Το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει σήμερα σε νέα άρση των περιοριστικών μέτρων για συναλλαγές εντός Κύπρου δήλωσε το πρωί ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, τονίζοντας ότι οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών οδηγούν σε σταδιακή ομαλοποίηση του τραπεζικού συστήματος.

«Πρέπει να προχωρήσουμε σε αποφασιστικά βήματα για περαιτέρω χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων», είπε σήμερα ο υπουργός.

«Αναμένονται νέες ανακοινώσεις προς αυτή την κατεύθυνση εντός της ημέρας», τόνισε.

«Η φιλοσοφία των χαλαρώσεων θα είναι πως όλες οι συνήθεις συναλλαγές που αφορούν πληρωμές για υπηρεσίες και προϊόντα θα μπορούν ελεύθερα να διεξάγονται με παράλληλη μετάθεση της ευθύνης από την επιτροπή της ΚΤ, στις ίδιες τις τράπεζες για τον έλεγχο των δικαιολογητικών στοιχείων», ανέφερε.

Η επιτροπή που συνέστησε η ΚΤ για έλεγχο συναλλαγών άνω ενός ποσού έχει κατηγορηθεί για βραδύτητα στη λήψη αποφάσεων, με αποτέλεσμα να εκκρεμούν ενώπιον της χιλιάδες μη εγκριθέντα αιτήματα.

«Θα παραμείνει αλλά θα περιοριστεί ο ρόλος της επιτροπής, για κυρίως μεταφορά χρημάτων στο εξωτερικό», συμπλήρωσε.

Ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε επίσης ότι συμφωνήθηκε με την ΚΤ να εξέλθει του καθεστώτος διαχείρισης η Τράπεζα Κύπρου μέχρι την ερχόμενη βδομάδα.

Αναφέρθηκε σε συμφωνία της ΚΤ με την κυβέρνηση για το ζήτημα αυτό.

«Το σημαντικότερο είναι οι αποφάσεις την Τρ. Κύπρου. Και θέλω να χαιρετίσω τη συμφωνία και τη ξεκάθαρη δέσμευση της ΚΤ ότι η Τρ. Κύπρου θα εξέλθει από το καθεστώς διαχείρισης πριν το τέλος την επόμενης βδομάδας», είπε.

«Αυτό συμφωνήθηκε το περασμένο Σαββάτο μεταξύ υπουργείου, γενικού εισαγγελέα και Κεντρικής Τράπεζας», πρόσθεσε, «και αυτό επιβεβαιώσαμε χθες σε νέα συνάντηση».

«Με αυτή την εξέλιξη θα υποβοηθούν οι υπόλοιπες κινήσεις για τράπεζες και οικονομία», είπε.

«Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών επιβεβαιώνουν πως παρόλο που αντιμετωπίζουμε μια πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση με σημαντικό οικονομικό κόστος, έχει τεθεί σε κίνηση μια διαδικασία αντιμετώπισης όλων των προβλημάτων», είπε ο υπουργός στο κρατικό ραδιόφωνο.

«Η διαδικασία επικύρωσης του μνημονίου εξελίσσεται ομαλά σε επίπεδο εθνικό και σε επίπεδο ευρωπαϊκών θεσμών», πρόσθεσε.

Facebook Comments