Η… αλληλοσυμπάθεια μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ έχει καταστεί ορατή διά γυμνού οφθαλμού εδώ και πολύ καιρό. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επιτίθενται με σφοδρότητα δημοσίως σε στελέχη των ΑΝΕΛ, όπως και το ακριβώς αντίθετο.

Οι δημόσιοι καβγάδες π.χ. Δ. Παπαδημούλη – Δ. Καμμένου με βαρύτατους χαρακτηρισμούς έχουν γίνει παροιμιώδεις. Και ασφαλώς διεκδικούν εξέχουσα θέση στην ιστορία των «μαύρων στιγμών» των κυβερνήσεων συνεργασίας. Με την ψήφιση του 3ου μνημονίου, που σήμανε και το τυπικό τέλος του «αντιμνημονιακού αγώνα», άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την πιο εξαμβλωματική πολιτικά κυβέρνηση, που γνώρισε ποτέ ο τόπος.

Με αργό ρυθμό στην αρχή, πιο γρήγορο μετά, μέχρι που έγινε ιλιγγιώδης μετά το Σκοπιανό και την πώληση όπλων στη Σ. Αραβία. Χθες ο Ν. Φίλης ανακοίνωσε την ημερομηνία λήξεως αυτής της παράταιρης πολιτικής σχέσης: «Η συμφωνία με τους ΑΝΕΛ έχει όριο τις εκλογές». Θα μπορούσε να είναι «το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου». Και μάλλον είναι, καθώς μια κυβέρνηση με ημερομηνία λήξεως ουσιαστικά είναι μια «τελειωμένη κυβέρνηση». Μια τέτοια κυβέρνηση είναι προφανές ότι δεν μπορεί να κυβερνήσει και πολύ περισσότερο δεν μπορεί να πάρει μεγάλες αποφάσεις, που δεσμεύουν τη χώρα και στο μέλλον.

Το μόνο σκοπίμως ασαφές σημείο της δήλωσης του Ν. Φίλη -ο οποίος μιλά και εκ μέρους των «53+», επομένως και του Ε. Τσακαλώτου- είναι το «πότε» θα έρθει το «όριο της συμφωνίας». Δηλαδή, το πότε θα γίνουν οι εκλογές. Κι αυτό είναι κι ένα «μήνυμα» με αποδέκτη το Μ. Μαξίμου. Αλλά κι ένα ορόσημο ότι το παιχνίδι μετατοπίζεται σχεδόν ολοκληρωτικά στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Και συγκεκριμένα μεταξύ του Μ. Μαξίμου και των «53+». Με «τελειωμένη» τη συγκυβέρνηση, ο πρωθυπουργός δεν έχει την πολυτέλεια να «κάνει παιχνίδι μόνο με την παρέα του», έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού του και το σενάριο να θυσιαστεί ο «μνημονιακός Τσακαλώτος»…

Οι πληροφορίες είναι εντελώς σαφείς: Ο Ε. Τσακαλώτος πιέζει τον Α. Τσίπρα να πάει σε πρόωρες εκλογές. Ισως όμως να είναι και «περιττές», καθώς είναι ολοφάνερο και γίνεται και δημοσίως: Ο τρόπος που έχει επιλέξει να διαφοροποιηθεί ο υπουργός Οικονομικών (αλλά και κορυφαία στελέχη των «53+» όπως ο Ν. Βούτσης, ο Ν. Φίλης κ.λπ.) από το αφήγημα της «καθαρής εξόδου» και από τον εκμαυλιστικό υπαινιγμό, ότι η κυβέρνηση Τσίπρα δήθεν θα επαναδιαπραγματευτεί με την τρόικα και θα καταφέρει να αποτρέψει το ψηφισμένο, νέο και μεγάλο κόψιμο των συντάξεων, δεν επιδέχεται ερμηνειών. Είναι απολύτως σαφής.

Γνωρίζοντας τον τρόπο που σκέπτεται ο Α. Τσίπρας, αλλά και το πόσο «αποφασιστικός» είναι στο να δημιουργεί «Ιφιγένειες», προκειμένου να φυσήξει αέρας στα δικά του πανιά, οι «53+» -και όχι μόνο- σπεύδουν να προφυλάξουν τα νώτα τους. Η πίεση για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες μεταθέτει το πρόβλημα στον Α. Τσίπρα. Ο οποίος αντιλαμβάνεται ότι δεν μπορεί πλέον να έχει «και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο»…

Οι… παρεξηγημένοι
Στα 3,5 χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι ζήτημα αν μετριούνται στα δάκτυλα των δύο χεριών οι βουλευτές της συγκυβέρνησης, των οποίων κάποια στιγμή δεν… παρεξηγήθηκαν οι δηλώσεις τους!

Ακόμα και η περίφημη «αυταπάτη» του πρωθυπουργού ουσιαστικά παραπέμπει σε μια μορφή «παρεξήγησης» τού «σκίζω τα μνημόνια», «καταργώ τον ΕΝΦΙΑ», «πάω στα 751 ευρώ τον κατώτατο μισθό», «δίνω 13η σύνταξη» και «διαγράφω το χρέος»…

Με τους υπουργούς και τους βουλευτές τα πράγματα είναι ακόμα πιο καθαρά: Σχεδόν όλων τους, οι κατά καιρούς δηλώσεις τους ή έχουν «παρεξηγηθεί» ή έχουν πέσει θύματα της μονταζιέρας. Με πιο πρόσφατο και κορυφαίο το παράδειγμα του κ. Κατσίκη. Ο οποίος διανοήθηκε να πει ότι «παρεξηγήθηκαν» οι απολύτως σαφείς και άκρως ρατσιστικές-ακροδεξιές δηλώσεις του, με τις οποίες εξομοίωνε τους ομοφυλόφιλους με τους παιδεραστές και τους αιμομίκτες!

Τόσες πολλές «παρεξηγήσεις» και τόσο πολλοί «παρεξηγημένοι», δύο τινά μπορεί να σημαίνουν: Ή πρόκειται για αμόρφωτους ανθρώπους που δεν καταλαβαίνουν τι λένε κι όταν το καταλάβουν προσπαθούν να το «μαζέψουν». Ή πρόκειται για πολιτικά δειλούς ανθρώπους, που δεν έχουν αρχές και απόψεις, αλλά έχουν ταλέντο στην κωλοτούμπα.

Κυριάκος Μητσοτάκης και Κώστας Καραμανλής μαζί…
Σε εξαιρετικά καλό κλίμα, σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε η χθεσινή συνάντηση του Κ. Μητσοτάκη με τον Κ. Καραμανλή. Με αποτέλεσμα να εκπέμψει ένα μήνυμα με πολλούς αποδέκτες (εντός κι εκτός της Ν.Δ.): Οτι «η παράταξη είναι ενωμένη», όπως επεσήμανε κορυφαία πηγή.

Οπως σημειώνουν συνεργάτες και των δύο ηγετών, το «ισχυρό μήνυμα» αφορούσε κι όσους απεργάζονται σενάρια αποδυνάμωσης της Ν.Δ., αλλά και όσους περιφέρουν στην αγορά σενάρια «νέων κομμάτων».

Εντελώς συμπτωματικά, αλλά και πολύ… σημειολογικά, την ώρα που ο Ε. Αντώναρος μιλούσε στον Ρ/Σ «24/7» απαξιωτικά για τον πρόεδρο της Ν.Δ., ο Κ. Καραμανλής συναντούσε τον Κ. Μητσοτάκη…

Εκνευρισμός με τον ΓΑΠ στην Χαριλάου Τρικούπη
Η στήλη προ δύο εβδομάδων σας είχε ενημερώσει για το επικείμενο -τότε- ραντεβού του Γ. Παπανδρέου με τον Α. Τσίπρα. Ηταν περίπου 18.30’ χθες το απόγευμα, όταν ο τομεάρχης Εξωτερικών του «Κινήματος Αλλαγής» περνούσε την πόρτα του Μ. Μαξίμου.

Τυπικά η συνάντηση έγινε εν όψει της επίσκεψης του Γ. Παπανδρέου στην Τουρκία, όπου έχει προσκληθεί ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Ομως το τάιμινγκ της συνάντησης -η οποία, όπως λένε οι πληροφορίες, είχε και «Ραγκουσιάδα»-ενόχλησε την ηγεσία του «ΚΙΝΑΛ». Καθώς η «συναινετική συνάντηση» συνέπεσε με τη στιγμή που η Φ. Γεννηματά σήκωνε τους τόνους ζητώντας άμεσες εκλογές.
05

… και ο αναγκαστικός αντιπερισπασμός
…Αντιλαμβανόμενος ο Γ. Παπανδρέου πόσο «βάρυνε» το κλίμα, έκανε έναν «αντιπερισπασμό»: Ζήτησε ραντεβού και με τον Κ. Μητσοτάκη, προκειμένου να τονίσει περισσότερο τον «εθνικό χαρακτήρα» της συνάντησης με τον Τσίπρα. Ο πρόεδρος της Ν.Δ., λειτουργώντας θεσμικά, αποδέχθηκε το αίτημα κι έτσι θα συναντηθεί με τον Γ. Παπανδρέου.

Φαίνεται, όμως, ότι ο «αντιπερισπασμός» δεν έγινε και τόσο πιστευτός στη Χ. Τρικούπη, όπου ενισχύονται οι φωνές που απαιτούν «άμεση αποσαφήνιση» κινήσεων και προθέσεων…

Αγωνία στο Μέγαρο Μαξίμου
Θορυβημένο από το χθεσινό δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου» με το ερώτημα «ποιος έστειλε τον Καλογρίτσα στον Μαρινάκη» -την περίοδο των τηλεοπτικών αδειών- είναι το Μ. Μαξίμου.

Η ανησυχία, σύμφωνα με πληροφορίες, αφορά ποια άλλα ερωτήματα μπορεί να προκύψουν, ενδεχομένως, από τα λεγόμενα ανθρώπων, οι οποίοι είναι σε θέση να γνωρίζουν «συζητήσεις» ή «γεγονότα».

Καθώς το Μ. Μαξίμου έχει «θωρακιστεί» πίσω από τη θέση «ο Τσίπρας δεν έχει κάνει χάρες», αλλά, όπως φαίνεται, δεν νιώθει επαρκώς θωρακισμένο στο ερώτημα «αν έχει ζητήσει χάρες».

Απορίες
1. Πόσο… μεγαλείο χρειάζεται για να χαρακτηρίσει κανείς τον Κ. Μητσοτάκη «ακροδεξιό», ενώ συγκυβερνά με τον κ. Κατσίκη;

2. Δεν είναι παγκόσμιο ρεκόρ, κα. Μάρκου, να είσαι εισηγητής του «όχι» και να ψηφίζεις «ναι»;

Facebook Comments