Τον εξωστρεφή του προσανατολισμό ενισχύει περαιτέρω ο όμιλος Goodys-Everest, ναυαρχίδα του ομίλου Vivartia στην εστίαση, με την Κίνα να αποτελεί τον επόμενο σταθμό για την ανάπτυξη του νέου concept Goodys Burger House.

Όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Goodys-Everest Αθανάσιος Παπανικολάου μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «η εξωστρέφεια παραμένει βασική προτεραιότητα της διοίκησης καθώς εκτιμάται ότι υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για ανάπτυξη των σημάτων στο εξωτερικό διεκδικώντας μερίδιο από τον ανταγωνισμό».

«Η ελληνική επιχειρηματικότητα διαθέτει χωρίς καμία αμφιβολία τα εχέγγυα να ανταγωνιστεί με επιτυχία σε διεθνές επίπεδο» ανέφερε κ. Παπανικολάου και πρόσθεσε ότι «ολοκληρώνονται οι συζητήσεις συνεργασίας με επώνυμο τοπικό παίκτη της αγοράς της Κίνας για την ανάπτυξη του σήματος Goodys Burger House».

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι ο ελληνικός όμιλος διείσδυσε στην αγορά της Αυστραλίας ενώ στη συνέχεια υπέγραψε συμφωνία με τον γαλλικό όμιλο SODIFRAM για την ανάπτυξη της αλυσίδας καταστημάτων Goodys Burger House στα υπεράκτια διαμερίσματα της Γαλλικής Δημοκρατίας (Μαγιότ και Ρεουνιόν) στον Ινδικό Ωκεανό και στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Κομορών.

Το σχέδιο εξωστρέφειας που υλοποιεί με συνέπεια ο ομιλος Εστίασης Goody’s – Everest περιλαμβάνει συμφωνίες για την ανάπτυξη των σημάτων του σε Αλβανία, Μαυροβούνιο, Κόσοβο, ΠΓΔΜ, Λευκορωσία, Λιβύη, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, καθώς και τη λειτουργία πάνω από 20 καταστημάτων σε Κύπρο, Αλβανία, Βουλγαρία, Ρουμανία και Ουγγαρία.

Επανασχεδιασμός των σημάτων του ομίλου

Αναφερόμενος στην πορεία του κλάδου της εστίασης ο κ. Παπανικολάου τόνισε ότι η οικονομική κρίση έπληξε σε πολύ μεγάλο βαθμό τις επιχειρήσεις του κλάδου εστίασης με αποτέλεσμα περισσότερα από 4.500 καταστήματα να κλείσουν και χιλιάδες άνθρωποι να είναι πλέον άνεργοι.

Παραδέχθηκε ότι η κατάσταση στον κλάδο τα τελευταία χρόνια ήταν «άναρχη» αλλά πρόσθεσε ότι «απαιτείται ένα σταθερό οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον και η υλοποίηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων προκειμένου να αρχίσει η ανάπτυξη».

Σε ό,τι αφορά το θέμα της ενδεχόμενης αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ στην εστίαση ο κ. Παπανικολάου, ως πρόεδρος του Συνδέσμου Επώνυμων Οργανωμένων Αλυσίδων Εστίασης (ΣΕΠΟΑ), επανέλαβε την πάγια θέση του Συνδέσμου ότι κάτι τέτοιo θα πλήξει τόσο τις επιχειρήσεις όσο και τους καταναλωτές προσθέτοντας ότι «εάν η κυβέρνηση αυξήσει τον ΦΠΑ κτυπά τους πλέον αδύναμους και αυξάνει τις πιθανότητες φοροδιαφυγής».

Ο επανασχεδιασμός των σημάτων του ομίλου αλλά και ο εξορθολογισμός του δικτύου των καταστημάτων αποτέλεσε τη μεγαλύτερη πρόκληση για τη διοίκηση τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης η οποία, σύμφωνα με τον κ. Παπανικολάου, αντιμετωπίστηκε με πολύ μεγάλη ευθύνη.

Κάνοντας έναν απολογισμό για τις συνέπειες της κρίσης στον Όμιλο Goodys-Everest τόνισε: «Στα χρόνια της κρίσης χάσαμε 35-40% του τζίρου μας, κάναμε εξορθολογισμό του δικτύου καταστημάτων μας, πήραμε δυσμενείς αποφάσεις που αφορούσαν κλείσιμο καταστημάτων αλλά και μειώσεις προσωπικού. Ωστόσο από την περυσινή χρονιά έχουμε ισορροπήσει, αλλάξαμε το μοντέλο Goodys σε Goodys Burger House και ουσιαστικά διεθνοποιούμε την αλυσίδα με άνοιγμα καταστημάτων στο εξωτερικό».

Παράλληλα πρόσθεσε: «Όλα μας τα concept εξελίσσονται με γρήγορους ρυθμούς ακολουθώντας τις νέες τάσεις των καταναλωτών και τις νέες αγορές που δημιουργούνται. Ειδικότερα 115 project σε όλα μας τα σήματα ανανεώνονται και εξελίσσονται. Σε ό,τι αφορά στα Goodys, η διαδικασία μετατροπής του σε Goody’s Burger House βρίσκεται σε εξέλιξη καθώς συνεχώς γίνονται μετεγκαταστάσεις ή μετατροπές του υφιστάμενου δικτύου. Ήδη 50 από τα 130 καταστήματα ανακαινίστηκαν και το πλάνο της εταιρείας είναι μέχρι το τέλος του χρόνου να φτάσουν τα 75. Ως αποτέλεσμα των παραπάνω επιχειρηματικών κινήσεων εξυγίανσης εκτιμούμε ότι θα είμαστε θετικοί περίπου 6% στον τζίρο το 2015».

Ο όμιλος, σύμφωνα με τον κ. Παπανικολάου, «άντεξε στις δυσκολίες και αλλάζει πλέον όλα τα σήματα του ομίλου σε μία εξαιρετικά απαιτητική αγορά όπου νέα καταστήματα και αξιόλογα concepts εμφανίζονται καθημερινή έχοντας αναβαθμίσει τα κριτήρια αξιολόγησης του καταναλωτή».

Παράλληλα η διοίκηση, σύμφωνα με τον κ. Παπανικολάου, διερευνά με πολύ προσοχή την αγορά της εστίασης αναζητώντας τυχόν ευκαιρίες που μπορεί να υπάρξουν για συνεργασίες τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό ενισχύοντας την εξωστρέφειά της.

Τέλος, σε ότι αφορά στο πρόγραμμα νέας επιχειρηματικότητας FREE ENTRY για τον κλάδο της εστίασης και συγκεκριμένα για τις 4 κορυφαίες αλυσίδες εστίασης Goody’s, Flocafe, Everest και La Pasteria το οποίο ξεκίνησε πέρυσι και ολοκληρώνεται μέχρι το τέλος του έτους, η εκτίμηση της διοίκησης είναι ότι η ανταπόκριση των νέων επιχειρηματιών κινήθηκε σε πολύ καλά επίπεδα και υπάρχουν ήδη σκέψεις για εκ νέου εφαρμογή του.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποτελεί σύμφωνα με τον κ. Παπανικολάου, εξαιρετική ευκαιρία για νέους επιχειρηματίες που θέλουν να «ανοίξουν τα φτερά τους». Συγκεκριμένα, περιλαμβάνει ειδικά προνόμια για όσους επαγγελματίες ή νέους επιχειρηματίες, σε όλη την Ελλάδα ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στο χώρο της εστίασης στις 4 αλυσίδες του ομίλου. Στο πλαίσιο αυτό, μπορούν να αποκτήσουν το δικό τους κατάστημα με μηδενικό entry fee και προνομιακά royalties που ισοδυναμούν με 2% τον πρώτο χρόνο και 4% τον δεύτερο.

«Ο κλάδος εστίασης της Vivartia αποτελεί τον μεγαλύτερο ελληνικό όμιλο εστίασης με ηγετικά μερίδια, 500.000 πελάτες ημερησίως και 5.000 εργαζομένους. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αναμένεται να ενισχύσει τη δυναμική αυτή πορεία και να προσφέρει νέες θέσεις εργασίας, δημιουργώντας παράλληλα κλίμα αισιοδοξίας στο εγχώριο ελληνικό επιχειρείν» τόνισε ο κ. Παπανικολάου.

Facebook Comments