Ήρθε η ώρα για τον Τσίπρα να αποδεχθεί την πρόταση των Ευρωπαίων, καθώς οι εναλλακτικές επιλογές είναι πολύ χειρότερες, επισημαίνουν οι Financial Times σε άρθρο του FT View.

Μετά και το χθεσινό Eurogroup, οι επιλογές της Αθήνας είναι δύο: είτε θα καταλήξει σε συμφωνία, είτε θα κηρύξει χρεοκοπία. Δεδομένης της εξάρτησης των τραπεζών από την ΕΚΤ, η χρεοκοπία, εκτιμούν οι FT, θα οδηγήσει την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης.

Kανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί μετά. Tο μόνο σίγουρο είναι ότι οι δανειστές της Ελλάδας θα λάβουν αυτά που τους χρωστά η Ελλάδασ σε δραχμές ή… και τίποτα.Το χάος που θα ακολουθήσει θα τραυματίσει το ευρωπαϊκό ιδεώδες και θα σκορπίσει κύματα αβεβαιότητας στην ευρωπαϊκή ήπειρο, επισημαίνουν οι FT.

Φυσικά κανείς δεν επιθυμεί μία τέτοια έκβαση. Η λύση επομένως είναι μία, η αποδοχή της ευρωπαϊκής πρότασης από την ελληνική κυβέρνηση.

Με βάση τα παραπάνω, οι Financial Times έχουν υποστηρίξει επανειλημμένα ότι πρέπει να γίνουν όλες οι δυνατές προσπάθειες για να αποφευχθεί ένα Grexit.

Αλλά υπάρχει μια έκβαση που είναι χειρότερη από το Grexit και αυτό είναι μια πρόχειρη διάσωση που απλά την παρατείνει, καταστρέφοντας το λιγοστό πολιτικό και οικονομικό κεφάλαιο της Ευρώπης. Οι προηγούμενες απόπειρες διάσωσης αποτελούν ένα πολύ καλό παράδειγμα.

Δίχως φίλους και χρήματα, ο Έλληνας πρωθυπουργός, επισημαίνουν οι Financial Times, διαθέτει μόλις τρεις επιλογές: μία τεχνική, μία ηθική και μία άτιμη.

Χωρίς φίλους ή χρηματοδότηση, ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει μείνει με μόνο τρία χαρτιά στα χέρια του: ένα τεχνικό, ένα ηθικό και ένα εντελώς ανέντιμο. Με τεχνικούς όρους, η καταδίκη της τρέχουσας συμφωνίας από τον ΣΥΡΙΖΑ δικαιούται να ακουστεί. Οι βορειοευρωπαίοι κάνουν λάθος που αντιστέκονται σε μια ελάφρυνση του χρέους. Ο υπουργός Γιάνης Βαρουφάκης, έχει δίκιο που επιμένει ότι οποιαδήποτε λύση πρέπει να δίνει προτεραιότητα στην ανάπτυξη.

Το ηθικό έρεισμα του κ. Τσίπρα για μια αντίσταση, είναι η στήριξη του ελληνικού λαού, που τον εξέλεξε στην κυβέρνηση γιατί μοιραζόταν την απέχθειά του προς την προηγούμενη συμφωνία. Αλλά όσο ηθικό και αν είναι, το χαρτί αυτό έχει αμφιλεγόμενη αξία: η Αθήνα μπορεί να ανακάλυψε την δημοκρατία αλλά αυτό δεν σημαίνει πως η ψήφος των Ελλήνων έχει προτεραιότητα από αυτή των Γερμανών ή των Σκανδιναβών. Επίσης, το εκλογικό σώμα επέλεξε τον κ. Τρίπρα επειδή υποσχέθηκε να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ και όχι να τζογάρει την παραμονή για το πολιτικό του όφελος.

Το ανέντιμο χαρτί που έχει στα χέρια του ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο τρόμος που προκαλεί στους λογικούς Ευρωπαίους, όπως η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, το Grexit, Η στρατηγική του κ. Τσίπρα μέχρι τώρα μπορεί να βασίστηκε στο ότι ανταγωνιστές του θα φερθούν υπεύθυνα, ώστε να μην χρειαστεί να υπάρξει Grexit.Υπάρχει ένα κενό 2 δισ. ευρώ ανάμεσα στην θέση του και σε αυτή των «σκληρών» όπως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: Είναι δυνατόν να πιστέψει κανείς ότι η Μέρκελ για ένα τέτοιο ποσό δεν θα επέτρεπε να προκληθεί τόσο κακό στην Ευρώπη.

Αν είναι έτσι, μπορεί να κάνει ένα λάθος υπολογισμό. Η τελευταία προσφορά των πιστωτών, αν και απέχει πολύ από το να είναι τέλεια, μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Μπορεί να βελτιωθεί με κάποια ελάφρυνση του χρέους, όπως ζητάει το ΔΝΤ. Θα βοηθούσε αν οι μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και στο ΦΠΑ που ζητούν οι πιστωτές μεταθέτονταν για το μέλλον.

Οι λόγοι που έχουν οι δανειστές για την αδιαλλαξίας μπορεί να είναι άλλοι. Δεν είναι ανυποχώρητοι μόνο για τα 2 δισ. ευρώ, αλλά γιατί δεν θέλουν η ελληνική κυβέρνηση να υπαναχωρεί διαρκώς από τις μεταρρυθμίσεις. Οντας στο ευρώ και έχοντας στην διάθεσή της τα χρήματα των διαρθρωτικών ταμείων, το πελατειακό κράτος της Ελλάδας έγινε μεγαλύτερο. Η εμπειρία έχει δείξει πως ακόμα και οι κεντρώες κυβερνήσεις χρειάζονται εξωτερικές πιέσεις για να εφαρμόσουν τις μεταρρυθμίσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά τα όσα έχει πει έχει δείξει λίγη αποφασιστικότητα στην αντιμετώπιση της ολιγαρχίας. Η αντίσταση που δείχνει στις μεταρρυθμίσεις δείχνει μια περιφρόνηση για τις δυνάμεις της αγοράς. Αν ο κ. Τσίπρας δεν είναι πρόθυμος να υποχωρήσει στον ΦΠΑ και στις μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, πρέπει να προσφέρει κάτι καλύτερο: ιδανικά, να σπάσει τα καρτέλ που κρατάνε πίσω την ελληνική οικονομία.

Αν έκανε πίσω οποιαδήποτε πλευρά, το Grexit θα μπορούσε να αποφευχθεί, προς το παρόν τουλάχιστον. Αλλά η πρόταση των δανειστών έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες να αποτρέψει την επανάληψη του ελληνικού έπους. Ο κ. Τσίπρας πρέπει να την αποδεχτεί.

Facebook Comments