Οι αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή, οι οποίες επιβαρύνουν την παραγωγή της Βενεζουέλας, και τώρα η απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία πυρηνικής ενέργειας στο Ιράν θα μπορούσαν να ωθήσουν τις τιμές του Brent στα 82,50 δολάρια το βαρέλι το καλοκαίρι, σημειώνει σε νέα έκθεσή της η Goldman Sachs.

Την Τρίτη, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αποσυρθούν από μια “απαράδεκτη συμφωνία στο Ιράν”, επιβάλλοντας εκ νέου κυρώσεις στην Τεχεράνη που “στοχεύουν σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας του Ιράν, όπως στον ενεργειακό, πετροχημικό και χρηματοπιστωτικό κλάδο”.

Η επιστροφή των κυρώσεων θα μπορούσε αρχικά να μειώσει κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα την τρέχουσα παραγωγή αργού πετρελαίου του Ιράν η οποία αγγίζει τα 3,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως, όπως εκτιμά η Goldman Sachs.

Μια απώλεια 500.000 βαρελιών την ημέρα στην προσφορά αργού πετρελαίου του Ιράν θα ωθήσει τις τιμές του πετρελαίου κατά περίπου 6,20 δολάρια το βαρέλι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αμερικάνικης τράπεζας. “Οι αυξημένοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι στον κλάδο του πετρελαίου οδηγούν σε νέα περιθώρια ανόδου για τις προβλέψεις του Brent και ενισχύουν την άποψή μας ότι η αστάθεια των τιμών του πετρελαίου θα συνεχίσει να αυξάνεται”, τονίζουν οι αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας.

Πώς να “παίξουν” οι επενδυτές το ράλι του πετρελαίου

Η αύξηση των γεωπολιτικών κινδύνων που συνδέονται με τον Περσικό Κόλπο βοήθησαν στην εκτόξευση των τιμών του πετρελαίου φέτος, σημειώνει η BlackRock. Μια ευνοϊκή εικόνα προσφοράς-ζήτησης προσέφερε επιπλέον ορμή, καθιστώντας το πετρέλαιο το κορυφαίο asset σε όρους αποδόσεων το 2018, με την τάση του να παραμένει ανοδική.

Όπως επισημαίνει πάντως, η άνοδος των τιμών του πετρελαίου είναι απίθανο να αποτελέσει ένα σημαντικό κτύπημα στην παγκόσμια οικονομία και η επίδρασή της στον πληθωρισμό θα είναι ελάχιστη. Για τους επενδυτές που επιδιώκουν την έκθεση στο πετρέλαιο, η BlackRock συστήνει τοποθετήσεις σε μετοχές των εταιρειών του κλάδου της ενέργειας.

Ένας παράγοντας που υποστηρίζει τις μετοχές του κλάδου της ενέργειας είναι σύμφωνα με την Blackrock, η επικέντρωσή τους στην “κεφαλαιακή πειθαρχία”, κάτι που είναι εμφανές στα αποτελέσματα των κερδών του πρώτου τριμήνου. Σε αντίθεση με προηγούμενα ράλι της αγοράς πετρελαίου, οι εταιρείες δεν πραγματοποιούν τεράστιες επενδύσεις στη μελλοντική παραγωγή. Αντίθετα, χρησιμοποιούν τις ελεύθερες ταμειακές τους ροές για να επιστρέψουν κεφάλαια στους μετόχους μέσω αυξημένων επαναγορών και μερισμάτων.

Οι τρέχουσες τιμές του πετρελαίου προσφέρουν σημαντικά περιθώρια ανόδου για τα κέρδη των εταιρειών ενέργειας και τις τιμές των μετοχών τους. Οι περισσότερες εταιρείες ενέργειας έχουν αποτιμήσει στον προϋπολογισμό τους τιμές του πετρελαίου του επιπέδου των 55 δολ. το βαρέλι το 2018, με τις συντηρητικές αυτές προοπτικές να αντικατοπτρίζονται σήμερα στις τιμές των μετοχών τους. Αυτό δείχνει ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια αυξήσεις των αποτιμήσεών τους εάν το ράλι του πετρελαίου συνεχιστεί όπως προβλέπεται.

Ελευθερία Κούρταλη

Facebook Comments