Υπερψηφίστηκε το νομοσχεδίο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με τα “μέτρα για την προώθηση του θεσμού της υιοθεσίας και αναδοχής” με μεγάλη πλειοψηφία από τους ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Νέα Δημοκρατία, Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι. Το ΚΚΕ δήλωσε «παρών». Η Χρυσή Αυγή και Η Ένωση Κεντρώων καταψήφισαν. Το άρθρο 8 τέθηκε σε ονομαστική ψηφοφορία, καθώς περιλαμβάνει την αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και υπερψηφίστηκε με 161 ψήψους, 103 βουλευτές ψήφισαν κατά και 36 απουσίαζαν κατά την ψήφισή του. 
Ακολουθεί αναλυτικό ρεπορτάζ παρακάτω. 

  • Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας για το άρθρο 8 που επιτρέπει την ανάδοχη και σε ομόφυλα ζευγάρια
    Υπέρ 161
    Κατά 103
    Παρών 0
    36 βουλευτές απουσίαζαν κατά την ψήφισή του

     
  • Ολοκληρώθηκε η ονομαστική ψηφοφορία, αναμένονται τα αποτελέσματα.
     
  • Αυτή την ώρα διεξάγεται η ονομαστική ψηφοφορία για το άρθρο 8 που επιτρέπει την αναδοχή και στα ομόφυλα ζευγάρια μετά από αίτημα της Χρυσής Αυγής.
    Αποτέλεσμα εικόνας για ψηφοι βουλης

     
  • Ψηφίστηκετο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με τα “μέτρα για την προώθηση του θεσμού της υιοθεσίας και αναδοχής”.
    Ψήφισαν επί της αρχής ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Νέα Δημοκρατία, Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι. Το ΚΚΕ δήλωσε «παρών». Η Χρυσή Αυγή και Η Ένωση Κεντρώων καταψήφισαν.

     
  • Ολοκληρώθηκε η ομιλία του Κοινοβουλετικού Εκπροσώπου του ΚΚΕ, Θανάση Παφίλη
    Αποτέλεσμα εικόνας για θανασης παφιλης βουλη
     
  • Τα βασικά σημεία της ομιλίας της υπουργου Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου:
    “Νομοσχέδιο τομή για την προστασία του παιδιού.
    Το νομοσχέδιο διασφαλίζει ότι τα παιδιά θα μεγαλώνουν σε ενα υγιές περιβάλλον. Μειώνεται σημαντικά ο χρόνος αναμονής και δημιουργείται ο δρόμος για να συνενωθεί η επιθυμία των παιδιών να πανε σε μία οικογένεια και των ενηλίκων να γίνουν θετοί γονείς. Κακώς απασχόλησε τη δημόσια συζήτηση τόσο το ζήτημα της αναδοχής από ομόφυλα ζευγάρια. Νομίζω έχει γίνει κατανοητό πως το ζήτημα αφορά αποκλειστικά το θεσμό της αναδοχής και όχι την υιοθεσία, διότι στον αστικό κώδικα προβλεπεται ότι σε υιοθεσία μπορούν να προχωρησουν μόνο τα ζευγάρια που έχουν συνάψει γάμο.
    Αν αφήναμε τους οπαδούς της δήθεν φυσικής εξελιξης των πραγμάτων, ούτε εγώ ούτε η κ.Φωτίου ούτε γυναίκες βουλευτές δε θα βρίσκονταν σε αυτή την αίθουσα. Πιθανόν οι συμπολίτες μας με διαφορετικό σεξουαλικό προσδιορισμό να βρισκόταν στα κρατητήρια και η ενδοοικογενειακή βία να θεωρούνταν κάτι φυσιολογικό, συνέχεια παράδοσης.

    Αποτέλεσμα εικόνας για εφη αχτσιογλου βουλη
     
  • Σύμφωνα με πληροφορίες, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μιχελογιαννάκης, οδηγείται προς την καταψήφιση του άρθρου 8. Παγωμένο είναι και το κλίμα στη ΔΥΣΗ με τους βουλευτές που διαφώνησαν να μην φαίνονται διατεθειμένοι να υπερψηφίσουν. 
     
  • Τώρα στο βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας
    Τα βασικά σημεία της ομιλίας του: “Το νομοσχέδιο έρχεται να βάλει τέλος σε μια τεράστια γραφειοκρατία.
    Γιατί η γραφειοκρατία και τα θεσμικά κενά να γίνονται εμπόδιο απροσπέλαστο; (…) Θεσμική τομή το νομοσχέδιο για την αναδοχή και την υιοθεσία παιδιών(…) Να μην το αντιμετωπίσουμε με μικροπολιτική σκοπιμότητα.
    Το νομοσχέδιο επιλύει το ότι τα παιδιά που βρίσκονται σε ιδρύματα παύουν να είναι αόρατα από την Πολιτεία.
    Είναι θλιβερό ότι αδυνατούμε ως Πολιτεία να γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό των παιδιών που φιλοξενούνται στα Ιδρύματα – Δημιουργούμε έναν ηλεκτρονικό φάκελο για το κάθε παιδί ξεχωριστά.
    Ο ηλεκτρονικός φάκελος διασφαλίζει επίσης ότι όταν το παιδί ενηλικιωθεί, να ανατρέξει σε αυτά τα στοιχεία και να αναζητήσει τις ρίζες του.
    Το δεύτερο ζήτημα που επιλύει ο νόμος σχετίζεται με τους υποψήφιους γονείς (…) Σήμερα η αναμονή είναι ακόμα και 6 χρόνια (…) Προχωράμε σε ρυθμίσεις ώστε αυτή η επίπονη και ψυχοφθόρα διαδικασία να επισπευστεί
    Μετατρέπουμε μια υπόθεση που σήμερα είναι φθορά ψυχής για εκατοντάδες ζευγάρια σε μια διαδικασία που θα ολοκληρώνεται μέσα σε ένα έτος (…) Νομίζω ότι αυτό είναι μια σημαντική συνεισφορά, είναι ανθρώπινο χρέος από την Πολιτεία
    Κάποιοι λανθασμένα ταυτίζουν την υιοθεσία με την αναδοχή. Η αναδοχή προβλέπει ότι το παιδί μπορεί να επιστρέψει στους φυσικούς του γονείς, με τους οποίους θα έχει επαφή
    Γιατί όλες αυτές τις ημέρες δεν συζητάμε δημόσια για την ουσία του ζητήματος είναι ένα ερώτημα
    Μια μερίδα των αντιδράσεων προέρχεται από αυτούς που το μίσος τους τρέφει και τρέφεται από αυτό (…) Υπάρχει και μια μερίδα που από υποκρισία αναπαράγει φοβικά σύνδρομα.

    Η Πολιτεία μας είναι υποχρεωμένη εκ του Συντάγματος να αντιμετωπίζουμε τους συνανθρώπους μας ισότιμα
    Η Νέα Δημοκρατία του κ.Μητσοτάκη μπορεί αν θέλει να μας παραδώσει ένα ακόμα μάθημα για το ποιος είναι πραγματικά λαϊκιστής και ποιος είναι αληθινά φιλεύθερος όχι από την οικονομική αλλά από την κοινωνική διάσταση.
    Ευχαριστούμε τον κ.Μητσοτάκη για τη στάση του γιατί με τη στάση του δείχνει πως είναι βαθιά συντηρητικός και με αναχρονιστικές απόψεις.
    Θα συνεχίσουμε να πορευόματε με βάση τις αρχές μας αδιαφορώντας για το πολιτικό κόστος . Όπως κάναμε άλλωστε σε μια σειρά από νομοθετικές πρωτοβουλίες.”
  • Αποτέλεσμα εικόνας για τσιπρας βουλη
     
  • Τα βασικά σημεία της ομιλίας του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλη Λεβέντη 
    “Τι είναι πρόοδος και τι συντήρηση; Οταν πρωτογνώρισα τον Τσίπρα του είπα προσπάθησε να δείξεις ότι υιοθετείς τη συναίνεση. Για την απλή αναλογική. Δε με άκουσε. Σχεδόν το σύνολο των νομοσχεδίων έχει ψηφιστεί με 153 λες κι είναι κανέας δικτάτορας. Εχουμε και το φαινόμενο να περνάνε νομοσχέδια με ψήφους των κομμάτων της αντιπολίτευσης και όχι του εταίρου του κ.Τσίπρα. Ερχονται φυτευτοί για να μην πέσει η κυβέρνηση. O ΣΥΡΙΖΑ απευθύνει πρόσκληση στο ΠΑΣΟΚ για συνεργασία. Θέλετε δηλαδή μαζί σας αυτούς που λέγατε ότι έχουν καταστρέψει τη χώρα; Τους πήρατε πρώτα τις ψήφους, τώρα θέλετε και τους ίδιους. Τότε γιατί εξαρχής δεν πήγατε μαζί τους αφού σας αρέσουν και θέλετε Πετσάλνικους, Γιωργάκηδες Παπανδρέηδες, Σημίτηδες- γιατί αν έρθει συνεργασία με ΠΑΣΟΚ αυτοί θα έρθουν δεν έχει άλλους. Αυτούς που καταγγέλατε τους θέλετε πίσω, αυτό είναι η προοδευτικότητα σας. 
    Λέτε ψηφίστε αυτό το νομοσχέδιο έχει και θετικά. Μα πως θα πιέσουμε για να αφαιρεθούν τα αρνητικά; Όχι κύριοι, στο σύνολο όχι. Αφού δεν κανατε καμία προδιαπραγμάτευση θα υποστείτε και τις συνέπεις. Δεν είμαστε κορόιδα να ψηφίζουμε τα θετικά και εσείς να περνάτε με το ζόρι και τα αρνητικά αγνοώντας τι θέλει η κοινωνία. Πήρατε ένα τηλέφωνο να πείτε Λεβέντη μου; Βγήκε ο Βενιζέλος και είπε το συμβουλιο της Ευρώπης δεν καταλαβαίνει τις απόψεις της Εκκλησίας, άρα είναι σκοταδιστική η Εκκλησία ξεριζωμένη από την κοινωνία. Την καλέσατε σε διάλογο; Διερωτώμαι όμως γιατί και αυτή δεν έκανε την αντίδραση που έπρεπε. Με θεολόγους και αγιορείτες, που μίλησα μου είπαν μην ψηφίσετε στο σύνολο. Αλλά η επίσημη Εκκλησία έχει μία περίεργη στάση σιωπής και δε μου αρέσει αυτό. Υποθέτω ότι είναι τα ιδρύματα. Η στάση αυτή δεν είναι μαχητική. Από τη στιγμή που δεν ελήφθη υπόψη η άποψη της εκκλησίας δε θα ψηφίσουμε και ας είστε εσείς οι προοδευτικοί. Εσείς που κόψατε κοστούμια φόρων σε όλους, που και τα ζώα ακόμη φορολογήσατε, τους σκύλους και τις γάτες, τα ξενοδοχεία
    Φοβάμαι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ξαναγίνει αντιευρωπαϊκό κόμμα.
    Κόψατε τόσες φορές συντάξεις και τα λεφτά τα έφαγαν οι τροϊκανοί”

    Αποτέλεσμα εικόνας για λεβεντης βουλη
     
  • Η Ιερά Σύνοδος διαφώνησε με την αναδοχή παιδιών από τα ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, είτε ομόφυλα είτε ετερόφυλα. 
     
  • Το Ποτάμι θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο και το άρθρο 8 με τον πρόεδρό του Σταύρο Θεοδωράκη να τάσσεται ξεκάθαρα υπέρ του νομοσχεδίου με κάθε ευκαιρία. 
    Αποτέλεσμα εικόνας για ποταμι
     
  • Αρχικά, ο Βαγγέλης Βενιζέλος διαφοροποιήθηκε από τη γραμμή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και δήλωσε εκ των προτέρων ότι θα υπερψηφίσει την αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια με τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο και τον Ανδρέα Λοβέρδο να κάνουν εσωτερική αντιπολίτευση. Εντέλει, όμως, η εισηγήτρια της ΔΗΣΥ, Εύη Χριστοφιλοπούλου δήλωσε ότι το κόμμα της θα υπερψηφίσει το  άρθρο 8 που αφορά την αναδοχή. 
    Αποτέλεσμα εικόνας για δησυ
     
  • Η Νέα Δημοκρατία, αν και αρχικά είχε ταχθεί ξεκάθαρα κατά του άρθρου, εντέλει θα αφήσει τους βουλευτές της να ψηφίσουν κατά συνείδηση. Η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών της τάσσεται κατά της αναδοχής από ομόφυλα ζευγάρια.
    Αποτέλεσμα εικόνας για νεα δημοκρατια
    Με την Όλγα Κεφαλογιάννη να κάνει τη διαφορά και να τάσσεται ανοιχτά υπέρ της αναδοχής. 
    Συγκεκριμένα είπε: “Κρίνεται απολύτως απαράδεκτη κάθε έννοια διαχωρισμού και διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού (…) Αυτό είναι ύψιστο και θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα και το δικαίωμα αυτό δεν μπορεί να ασκείται κατά περίπτωση. Κρίνεται απολύτως απαράδεκτη κάθε έννοια διαχωρισμού και διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού, γιατί έτσι παραβιάζονται βασικά άρθρα της σύμβασης δικαιωμάτων του ανθρώπου”.
    Αποτέλεσμα εικόνας για ολγα κεφαλογιαννη βουλη

     
  • Το Μαξίμου ξεκαθάρισε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αποτελεί κεντρικό θέμα κυβερνητικής πολιτικής. Ωστόσο, δεν έχει διευκρινιστεί τι θα γίνει σε περίπτωση που βουλευτής του κόμματος βγει εκτός γραμμής καθώς είναι σαφές ότι δεν θα οπισθοχωρήσει. Οι Γεωργία Γεννιά, Γιώργος Ντζιμάνης και Γιάννης Καραγιάννης αναμένεται να απουσιάζουν κατά την ψήφιση και με επιστολή μετά την ολοκλήρωσή τους να δικαιολογούν την επιλογή τους ενώ είναι γνωστό ότι ο Μάρκος Μπόλαρης, ο οποίος έχει συγκρουστεί ανοιχτά με την αρμόδια υπουργό Θεανώ Φωτίου, θα απουσιάζει κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας
    Η σημερινή ψηφοφορία αποτελεί κρας τεστ για τη συνεκτικότητα της κυβερνητικής πλειοψηφίας.
    Αποτέλεσμα εικόνας για μαξιμου
     
  • Δέκα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον Γιώργο Ουρσουζίδη, είχαν συντάξει στις 23/04 επιστολή με την οποία τάσσονταν κατά της αναδοχής από ομόφυλα ζευγάρια, μεταξύ άλλων υπέγραφαν και οι Μιχελογιαννακης, Μπόλαρης, Ντζιμάνης, Βέττας, Παραστατίδης, Σηφάκης, Γεννιά. Ωστόσο, ο κ. Ουρσουζίδης άλλαξε γνώμη και πείστηκε και εντέλει θα υπερψηφίσει. 
    Δήλωσε συγκεκριμένα: “Οσον αφορά στο άρθρο 8, που έγινε πολύς λόγος και προκάλεσε αντιδράσεις – κατά την άποψή μου δικαιολογημένα – με τη νέα του μορφή μετά τις αλλαγές, νομίζω σε απολύτως θετική κατεύθυνση, ξεφεύγουμε από την αυστηρή και άστοχη σειρά των υποψηφίων αναδόχων, όπως προβλέπονταν αρχικά. Καταργείται η αυστηρή σειρά υποψήφιων αναδόχων όπως αρχικά προβλέπονταν, όπου δίδονταν προτεραιότητα σε όλα ανεξαιρέτως τα ζευγάρια (ετερόφυλα και ομόφυλα), έναντι όλων των άλλων ομάδων υποψήφιων αναδόχων – αγνοώντας τις πραγματικές ανάγκες και τα δικαιώματα του παιδιού”.
    Αποτέλεσμα εικόνας για Γεώργιος Ουρσουζίδης
     
  • Έντονες αντιδράσεις έχουν καταγραφεί από όλα τα κόμματα με την ομιλία του κυβερνητικού βουλευτών των ΑΝΕΛ, Κώστα Κατσίκη, χθες στη Βουλή να σοκάρει καθώς παραλλήλισε την ομοφυλοφιλία με την παιδοφιλία
    Συγκεκριμένα είπε: “Μιλούν πολύ για την αγάπη των ομόφυλων ζευγαριών. Εγώ θα ρωτήσω είναι αμαρτία η αγάπη; Φυσικά και δεν είναι αμαρτία η αγάπη, αλλά εξαρτάται πού κατευθύνεται η αγάπη. Η αγάπη στο χρήμα δεν είναι αμαρτία; Η αγάπη ενός πατέρα προς την κόρη του, που είναι διαφορετική της πατρικής, είναι ή όχι αμαρτία; Την ίδια αγάπη θα μπορούσαν να ισχυριστούν πως έχουν και οι παιδόφιλοι. Όλα αυτά ξεπερνούν πράγματι την λογική μας και έχουν γίνει λογική της παράνοιας”.
    Σήμερα στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 μίλησε για διαστρέβλωση των χθεσινών του δηλώσεων. Προσέθεσε όμως:
    “Δεν πρέπει να δοθεί η δυνατότητα σε ομοφυλόφιλους δεν πρέπει να γίνουν ανάδοχοι γονείς γιατί έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν παιδιά με άλλους τρόπους αλλά δεν το κάνουν από επιλογή (…) Δεν μπορεί να επιδίδεσαι στην ομοφυλοφιλία» κι όχι στην διαιώνιση του είδους σου και μετά να ζητάς το παιδί άλλου”.
    Αποτέλεσμα εικόνας για κατσικης βουλη
     
  • Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο περιλαμβάνει το άρθρο 8, το οποίο επιτρέπει την αναδοχή στα ομόφυλα ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης. 
    Σχετική εικόνα
     
  • Η συζήτηση για την ψήφιση του νομοσχεδίου ξεκίνησε την προηγούμενη Τετάρτη στις 10:30 και αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα Τετάρτη στις 14:00 με ονομαστική ψηφοφορία

Facebook Comments