Δεν είναι τα ομόλογα, αλλά οι πολιτικοί που έχουν τη δύναμη να κρατήσουν την Ελλάδα στο ευρώ ή να την διώξουν από αυτό, αναφέρει το δημοσίευμα της οικονομικής εφημερίδας Financial Times, επικαλούμενη έρευνα του οίκου Moodys.

Όπως εξηγούν οι FT, λοιπόν, η απάντηση στο ελληνικό ζήτημα μπορεί να δοθεί μέσω των IOUs.

«Μία έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν είναι μία αναπόφευκτη συνέπεια της χρεοκοπίας», τονίζει ο αναλυτής του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης, Κόλιν Έλις.

Με βάση την έρευνα του οίκου, η βρετανική εφημερίδα εξηγεί ότι μία χρεοκοπία τους ερχόμενους μήνες, που ίσως προκληθεί από την άρνηση της ελληνικής κυβέρνησης να πληρώσει τους πιστωτές της εγκαίρως, προτιμώντας να καλύψει συντάξεις και μισθούς, δε θα είναι αποτέλεσμα συναινετικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές της.

Άρα, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα μία χρεοκοπία θα προκαλούσε «αναστάτωση», αλλά δεν θα σήμανε απαραίτητα το τέλος του «πολυτάραχου βίου της Ελλάδας στο ευρώ».

Συμπερασματικά, η ελληνική κυβέρνηση έχει δύο άμεσες επιλογές, συνεχίζουν οι FT, βάσει της έκθεσης του οίκου Moodys:

• Η πρώτη, έπειτα από την έξοδο του ευρώ και την μετατροπή του νομίσματος, αφορά στη δυνατότητα να τυπώσει χρήμα που είναι απαραίτητο για τη χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων της.

• Όσο για τη δεύτερη επιλογή αφορά στην έκδοση προσωρινών IOUs, ή «Σκριπ» που θα μπορούσε να αποδειχθεί μέρος της μετάβασης στη δημιουργία ενός νέου νομίσματος.

«Από αυτές τις επιλογές, πιστεύουμε ότι η δεύτερη είναι πιο πιθανή, μέσω της οποίας θα μπορούσε να εξαγοραστεί επιπλέον χρόνος για τις διαπραγματεύσεις», επισημαίνει ο οίκος αξιολόγησης.

Πιο αναλυτικά, οι Financial Times αναφέρουν ότι η έκδοση των IOUs, ή «Σκριπ» θα ήταν αποτέλεσμα μίας πολιτικής απόφασης της ελληνικής κυβέρνησης ώστε να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της. Με άλλα λόγια, θα μπορεί να δημιουργηθεί μία εναλλακτική μορφή νομίσματος για τη χρηματοδότηση των εγχώριων αναγκών της κυβέρνησης.

Την ίδια ώρα, το δημοσίευμα επισημαίνει πως τα «Σκριπ» έχουν χρησιμοποιηθεί σε διάφορες περιπτώσεις, αναφέροντας το παράδειγμα της πολιτείας της Καλιφόρνια τον Ιούλιο του 2009.

Βέβαια, η έκδοση «Σκριπ» δε συνεπάγεται κατ’ ανάγκη την επίσημη έξοδο από το ενιαίο νόμισμα, αν χρησιμοποιηθεί μόνο ως προσωρινό μέτρο ώστε να κατευνάσει το κλίμα και τις ανησυχίες για την ρευστότητα.

Όμως, συνεχίζει η έκθεση, η έκδοσή του θα μπορούσε να επιδεινώσει την οικονομική και χρηματοοικονομική εξάρθρωση -αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα εξόδου- και ταυτόχρονα θα μπορούσε να διευκολύνει την πορεία προς την έξοδο δημιουργώντας το πλαίσιο για ένα παράλληλο νόμισμα.

Αν η κυβέρνηση απαιτούσε από τις τράπεζες να δέχονται «Σκριπ» στο ίδιο επίπεδο με το ευρώ, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκροή καταθέσεων που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πάγωμα των καταθέσεων και ελέγχου των κεφαλαίων.

Facebook Comments