Πολλοί άνθρωποι παρόλο που τους αρέσουν τα φυτά, εμφανίζουν σε αυτά αλλεργίες. Φταρνίσματα, καταρροή και τσούξιμο στα μάτια είναι από τα πιο συνηθισμένα και αθώα συμπτώματα κάποιου που είναι αλλεργικός στα λουλούδια των φυτών. Ναι τα λουλούδια και συγκεκριμένα η γύρη τους είναι αυτά που συνήθως προκαλούν την αντίδραση. Άλλοι πάλι μισούν και αποφεύγουν τα φυτά ακριβώς γιατί είναι αλλεργικοί σε αυτά. Τι γίνεται όμως με τις ορχιδέες;

Με την γύρη να είναι ο νούμερο ένα λόγος των εποχιακών αλλεργιών, το να έχει κάποιος αλλεργικός μια (ή και περισσότερες) ορχιδέες μέσα στο σπίτι του ίσως να ήταν κακή ιδέα. Εκτός και αν μελετώντας λίγο την ανατομία του φυτού καταλήγαμε σε διαφορετικό συμπέρασμα…

Οι ορχιδέες είναι φυτά που έχουν εξελιχθεί με πολλούς και διαφορετικούς ιδιαίτερα ενδιαφέροντες τρόπους, από τον σεξουαλικό μιμητισμό (το άνθος να μοιάζει με κάποιο θηλυκό έντομο ώστε το αρσενικό έντομο στην προσπάθεια να κάνει σεξ με το λουλούδι… να το γονιμοποιεί) και κινητά μέρη (τμήμα του άνθους να κινείται με ειδικό τρόπο ώστε να επιτυγχάνεται η γονιμοποίηση ευκολότερα) μέχρι φωτοσύνθεση από τις ρίζες (σε σημείο που κάποιες ορχιδέες δεν έχουν καν φύλλα) και εποχική χρήση αρώματος (μόνο σε συγκεκριμένη ώρα της ημέρας ώστε να προσελκύσει το φυτό μόνο ένα συγκεκριμένο έντομο που δραστηριοποιείται εκείνη την ώρα).

Τόσο έξυπνα και λειτουργικά λοιπόν εξελιγμένα φυτά δεν θα μπορούσαν να είναι σπάταλα. Στην φύση η οικονομία ενέργειας είναι ο καθοριστικός παράγοντας για την επιβίωση του κάθε οργανισμού. Με στόχο της ίδιας της ζωής να είναι η αναπαραγωγή και η διαιώνιση του κάθε είδους, πολλά παραδείγματα υπάρχουν στην φύση που η ίδια η αναπαραγωγή να σημαίνει τον θάνατο των «γονιών». Στις ορχιδέες βλέπουμε μια σοφή οικονομία.

Σε αντίθεση με πολλά φυτά που σκορπούν την πολύτιμη γύρη τους (και προκαλούν τις αλλεργίες) οι ορχιδέες έχουν εξελίξει τον τρόπο διασποράς της γύρης τους. Έτσι αντί ο κάθε κόκκος γύρης να είναι ανεξάρτητος παρατηρούμε την χρήση ειδικών σάκων. Οι σάκοι αυτοί που ανάλογα με το είδος μπορεί να είναι 2 ή και περισσότεροι, ονομάζονται  πολίνια (polinia). Συχνά τα πολίνια βρίσκονται προσαρτημένα σε μια ειδική κατασκευή η οποία αποκολλάται από το λουλούδι και κολλά στην πλάτη του εκάστοτε εντόμου, ώστε όταν αυτό επισκεφθεί το επόμενο λουλούδι, ειδικά «γαντζάκια» θα απαγκιστρώσουν τα πολίνια από την πλάτη του εντόμου και θα επέλθει η γονιμοποίηση.

Ανάλογα με το είδος ορχιδέας μπορεί να υπάρχει ή όχι αυτό το «αγκίστρι» που προσκολλάται στην πλάτη, μπορεί να υπάρχει ειδική ανατομία με στενό διάδρομο όπου να αναγκάζεται το έντομο να περάσει με συγκεκριμένη φορά και να κολληθούν πάνω του τα πολίνια τα ίδια κλπ. Σε κάθε περίπτωση όμως μιλάμε για πολίνια.

Οι ανθισμένες ορχιδέες λοιπόν δεν μπορούν να προκαλέσουν αλλεργία σε άτομα με ευαισθησία στην γύρη μιας και η γύρη τους δεν μπορεί να σκορπιστεί στον αέρα. Αν λοιπόν είστε αλλεργικός στην γύρη ή έχετε κάποιο αναπνευστικό πρόβλημα που μέχρι τώρα δεν σας επέτρεπε να έχετε κάποιο ανθοφόρο φυτό στο σπίτι σας λόγω της γύρης του, μια ορχιδέα μπορεί να σας χαρίσει ομορφιά χωρίς να σας ταλαιπωρήσει με την γύρη της.

*Το παρόν άρθρο δεν αποτελεί ιατρική συμβουλή. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας και την κοινή λογική για οποιαδήποτε πάθηση. Εξαιρετικά κακές συνθήκες καλλιέργειας του φυτού, μπορεί να ευνοήσουν την ανάπτυξη μυκήτων (μούχλα) στο υπόστρωμα του, οι οποίοι υπό ακραίες συνθήκες θα μπορούσαν να επιβαρύνουν το αναπνευστικό σύστημα. Σε κάθε περίπτωση αναφορικά με αλλεργικές αντιδράσεις σε γύρη, οι ορχιδέες θεωρούνται από τα ασφαλέστερα φυτά.
 

Facebook Comments