Η Άρτεμις Λυδή και ο Κωνσταντίνος Παπαμιχόπουλος, ασχολούνται επαγγελματικά με την κατασκευή κοσμημάτων από πλέξιγκλας, τα σχέδια των οποίων είναι βασισμένα σε κόμικς του δεύτερου. Η ιδιαιτερότητα τους όμως, δεν είναι μόνο αυτή. Το ζευγάρι άφησε την Αθήνα για να φτιάξει την δική του εταιρία στη Φολέγανδρο. Οι δυο τους μιλούν στο marketnews.gr για την απόφαση τους να εγκατασταθούν στο νησί του Αιγαίου, την εταιρεία τους, αλλά και τις δυσκολίες που έχει η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα.

*Πόσο δύσκολη ήταν η απόφαση να αφήσετε πίσω σας την Αθήνα και να εγκατασταθείτε στη Φολέγανδρο; Και πως ακριβώς προέκυψε αυτή η ιδέα;

Όταν γεννήθηκε το πρώτο μας παιδί η Άρτεμις αποφάσισε να αφήσει τη δουλειά της λόγω ιδιαιτέρως πιεστικού ωραρίου. Το ίδιο καλοκαίρι στη Φολέγανδρο έχοντας πλέον χρόνο της ήρθε η ιδέα για ένα video το οποίο έπειτα εξελίχθηκε στο πρώτο μας βιντεοπαιχνίδι. Έκτοτε αποφασίσαμε να μοιράσουμε τον χρόνο μας μεταξύ Φολεγάνδρου, Αθηνών ή όπου αλλού μας αρέσει και συνεργαζόμαστε πλέον σε ό,τι φτιάχνουμε.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

*Πως είναι ο τρόπος ζωής μακριά από την Αθήνα; Περιγράψτε μας μία συνηθισμένη μέρα, για ένα ερωτευμένο ζευγάρι, με δύο μικρά παιδιά και αρκετή δουλειά μέσα στο στούντιο.

Τίποτε το εξωτικό: ξυπνάμε κατά τις 6:30-7:00, ταΐζουμε ο καθένας μας από ένα παιδί, διαβάζουμε τα email μας και ειδήσεις ή ό,τι άλλο μας ενδιαφέρει στο κρεβάτι ενόσω ο Φίλιππος παίζει στο iPad και η Αριάδνη γενικώς χαζεύει. Κατόπιν τρώμε πρωινό με την ησυχία μας. Εντός της ημέρας εν συνεχεία η ρουτίνα μας εναλλάσσεται μεταξύ δουλειάς στο εργαστήριο, σε Mac ή iPad, περιπάτους με τα παιδιά, κανένα μπάνιο (και τον χειμώνα), λίγο τρέξιμο, φαγητό, συζήτηση για τα διάφορα έργα που δουλεύουμε ταυτοχρόνως (χαρακτικά, κοσμήματα, η επικείμενη έκθεση στο Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης, ο Τάλως που θα βγει σε λίγο για iPad & iPhone κ.α.) και το πού βρισκόμαστε ανά πάσα στιγμή. 

*Κοσμήματα πάνω σε μαύρο Plexiglas, δαχτυλίδια και κολιέ σε αφαιρετικά σχέδια, με ιδιαίτερη πάντα αισθητική… για όλα αυτά (και άλλα τόσα) τι μπορεί να αποτελέσει πηγή έμπνευσης, για την Άρτεμη και τον Κωνσταντίνο;

Πολλά – από τα σχέδια του Yves Tanguy και τα comics του Frank Miller μέχρι τις γλυπτές εγκαταστάσεις του Dubuffet και άπειρα videogames.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

*Δεν σας προβλημάτισε η ιδέα να ξεκινήσετε την δική σας επιχείρηση σε μία τόσο δύσκολη οικονομική περίοδο;

Όχι, καθόλου. Η Άρτεμις εν προκειμένω επέλεξε να παραιτηθεί από μια επιφανή εταιρεία ειδών πολυτελείας όπου ήταν στέλεχος με πολύ καλή αμοιβή στην χειρότερη χρονική περίοδο της κρίσης. Βλέποντας όμως τα έργα που δημιουργούμε και τη ζωή που ζούμε μαζί με τα παιδιά μας δεν μετάνιωσε την απόφασή της ούτε στιγμή.

*Δυο νέοι και δημιουργικοί άνθρωποι, τολμούν επιχειρηματικά μέσα στην κρίση… Το ελληνικό κράτος, στηρίζει ή εμποδίζει την επιχειρηματικότητα στη χώρα;

Επειδή ένας εκ των δυο μας είναι ούτως ή άλλως ελεύθερος επαγγελματίας δεν ανέκυψε ζήτημα διαδικασιών ή ιδιαίτερων εμποδίων. Επιπλέον αν είναι κανείς εικαστικός τα πράγματα είναι ακόμη ευκολότερα καθώς επιτρέπει η συγκεκριμένη δραστηριότητα ικανές ευχέρειες σχετικώς με επεκτάσεις δραστηριοτήτων. Το ζήτημα όμως δεν είναι μόνο το αν το κράτος εμποδίζει ή στηρίζει την επιχειρηματικότητα. Είναι βεβαίως ένα ζήτημα τα εμπόδια που θέτει σε πολλές εκφράσεις ιδιωτικής οικονομικής (άρα και πολιτικής εν τέλει) ελευθερίας – πώς αλλιώς θα μετέτρεπε τον δημόσιο τομέα σε προνομικαό προϊόν το οποίο κατόπιν θα πωλεί εις ανταλλαγήν ψήφων άλλωστε; Δύο όμως είναι τα κυριότερα προσκόμματα. Πρώτον: η αλληλεπικάλυψη νόμων που καθιστούν άπαντες εκ παραδρομής ακούσιους ή εκούσιους παραβάτες μέχρις αποδείξεως του αντιθέτου. Δεύτερον: η ανυπαρξία σταθερού φορολογικού πλαισίου. Ουδείς γνωρίζει αν αυτό που ισχύει σήμερα θα εξακολουθεί να ισχύει την επομένη. Δεν βοηθάει επίσης το ότι η πολιτική διαμορφώνεται μέσω διαρροών στον τύπο ακόμη και για κεφαλαιώδους σημασίας ζητήματα οπότε…

Πέραν αυτών όμως η όλη αντίληψη των οικονομικών αρχών περί οικονομικής δραστηριότητας και της ελευθερίας που αυτή έχει ανάγκη αποδεικνύουν πως είμαστε το τελευταίο σοβιετικού τύπου μόρφωμα στον δυτικό κόσμο.

*Θα παροτρύνατε νέους ανθρώπους να ακολουθήσουν το παράδειγμα σας; Να αφήσουν δηλαδή την Αθήνα και να ξεκινήσουν μία δική τους επιχείρηση σε μία επαρχία ή ένα νησί;

Θα παροτρύναμε κάποιον να μην περιοριστεί στην ελληνική επαρχία. Είμαστε ευρωπαίοι πολίτες και οι μετακινήσεις μεταξύ κρατών αλλά ακόμη και ηπείρων είναι αστείες υποθέσεις εν σχέσει με το πώς ήταν στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν. Το δε διαδίκτυο μας προσφέρει απαράμιλλη πρόσβαση σε μισό δισεκατομμύριο δυνητικούς πελάτες εντός Ευρώπης και σε δισεκατομμύρια ακόμη ανά τον κόσμο. Οφείλουμε στους εαυτούς μας να πάψουμε πλέον να σκεφτόμαστε με στενά τοπολογικούς όρους.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

*Έχετε έναν αρκετά ενεργό προφίλ στα social media (facebook, twitter, ιnstagram, pinterest). Πόσο έχει βοηθήσει αυτό στην προώθηση της δουλειάς σας;

Πάρα πολύ έχει βοηθήσει και όχι μόνο σε πωλήσεις αλλά ακομη και στο να βρούμε ορισμένους εξαιρετικά πολύτιμους συνεργάτες καθώς και πελάτες που αγαπούν να έχουν επάνω τους, γύρω τους και σε λίγο στις οθόνες τους ό,τι εμείς λατρεύουμε να φτιάχνουμε.

*Υπάρχουν κοσμήματα για «συγκεκριμένα στυλ» γυναικών. Casual chic, street, alternative, hipster, gothic, etc.  Ως brand, στοχεύετε σε κάτι τέτοιο ή θέλετε οι δημιουργίες σας να κοσμούν όλες τις γυναίκες, ανεξαρτήτου ηλικίας και αισθητικής; 

Εμείς φτιάχνουμε απλώς αυτό που μας αρέσει χωρίς να έχουμε κατά νου καμία ταμπέλα. Ό,τι φτιάχνουμε δεν απευθύνεται σε όλο το κόσμο – τίποτε άξιο λόγου δεν μπορεί να απαυθύνεται σε όλο τον κόσμο, δεν υπάρχει κατά τη γνώμη μας τέτοια κατηγορία. Δεν σχεδιάζουμε τίποτε έχοντας κατά νου το μάρκετινγκ. Δεν δημιουργούμε τίποτε με την επιθυμία να γίνει γενικώς ειπείν μαζικό. Είτε σχεδιάζουμε κοσμήματα ή όταν φτιάχνουμε βιβλία, χαρακτικά, ζωγραφιές, animations ή βιντεοπαιχνίδια και εφαρμογές για κινητά και tablets το μόνο που μας απασχολεί πρωτίστως είναι να φτιάξουμε κάτι που μας ευχαριστεί και που μας αρέσει να το βλέπουμε γύρω μας και στα χέρια φίλων και αγνώστων.

*Υπάρχει κάποια διάσημη γυναίκα (από τον χώρο των τεχνών, της τηλεόρασης ακόμη και της πολιτικής) που θα θέλατε να δείτε να φορά τα κοσμήματα σας;

Όχι.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Info: Μάθετε περισσότερα κάνοντας κλικ στο www.facebook.com και στο www.etsy.com

Facebook Comments