Με τα «χαρτιά» να είναι στα χέρια των ισχυρών και με τους μικρούς παίκτες να τοποθετούνται στο τέλος μιας μεγάλης ανόδου, είδαμε χθες ένα νέο ιστορικό υψηλό από τους δείκτες στη Wall Street. Η εικόνα του S&P 500 δε χρειάζεται περιγραφή. Όποιος γνωρίζει από συμπεριφορά των αγορών αντιλαμβάνεται ότι το σχήμα ανόδου του S&P 500, είναι παράλογο και η χθεσινή κίνηση ανόδου αναμένεται να δημιουργήσει αρκετούς εγκλωβισμούς.

Είναι σύνηθες φαινόμενο όταν οι αγορές κινούνται σε ακραία επίπεδα και με άνοδο 90 μοιρών, οι μεγάλοι παίκτες να παρατείνουν το χρόνο μιας πτώσης και να δελεάζουν τους μικρούς. Δεν αποκλείεται να συμβεί το ίδιο και αυτή τη φορά και δεν αποκλείεται να δούμε κι άλλη άνοδο αφού μπαίνουμε στο Δεκέμβρη και οι μεγάλοι θα κάνουν και πάλι το «παιχνίδι» τους για να κλείσουν τα βιβλία τους. Ότι συμβαίνει κάθε φορά. Ασφαλώς και η άνοδος είναι άνοδος, αλλά ο καθένας οφείλει να αναλάβει τα ρίσκα του. Άλλωστε δε σημαίνει ότι όποιος δεν είναι long είναι απαραίτητα short.

Και τα μεγάλα funds τα longs στον S&P 500 τα καλύπτουν με puts στα options, όπως αναφέρω παρακάτω. Επίσης, τα μεγάλα funds είναι long  σε άλλα correlated στοιχήματα όπως το short στο γεν που αποδίδουν και περισσότερο.

Το παρακάτω γράφημα δείχνει ότι το επενδυτικό συναίσθημα είναι σε πιο ακραία επίπεδα από την προηγούμενη πτώση του Σεπτεμβρίου. Η πτώση 200 μονάδων του Σεπτεμβρίου ήρθε από υψηλότερα επίπεδα, ενώ από σχεδόν τα ίδια επίπεδα είχαμε μια πτώση 100 μονάδων τον Ιανουάριο.  


 
Πως αυξάνονται οι πιθανότητες για μια σημαντική πτώση των αγορών;

Τα μεγάλα κεφάλαια λειτουργούν με συγκεκριμένο τρόπο και αυτό σημαίνει ότι σε περιόδους αυξημένης ρευστότητας και διάθεσης για ρίσκο τοποθετούνται στις μετοχές και ξεπουλάνε γεν και χρυσό. Όταν υπάρχει έντονος φόβος, επιστρέφουν σε γεν και χρυσό. Την περίοδο 2010 και 2011 οι αγορές μετοχών βρίσκονταν σε μια περίοδο έντονου ανοδικού ράλι, παράλληλα με το γεν και το χρυσό. Στις αρχές του 2011 χρυσός και γεν εκτοξεύτηκαν και βρέθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα πολλών ετών. Τον Απρίλιο οι μετοχές βρέθηκαν σε πτώση μέχρι και τον Οκτώβριο, με συνολικές απώλειες 20%.

Γιατί δεν είχαμε κραχ το 2011;

Έκτοτε γεν και χρυσός κατέρρευσαν και ο S&P 500 απογειώθηκε. Το κραχ δε συνέβη ποτέ γιατί οι μετοχές είχαν ήδη προσελκύσει τρισεκατομμύρια δολάρια που δε μπορούσαν να μεταφερθούν σε χρυσό και γεν, σε επίπεδα τόσο υψηλά. Από τότε, χρυσός και γεν σημειώνουν πτώση 34,49% (!!) και τα δυο και ο S&P 500 έχει εκτοξευτεί κατά 80,0%, όπως φαίνεται και στο παρακάτω γράφημα.


 
Η απορία για την πτώση στο χρυσό έρχεται από το παρακάτω γράφημα που δείχνει τη συσχέτιση χρυσού και γεν.


 
Εδώ έχουμε ένα σημαντικό συμπέρασμα. Πλέον, χρυσός και γεν θα μπορούσαν πολύ εύκολα να υποδεχθούν τα τρισεκατομμύρια δολάρια που θα μπορούσαν να φύγουν από τον S&P 500 σε ένα κραχ μεγάλων διαστάσεων.

Όμως, αυτό το σενάριο δε φαίνεται ότι είναι το πιθανότερο να συμβεί καθώς οι νομισματικές συνθήκες δεν είναι ακόμα οι καταλληλότερες. Όσο όμως προχωράμε πιο κοντά στην επικείμενη αύξηση των επιτοκίων από τη Fed, το σενάριο αυτό θα αρχίσει να γίνεται πραγματικότητα στις αγορές. Μέχρι τότε όμως, θα δούμε σημαντική αύξηση της μεταβλητότητας που σημαίνει ότι θα έχουμε περισσότερα μινι κραχ στις αγορές.

Στην αγορά των options, οι traders παίζουν 50% περισσότερα puts από calls και αυτό, με βάση το παρελθόν, είναι αρνητικό για τις μετοχές.

*Η παρούσα ανάλυση αποστέλλεται αποκλειστικά στα μέλη του ForexReport.gr. 

Facebook Comments