Σε θρίλερ εξελίσσεται το φινάλε της τέταρτης αξιολόγησης με τους δανειστές να έρχονται για αξιολόγηση-εξπρές παρότι έχουν καταγράψει υλοποίηση μόνο σε 3 από τα 88 προαπαιτούμενα και ενώ όλα τα μεγάλα θέματα συνεχίζουν να έχουν πολλά «αγκάθια».

Ο έως τώρα προγραμματισμός είναι οι διαπραγματεύσεις να ξεκινήσουν αύριο Τρίτη ή το αργότερο την Τετάρτη και να ολοκληρωθούν το Σάββατο με προοπτική η απευθείας διαπραγμάτευση να κλείσει με μια καταρχήν τεχνική συμφωνία (Stuff Level Agreement).

Αν δηλαδή τα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα κριθούν ότι είναι «επιλύσιμα», οι επικεφαλής των ομάδων των δανειστών θα αποχωρήσουν μέσα στο Σαββατοκύριακο. Η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα θα αναλάβει να ολοκληρώσει όσο περισσότερα γίνεται μέχρι και το Eurogroup της επόμενης Πέμπτης 24 του μήνα οπότε θα πρέπει η τεχνική συμφωνία να επικυρωθεί και από το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. Από εκεί και πέρα, θα έχει λιγότερο από ένα μήνα μέχρι και τις 21 Ιουνίου ώστε να κλείσει και τα 88 προαπαιτούμενα και να συμπληρώσει την έκθεση συμμόρφωσης (compliance report) που θα υποβάλει η επιτροπή και θα σημάνει την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος προσαρμογής.

Το τοπίο για τις υποχρεώσεις της Ελλάδας σε ό,τι αφορά την τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος και τα θέματα που μοιραία θα υλοποιηθούν μετά το χρονικό όριο της 21ης Ιουνίου θα ξεκαθαριστεί στο σημερινό Euroworking Group στις Βρυξέλλες.

Εκεί θα γίνει η αποτίμηση της έως τώρα προόδου με βάση τα στοιχεία που συγκεντρώνουν τεχνικά κλιμάκια που βρίσκονται ήδη στην Αθήνα και θα αποφασιστεί ποια από τα 88 προαπαιτούμενα θα κλείσουν πριν και ποια μετά το πρόγραμμα.

Εκκρεμότητες

Πληροφορίες θέλουν και αυτή την τεχνική συνάντηση να μην είναι ευχάριστη για την ελληνική πλευρά αφού, εκτός από τα μεγάλα θέματα, καθυστερούν και ήσσονος σημασίας θέματα που θα έκλειναν με μία υπουργική απόφαση η οποία -παρά την κρισιμότητα της περίστασης- ακόμη καθυστερεί. Στα λεγόμενα βασικά θέματα της αξιολόγησης οι εκκρεμότητες αφορούν:

1. Την ολοκλήρωση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019-2022 που θα κλειδώσει την εφαρμογή των μέτρων της διετίας 2019-2022. Η ελληνική πλευρά και οι Ευρωπαίοι δανειστές (Ε.Ε., ESM, ΕΚΤ) έρχονται ζητώντας την εφαρμογή της περικοπής των συντάξεων το 2019 και της εφαρμογής της περικοπής του αφορολογήτου το 2020 μαζί με τα αντίμετρα της κάθε χρονιάς. Το ζητούμενο είναι ποια στάση θα κρατήσει το ΔΝΤ, που έχει το δικαίωμα να ζητήσει ταυτόχρονη εφαρμογή των περικοπών σε συντάξεις και αφορολόγητο το 2019.

2. Την εκκαθάριση των κόκκινων δανείων. Η αργή υλοποίηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και η ακόμη βραδύτερη υλοποίηση του εξωδικαστικού μαζί με την αναθεώρηση του νόμου Κατσέλη θα είναι από τα θέματα που θα απασχολήσουν περισσότερο από μία ημέρα τις συζητήσεις με τους θεσμούς.

3. Την οριστικοποίηση των νέων αντικειμενικών και την προσαρμογή αναλόγως και του ΕΝΦΙΑ που έχει χαθεί σε διαδοχικά σενάρια από τα οποία θα επιλεγεί ένα μέχρι και το τέλος του μήνα. Επίσης, δεν έχει συζητηθεί ακόμη το προαπαιτούμενο που αφορά την αναθεώρηση του ευνοϊκού φορολογικού καθεστώτος στη Ναυτιλία. Στις εκκρεμότητες και η απόφαση για την πλήρη άρση του καθεστώτος χαμηλού ΦΠΑ στα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

4. Την εφαρμογή του ασφαλιστικού, όπου έχουμε επίσης πολλές εκκρεμότητες. Θα πρέπει να ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός των συντάξεων και να αποδοθούν στο σύνολό τους οι συντάξεις που εκκρεμούσαν ως τον Μάιο του 2016 καθώς και τουλάχιστον 30% από τις αιτήσεις που έγιναν μετά το νόμο Κατρούγκαλου. Επίσης μέσα στον Ιούνιο θα πρέπει να εκδοθεί και η υπουργική απόφαση για την περικοπή του ΕΚΑΣ του 2019.

5. Την πορεία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. Το υπόλοιπο των 6,4 δισ. του Μαΐου του 2016 έχει συμφωνηθεί να μηδενιστεί ως τον Αύγουστο και να κλείσουν οι «ρωγμές» που δημιουργούν νέα χρέη. Τα χρέη όμως συνεχίζουν να αναπαράγονται και η εξόφληση δεν δείχνει να προλαβαίνει την προθεσμία.

6. Τον τομέα της ενέργειας μετά τη δρομολόγηση της πώλησης των μονάδων της ΔΕΗ. Θα πρέπει να προχωρήσουν θέματα που αφορούν τη μερική ιδιωτικοποίηση της λιανικής του φυσικού αερίου, τη ρύθμιση της αγοράς των ΑΠΕ και τη ρύθμιση των οφειλών ιδιωτών στη ΔΕΗ.
7. Τις αλλαγές στο Δημόσιο. Μπορεί οι δανειστές να δεχθούν τις τοποθετήσεις των γ.γ. μετά τον Ιούνιο αλλά θα πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, να τοποθετηθούν νέοι γενικοί διευθυντές, να γίνει το πλάνο χωρητικότητας του Δημοσίου και να προχωρήσει η κινητικότητα.

8. Τα θέματα των αποκρατικοποιήσεων είναι επίσης ανοιχτά και αφορούν τη δρομολόγηση των αποκρατικοποιήσεων της ΔΕΠΑ, των ΕΛ.ΠΕ., του ΔΑΑ, του 5% του ΟΤΕ και του 17% της ΔΕΗ αλλά και την ουσιαστική λειτουργία της Ελληνικής Εταιρίας Συμμετοχών και Περιουσίας.

Στα θέματα που αναμένεται να αναβληθούν για μετά τις 21 Ιουνίου εκτός από κάποιες αλλαγές στο Δημόσιο περιλαμβάνονται και η ανταλλαγή μετοχών για το Ελληνικό (λόγω της καθυστέρησης της άδειας για το Καζίνο) αλλά και η πώληση του 17% της ΔΕΗ.

Facebook Comments