Τους τελευταίους μήνες το θέμα της Ελλάδας βρίσκεται καθημερινά στο επίκεντρο των εξελίξεων αφού όσο δεν κλείνει η πολυπόθητη συμφωνία με τους δανειστές, τόσο φουντώνουν τα σενάρια για την επόμενη ημέρα τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρωζώνη.

Το θέμα της Ελλάδας δεν είναι καθόλου εύκολο ακόμα για κανέναν Ευρωπαίο άσχετα με το τι μπορεί να λέγεται μπροστά από τις κάμερες ή το τι διαρρέεται στα διάφορα ΜΜΕ.

Επιπλέον, πολλά και διαφορετικά είναι τα σενάρια που ακούγονται κάθε φορά και η αλήθεια είναι ότι σε όλα θα μπορούσαμε να δώσουμε ένα ποσοστό πραγματοποίησης αφού όλα έχουν μια λογική. Όμως το θέμα είναι πρωτίστως πολιτικό και γεωπολιτικό και στη συνέχεια οικονομικό.

Το νέο «κρυφό» σενάριο;

Στα παρασκήνια της Συνόδου G7, όπως είναι σε θεση να γνωρίζει το ForexReport.gr, υπάρχει ένα ενδιαφέρον σενάριο που διακινείται μεταξύ ανώτατων Ευρωπαίων κυβερνητικών αξιωματούχων, διπλωματών και ανθρώπων της αγοράς. Το σενάριο αυτό είναι το ακόλουθο.

Οι ευρωπαίοι έχουν κατανοήσει πλήρως ότι η πολιτική που ακολούθησαν σε όλες τις χώρες, με την παροχή νέων δανείων προκειμένου να ξεπεράσουν το πρόβλημα χρέους, δεν έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα και επιπλέον γιγάντωσε και το χρέος των χωρών, ανεξάρτητα της προόδου που επιτεύχθηκε σε δημοσιονομικό επίπεδο.

Άρα, οι Ευρωπαίοι φαίνεται να καταλήγουν ότι η παροχή βοήθειας ήταν ακριβώς αυτό που φοβόντουσαν: πέταμε χρημάτων σε ένα βαρέλι δίχως πάτο.

Η συζήτηση για αλλαγή αυτής της πολιτικής φαίνεται ότι περιλαμβάνει και πάλι την Ελλάδα. Επίσημα, όλοι αναγνωρίζουν ότι αν η Ελλάδα τεθεί εκτός Ευρωζώνης, οι υπόλοιπες χώρες θα δεχθούν τη βάναυση επίθεση των αγορών. Αυτό που φαίνεται ότι ενδιαφέρει τους Ευρωπαίους είναι να δημιουργήσουν ένα μηχανισμό ο οποίος θα ενεργοποιηθεί αυτόματα σε περίπτωση Grexit και θα λειτουργήσει ως δίχτυ ασφαλείας.

Ο μηχανισμός αυτός περιλαμβάνει δυο μέρη. Το πρώτο είναι αυτό που βρίσκεται ήδη σε ισχύ, το QE της ΕΚΤ. Το δεύτερο έχει να κάνει με το «κούρεμα» χρέους που θα παρασχεθεί στις υπόλοιπες χώρες προκειμένου οι αγορές να μη μπορέσουν να επιτεθούν κερδοσκοπικά και να οδηγήσουν σε νέες αμφιβολίες για την ύπαρξη της Ευρωζώνης.

Παρασκηνιακά λοιπόν φαίνεται να συζητάται το θέμα της διαγραφής χρέους το οποίο είναι αποτέλεσμα της αντίληψης ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο όση δημοσιονομική προσαρμογή και να γίνει. Το μεγάλο ερώτημα είναι αν η Ελλάδα θα είναι και πάλι αυτή που θα πέσει θυσία στο γκρεμό ή αν θα καταφέρει και αυτή να επωφεληθεί δεδομένου ότι είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή στη σύγχρονη οικονομική ιστορία.

Facebook Comments