Στο σημερινό Euroworking Group, όπου η Ελλάδα βρίσκεται στην ατζέντα, θα γίνει μία αποτίμηση της προόδου που έχει πραγματοποιηθεί όσον αφορά την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης αλλά και τις διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Συγχρόνως θα συζητηθεί η εκταμίευση του ενός δισ. που παραμένει ακόμα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) και πρέπει να εκταμιευτεί το συντομότερο δυνατόν, καθώς η προθεσμία λήγει στις 15 Ιουνίου.

Συγκεκριμένα, μέχρι την εν λόγω ημερομηνία, θα πρέπει να έχει συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο του ESM για να αποφασίσει κατά πόσο έχουν τηρηθεί οι δύο όροι για την εκταμίευση του υπολειπόμενου 1 δισ: 

  • Πρώτον, οι θεσμοί αναμένουν στοιχεία από την ελληνική κυβέρνηση που θα αποδεικνύουν ότι έχει μειωθεί ο όγκος των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς ιδιώτες και
     
  • δεύτερον, αναμένεται έκθεση της Ευρωπαϊκή Κεντρικής Τράπεζας που θα εξετάζει την πορεία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, δηλαδή κατά πόσο πραγματοποιούνται σε εβδομαδιαία βάση και σε όλη την επικράτεια.

Από αύριο, Τρίτη, αναμένονται οι επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα με σκοπό να επιτύχουν μία συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (Staff level agreement) μέχρι το Σάββατο το μεσημέρι, που είναι, μέχρι στιγμής προγραμματισμένο, να επιστρέψουν στις βάσεις τους. Η Αθήνα μπορεί «να έχει εκπληρώσει λιγότερα από ό,τι αναμενόταν», όπως ανέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος στην «Κ», όσον αφορά τα 88 προαπαιτούμενα που απαιτούνται για την τέταρτη αξιολόγηση, αλλά αυτό δεν φαίνεται να προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στις Βρυξέλλες, που αναμένουν τη συμφωνία να έχει γίνει μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Αντίθετα, ανησυχία επικρατεί σε μία σειρά από ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, κυρίως του Βορρά (Βερολίνο, Χάγη κλπ) που θεωρούν ότι η Αθήνα έχει κατεβάσει ρυθμούς και ενισχύει το επιχείρημα τους ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις, όσον αφορά την ελάφρυνση του χρέους της.

Οσον αφορά τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, Ευρωπαίος αξιωματούχος εξηγούσε στην «Κ» ότι δεν έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος το τελευταίο διάστημα και, καθώς η τεχνική επεξεργασία έχει ολοκληρωθεί, το θέμα πλέον απαιτεί πολιτικές αποφάσεις. Με τη γερμανική πλευρά κυρίως, να διατηρεί μία πολύ αυστηρή γραμμή, ζητώντας συγκεκριμένα μέτρα και προϋποθέσεις που θα συνδέονται με την ελάφρυνση του χρέους από την μία, και από την άλλη, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, να θέλει η ελάφρυνση του χρέους να μην είναι είναι συνδεδεμένη με όρους αλλά να γίνεται αυτόματα.

Σήμερα, στο Euroworking Group θα συμμετάσχει και ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου, Πόουλ Τόμσεν, καθώς για το ΔΝΤ ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά. Μέχρι τέλος Μαΐου, το αργότερο,θα πρέπει το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου να έχει αποφασίσει κατά πόσο θα ενεργοποιήσει ένα πρόγραμμα με χρηματοδότηση στην Ελλάδα και αυτό θα εξαρτηθεί από τα μέτρα που θα συμφωνηθούν για την ελάφρυνση του χρέους.a

Facebook Comments