Με συντριπτική πλειοψηφία οι βρετανοί βουλευτές ενέκριναν το βράδυ της Τρίτης τα σχέδια της κυβέρνησης Κάμερον για τη διενέργεια δημοψηφίσματος για παραμονή ή έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Με ψήφους 544 υπέρ έναντι 32 κατά οι βουλευτές επέτρεψαν το πέρασμα στο επόμενο στάδιο της διαδικασίας έγκρισης της νομοθεσίας, η οποία προβλέπει την εξέταση του σχετικού νομοσχεδίου από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής των Κοινοτήτων.

Οι βουλευτές των δύο μεγάλων κομμάτων, Συντηρητικών και Εργατικών, υπερψήφισαν την πρόταση, ενώ αντίθετοι ήταν οι βουλευτές του τρίτου σε δύναμη κόμματο, του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας SNP.

Ο υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ είπε ότι μια γενιά Βρετανών δεν είχε την ευκαιρία να εκφέρει άποψη σχετικά με τη θέση της χώρας στην ενωμένη Ευρώπη. «Τώρα το κοινό πρέπει να έχει τον τελικό λόγο», σημείωσε ο κ. Χάμοντ.

Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, που υποσχέθηκε για πρώτη φορά το δημοψήφισμα το 2013, έχει δεσμευθεί ότι θα διαπραγματευτεί με τις Βρυξέλλες και τους εταίρους μία «καλύτερη συμφωνία» για τη Βρετανία, η οποία θα τεθεί στην κρίση του λαού το αργότερο στο τέλος του 2017.

Facebook Comments