Στην επιδείνωση της ελληνικής οικονομίας από το τέλος του 2014 και μετά αναφέρθηκε σήμερα στο Λουξεμβούργο, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ.

Κάνοντας τον απολογισμό του 2014, με αφορμή την ετήσια συνάντηση των μετόχων (κράτη μέλη) του ESM, ο κ. Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι το περασμένο έτος η Ευρωζώνη συνολικά βγήκε από την κρίση των τελευταίων ετών.

Ωστόσο, όπως είπε οι επιδόσεις των κρατών μελών ήταν διαφορετικές. Για μεν την Πορτογαλία επεσήμανε ότι βγήκε από το μνημόνιο τον Μάιο του 2014, ενώ η Ιρλανδία και η Ισπανία, που είχαν εξέλθει της επιτήρησης, βελτίωσαν περαιτέρω την κατάσταση.

Μάλιστα, όπως είπε, η Ισπανία άρχισε να αποπληρώνει τα δάνεια που πήρε από τον ESM.  Υπογράμμισε επίσης ότι η Ιρλανδία και η Πορτογαλία ξεκίνησαν και αυτές την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ.

Για την Ελλάδα, είπε ότι σημείωσε ουσιαστική πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις ως τα μέσα του 2014, η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας βελτιώθηκε, υπήρξε ανάκαμψη και μάλιστα κατάφερε να εκδώσει και ομόλογα για πρώτη φορά την περίοδο του μνημονίου. Ωστόσο, όπως είπε, από το τέλος του 2014 και μετά η κατάσταση στην Ελλάδα επιδεινώθηκε.

Facebook Comments