Πιο κοντά στις θέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα είναι το κείμενο που θα σταλεί σήμερα στην Αθήνα σύμφωνα με το ρεπορτάζ των Financial Times που υπογράφουν ο Πίτερ Σπίγκελ από τις Βρυξέλλες και ο Κέριν Χόουπ από την Αθήνα.


«Οι τελευταίες προτάσεις παραμένουν πιο κοντά στη στάση του ΔΝΤ σε διάφορα σημαντικά ζητήματα – μεταξύ των οποίων η απαίτηση από την Αθήνα να μην αφήσει τα συνταξιοδοτικά ταμεία να εμφανίσουν έλλειμμα – παρά την πιο επιεική στάση της Κομισιόν».

Ωστόσο, ανώτατοι αξιωματούχοι της ευρωζώνης ανησυχούν πως πολλά από τα στοιχεία των προτάσεων μπορεί να ωθήσουν την Αθήνα να απορρίψει το σχέδιο. Θα απαιτεί από την Αθήνα να επιτύχει πρωτογενή πλεονάσματα – έσοδα μείον δαπανών χωρίς τον υπολογισμό των πληρωμών για το χρέος – περίπου 3,5% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα. Η Αθήνα έχει απαιτήσει πολύ μικρότερα πλεονάσματα.

Σε ένα σημάδι ότι ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να μην συμφωνήσει εύκολα με τους όρους του, ο Έλληνας πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως υπέβαλε την δική του ξεχωριστή πρόταση το βράδυ της Δευτέρας. «Διαπραγματευόμαστε με ένα σχέδιο και με μια στρατηγική, αλλά υπό δύσκολες συνθήκες» είπε.

Το ΔΝΤ συνεχίζει να αμφιβάλλει για την δυνατότητα της Ελλάδας να επιτύχει τους φιλόδοξους στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα και συνεχίζει να ζητά διαβεβαιώσεις ότι οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης θα συμφωνήσουν στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους – το μεγαλύτερο μέρος του οποίου βρίσκεται σε χέρια Ευρωπαίων πιστωτών – αν δεν εφαρμοστεί ένα αξιόπιστο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.

Ωστόσο, το ΔΝΤ ενέδωσε μετά την σύνοδο που συγκάλεσε στο Βερολίνο η Αγκελα Μέρκελ και στην οποία συμμετείχε η Κριστίν Λαγκάρντ και οι επικεφαλής της Κομισιόν και της ΕΚΤ, με στόχο να βρεθεί κοινό έδαφος.

«Υπήρξε τουλάχιστον μια σύγκλιση των κειμένων. Οι σκέψεις των τριών εταίρων στην ελληνική διάσωση πιθανότατα εμφανίζουν ακόμη απόκλιση», δήλωσε αξιωματούχος της ευρωζώνης.

Μια ακόμη πηγή με γνώση του σχεδίου αναφέρει ότι οι τελευταίες προτάσεις παραμένουν πιο κοντά στη στάση του ΔΝΤ σε διάφορα σημαντικά ζητήματα – μεταξύ των οποίων η απαίτηση από την Αθήνα να μην αφήσει τα συνταξιοδοτικά ταμεία να εμφανίσουν έλλειμμα – παρά στην πιο επιεική στάση της Κομισιόν.

Κατά τους FT «εάν υπάρξει πολιτική συμφωνία μέχρι την Παρασκευή, οι αξιωματούχοι ευελπιστούν ότι μέχρι τα τέλη της επόμενης εβδομάδας θα έχει οριστικοποιηθεί ένα πιο εκτενές staff level agreement».

Το σχέδιο που θα παρουσιαστεί στην Αθήνα θα δίνει λύση στα χρηματοδοτικά προβλήματα της χώρας μέχρι τα τέλη του μήνα, όταν και λήγει το τρέχον πρόγραμμα. Οι πιστωτές εξετάζουν ένα σχέδιο παράτασης του τρέχοντος προγράμματος για ολόκληρο το καλοκαίρι, ακόμη και μετά την επίτευξη συμφωνίας, ώστε να μπορεί η ΕΚΤ να παρέχει φθηνά έκτακτα δάνεια στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Επιπλέον, τα κεφάλαια ύψους 10,9 δισ. ευρώ του ΤΧΣ για τις τραπεζικές ανακεφαλαιοποιήσεις αλλάζουν χρήση και θα χρησιμοποιηθούν ως συμβατικό πακέτο βοήθειας, που η Αθήνα θα μπορεί να χρησιμοποιήσει για να καλύψει τις δυο πληρωμές ομολόγων του Ιουλίου και του Αυγούστου, ύψους 3,2 δισ. και 3,2 δισ. ευρώ αντίστοιχα, στην ΕΚΤ.

Facebook Comments