξης και στη Γερμανία, της οποίας το πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,3% το πρώτο τρίμηνο από ανάπτυξη 0,7% τους τελευταίους τρεις μήνες του 2014. Επιβράδυνση της ανάπτυξης σημειώθηκε και στη Βρετανία. Αντιθέτως, καλύτερα είναι τα νέα από Γαλλία, Ιαπωνία και Ιταλία, ωστόσο πολλοί οικονομολόγοι αμφιβάλλουν κατά πόσο είναι διατηρήσιμος αυτός ο ρυθμός ανάπτυξης. Η Ιαπωνία βγήκε από δύο συνεχόμενα τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης που προκάλεσε η αύξηση του φόρου πωλήσεων πέρυσι τον Απρίλιο και αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,6% στις αρχές του έτους

Facebook Comments