Ανάπτυξη 0,4% καταγράφηκε το πρώτο τρίμηνο του 2015 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014, έναντι αρχικής εκτίμησης για 0,3%, όπως δείχνουν τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τους τριμηνιαίους εθνικούς λογαριασμούς.

Αντίθετα, παρέμεινε αμετάβλητη η εκτίμηση για μείωση του ΑΕΠ κατά 0,2% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2014, πάντα με βάση τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η μικρή βελτίωση στον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ είναι αποτέλεσμα των επιπλέον στοιχείων που δεν ήταν αρχικά διαθέσιμα. Τα στοιχεία αυτά είναι είτε μηνιαία (όπως το ισοζύγιο πληρωμών για τον Μάρτιο) είτε τριμηνιαία (όπως, οι δείκτες κύκλου εργασιών στους κλάδους των υπηρεσιών και η έρευνα εργατικού δυναμικού).

Στην τριμηνιαία σύγκριση, η ΕΛΣΤΑΤ κατέγραψε ότι η συνολική καταναλωτική δαπάνη δεν παρουσίασε μεταβολή. Η μεν κατανάλωση των νοικοκυριών ήταν αμετάβλητη, η δε κατανάλωση της Γενικής Κυβέρνησης αυξήθηκε 2,9%.

Ο ακαθάριστος σχηματισμός κεφαλαίου αυξήθηκε 6%, ενώ οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν 7,5 %.

Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών μειώθηκαν 0,6% (οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν 0,3% και οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν 1,7%). Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών μειώθηκαν 0,7% (οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν 2,3% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν 10,8%).

Σημειώνεται ότι με βάση τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το ΑΕΠ παρουσίασε αύξηση 0,2% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο πέρυσι, έναντι αύξησης 0,1% που είχε αρχικά εκτιμηθεί.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, σε ετήσια βάση η συνολική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση 0,9% και οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 17,4%.

Επίσης, αύξηση 0,9% παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν 0,8% και οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν 1,3%). Παράλληλα, αύξηση 10,6% παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν 10% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν 13,4%).

Facebook Comments