Μπορεί μία χώρα σαν την  Γερμανία, που στο παρελθόν έχει κερδίσει στην Eurovision με ένα απλό τραγούδι, και ‘σάρωνε’ στο Eurogroup ως τώρα, να πάρει μηδέν βαθμούς στους ίδιους θεσμούς; Αρχικά φαίνεται αδύνατον. Ο φετινός διαγωνισμός της Eurovision, όμως, απέδειξε ότι γίνεται. Μένει να δούμε αν το ίδιο θα συμβεί και σε επίπεδο Ευρωπαϊκών θεσμών. Μέχρι τη στιγμή που γράφεται αυτό το άρθρο, δεν φαίνεται να έχει επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και των ξένων δανειστών, κυρίως λόγω σκληρής στάσης των Γερμανών.

Η ως τώρα υποχώρηση της κυβέρνησης σε κομβικά σημεία όπως τις ιδιωτικοποιήσεις δεν είναι όπως φαίνεται αρκετή για να φέρει την συμφωνία, καθώς μια σχεδόν πλήρης εναρμόνιση της Ελλάδος στο αυστηρό πρόγραμμα λιτότητας εξακολουθεί να αποτελεί, ατυχώς, προτεραιότητα για την (Γερμανοκρατούμενη) Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Η μη επίτευξη συμφωνίας δεν θα ήταν καλή εξέλιξη για την Ελλάδα, όμως θα είναι ολοσχερής ήττα για την Γερμανία, καθώς θα ανοίξει το δρόμο για έξοδο πολλών χωρών από το Ευρω-νόμισμα και τελικά την συντριβή της Γερμανικής στρατηγικής και υποχώρηση του ρόλου της παγκοσμίως.

Τα χρηματιστήρια θα είναι με βεβαιότητα οι μεγάλοι χαμένοι. Όχι μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά παγκόσμια. Όμως δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία, το μόνο σίγουρο είναι ότι οι εξελίξεις  που αφορούν την εγχώρια αγορά είναι σε σταυροδρόμι.

Η πορεία των διαπραγματεύσεων είναι σε μεταίχμιο. Εξακολουθούμε να  θεωρούμε την εγχώρια αγορά υπεραισιόδοξη σε αυτή τη φάση και θα περιμέναμε το χρηματιστήριο να κινηθεί προς χαμηλότερα επίπεδα στο επόμενο διάστημα, με μεγάλο χρηματιστηριακά χαμένο τις Τράπεζες που είναι εγκλωβισμένες από τις εξελίξεις που τις ωθούν σε ανάγκη για νέες κεφαλαιοποιήσεις χωρίς ελπίδα ανάκαμψης κερδών με βάση οποιοδήποτε από τα δυο βασικά σενάρια.

Τα ξένα χρηματιστήρια είναι σε καλύτερη μοίρα, αλλά ένα σόκ αποτυχίας συμφωνίας Ελλάδας-θεσμών, θα μπορούσε να δώσει το σήμα, την αφορμή, για ένα παγκόσμιο χρηματιστηριακό κράχ. Οι αποτιμήσεις στα μεγάλα χρηματιστήρια του εξωτερικού είναι σε επίπεδα που θα μπορούσαν να θεωρηθούν υψηλές, δεδομένων των προοπτικών για τα παγκόσμια κέρδη των εταιριών αυτών στην επόμενη τριετία. Οι ανοδικοί ρυθμοί των κερδών αυτών δύσκολα να διατηρηθούν σε επίπεδα 10%-12% ετησίως. Όταν αυτό γίνεται αντιληπτό, κάποιοι αρχίζουν να πουλάνε και έρχεται διόρθωση τιμών. Ζήσαμε 5 χρόνια ανόδου των παγκόσμιων χρηματιστηριακών τιμών. Γιατί αυτό θα συμβεί τώρα;

Στην πραγματικότητα δεν γνωρίζουμε αν θα συμβεί ακριβώς τώρα. Όμως υπάρχουν ενδείξεις ότι οι αφορμές διόρθωσης είναι αυξανόμενες. Και δεν μιλάμε μόνο για τις διαπραγματεύσεις Ελλάδος με την Γερμανοκρατούμενη ΕΕ. Η ανάπτυξη στην παγκόσμια οικονομία επιβραδύνεται παγκοσμίως. Τόσο σε ΗΠΑ, όπου φαίνεται να υπάρχει υποχώρηση των εξαγωγών, όσο και σε άλλες χώρες όπως σε Αγγλία και Ινδία, η ανάπτυξη φαίνεται να είναι σε χαμηλότερο επίπεδο από ότι αναμένονταν ως τώρα.

Φωτεινή εξαίρεση η Ευρωζώνη αυτή την εποχή, λόγω θετικών επιπτώσεων της ποσοτικής χαλάρωσης για Ιταλία  και Γαλλία, που υποβοηθείται από την απόφαση διατήρησης των επιτοκίων. Αν και η Ευρωζώνη αποτελεί σημαντικό κομμάτι της παγκόσμιας οικονομίας, θα ήταν παρακινδυνευμένο να υποθέσει κάποιος ότι η πτώση στους παγκόσμιους ρυθμούς ανάπτυξης ΑΕΠ και επιχειρηματικών κερδών σε Ασία, Αγγλία και ΗΠΑ θα αντισταθμιστεί  από την ισχνή ανάκαμψη στην Ευρωζώνη.

Ως αποτέλεσμα, αν και εκτιμούμε ότι διατηρείται η βραχυπρόθεσμα ανοδική τάση στις διεθνείς αγορές, αυξάνονται οι πιθανότητες για ‘πτωτικό σοκ’ κατά το τέλος του καλοκαιριού προς αρχές φθινοπώρου λόγω των εξελίξεων αυτών.

Facebook Comments