Αμερικανική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών Τζον Σάλιβαν πραγματοποιεί σήμερα τα εγκαίνια της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ. Η επιλογή της 14 Μαΐου δεν είναι τυχαία, μιας και συμπίπτει με την επέτειο ίδρυσης του Ισραήλ πριν από 70 ακριβώς χρόνια. Το παρών στα εγκαίνια θα δώσουν η κόρη του αμερικανού προέδρου Ιβάνκα Τραμπ και ο σύζυγός της Τζάρεντ Κούσνερ.

Αντιδρώντας οι Παλαιστίνιοι καλούν σε μποϋκοτάζ της πανηγυρικής εκδήλωσης. Ούτως ή άλλως όμως στην τελετή έχουν προσκληθεί από τις ΗΠΑ μόνο Αμερικανοί και Ισραηλινοί επίσημοι. Την ίδια στιγμή ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Άβιγκντορ Λίμπερμαν αναμένει στα εγκαίνια της πρεσβείας κινητοποιήσεις Παλαιστινίων, οι οποίοι προγραμματίζουν μαζικές διαδηλώσεις σε Δυτική Όχθη του Ιορδάνη και Ραμάλα για να τιμήσουν τους εκατοντάδες χιλιάδες που εκτοπίστηκαν μετά την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ και του πρώτου πολέμου στην Εγγύς Ανατολή το 1948. Σύμφωνα με την ισραηλινή αστυνομία, περιφερειακά της πρεσβείας, θα παραταχθούν μονάδες των αρχών ασφαλείας ενώ παράλληλα έχουν εγκατασταθεί κάμερες εσωτερικού κυκλώματος για καλύτερο έλεγχο της ευρύτερης περιοχής.

Διεθνής καταδίκη στην μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας

Τον Δεκέμβριο ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε αναγνωρίσει με μονομερή απόφαση την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του ισραηλινού κράτους κάνοντας πράξη μια από τις προεκλογικές του υποσχέσεις. Παράλληλα ανακοίνωσε την μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ αφήνοντας εμβρόντητη την διεθνή κοινή γνώμη. Μέσα στους επόμενες μήνες στα παλαιστινιακά εδάφη δεκάδες Παλαιστίνοι έχασαν τη ζωή τους σε βίαιες κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας.

Ας σημειωθεί ότι στον πόλεμο των έξι ημερών το 1967 το Ισραήλ κατέλαβε την ανατολική Ιερουσαλήμ και διεκδικεί ολόκληρη την πόλη ως πρωτεύουσα. Και οι Παλαιστίνοι ωστόσο διεκδικούν την ανατολική πλευρά της πόλης ως πρωτεύουσας ενός μελλοντικού τους κράτους. Σύμφωνα ωστόσο με τη διεθνή κοινότητα το καθεστώς της Ιερουσαλήμ θα πρέπει να διευθετηθεί στο πλαίσιο ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Facebook Comments