«Δεν είναι η πρώτη φορά, που θα πρέπει να γίνουν σε μια χώρα τις ευρωζώνης διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» δήλωσε σήμερα η καγκελάριος σε συνέδριο με αφορμή την ημέρα των οικογενειακών επιχειρήσεων στο Βερολίνο. «Οι ίδιες προσπάθειες και η αλληλεγγύη συνάδουν με την Ευρώπη και αυτό θα πρέπει να ισχύει για όλους». Με αφορμή την εμπλοκή που παρατηρείται στις διαπραγματεύσεις παρατήρησε: «Όπου υπάρχει θέληση υπάρχει και τρόπος, αλλά η θέληση πρέπει να επιδεικνύεται από όλους, για το λόγο αυτό είναι ορθό να συνομιλούμε διαρκώς».

Η καγκελαρία διαψεύδει πληροφορίες της εφημερίδας Bild ότι προετοιμάζεται για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέφεν Ζάιμπερτ, στόχος του Βερολίνου παραμένει η παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Πάντως, η εντύπωση που επικρατεί στη γερμανική πρωτεύουσα είναι ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να προβεί σε δηλώσεις που πιθανώς θα προκαλούσαν ένταση στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα.

Aναγκαία η συμμετοχή του ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις

Αυτό δεν ισχύει μόνο για την καγκελαρία αλλά και για το υπουργείο Οικονομικών, που το τελευταίο διάστημα δεν απέφευγε τις διακριτικές μεν αλλά αισθητές διαφοροποιήσεις. Ενδεικτική για αυτή τη στάση ήταν οι δηλώσεις του εκπροσώπου του υπουργείου Οικονομικών στο σημερινό μπρίφινγκ (Παρασκευή) για την αποχώρηση της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ από τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα. Σύμφωνα με τον Μάρτιν Γέγκερ, το ΔΝΤ «δεν διέκοψε» τις διαπραγματεύσεις, αλλά «αποχώρησε» η διαπραγματευτική του ομάδα από τις Βρύξελλες, «πράγμα που μπορεί να έχει πολλούς λόγους». Παράλληλα όμως ο κ. Γέγκερ χαρακτήρισε ως «σοβαρή» τη χθεσινή δήλωση του ΔΝΤ, η οποία κατά την άποψη του αποτελεί «έκκληση» και «προειδοποίηση» προς την ελληνική πλευρά να εντατικοποιήσει τις συνομιλίες με τους δανειστές.

Τόσο ο Μάρτιν Γέγκερ όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ, επέμειναν στην αναγκαιότητα της συμμετοχής του ΔΝΤ στην προσπάθεια επίλυσης του ελληνικού προβλήματος. Σε ό,τι αφορά το της θέμα παράτασης του τρέχοντος προγράμματος και οι δύο εκπρόσωποι διαβεβαίωσαν ότι δεν βρίσκεται στην ατζέντα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για πληροφορίες που κάνουν λόγο για μια έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup πριν από την τακτική του σύνοδο στις 18 Ιουνίου ο κ. Γέγκερ δήλωσε άγνοια. Σε περίπτωση όμως που προκύψει η αναγκαιότητα τότε η Γερμανία θα στηρίξει σχετικό αίτημα.

Facebook Comments