Σε βάθος χρόνου παραπέμπει ο γενικός εισαγγελέας την εφαρμογή της νομοθεσίας για εκποιήσεις, μέχρι να θεσπιστούν από τη βουλή σχετικοί κανονισμοί.

Με επιστολή του στη βουλή και τα μέλη της επιτροπής οικονομικών, ο Κώστας Κληρίδης παραθέτει τη γνωμάτευση του και καθιστά σαφές ότι δεν μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή η νομοθεσία που ψηφίστηκε τον Σεπτέμβριο για τις εκποιήσεις. Όπως τονίζει, υπολείπονται πολύ βασικές ρυθμίσεις που θα γίνουν στο πλαίσιο δευτερογενούς νομοθεσίας, που είναι η σύνταξη σχετικών κανονισμών.

Η επιστολή του κ. Κληρίδη ακολουθεί τη συζήτηση του θέματος στη βουλή, κατά την οποία η κυβέρνηση προσπάθησε να καθησυχάσει τα κόμματα για το θέμα των εκποιήσεων, ώστε να μην ψηφίσουν προτάσεις νόμου για αναστολή ισχύος της νομοθεσίας.

Ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης μιλώντας στη StockWatch επιβεβαίωσε την ύπαρξη επιστολής του γενικού εισαγγελέα στη βουλή, υπενθυμίζοντας ότι και ο ίδιος την περασμένη βδομάδα ενώπιον της κοινής συνεδρίασης των επιτροπών οικονομικών και εσωτερικών, είχε επισημάνει ότι ο νόμος για τις εκποιήσεις δεν μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς πρόσθετους κανονισμούς.

Εκπρόσωπος των διεθνών πιστωτών ανέφερε στη StockWatch ότι «δεν μιλάμε για δέσμη κανονισμών, αλλά για ένα βασικό κανονισμό και ένα άλλο δευτερευούσης σημασίας».

Σημείωσε ότι ο βασικός κανονισμός προβλέπει εκτενώς όλες τις διαδικασίες που θα ακολουθούνται μέχρι που να ληφθεί η απόφαση για εκποίηση της επαγγελματικής στέγης, ή της πρώτης ή κύριας κατοικίας.

Υπό την πίεση των κομμάτων για το θέμα των εκποιήσεων, η κυβέρνηση ανησυχεί για εκτροχιασμό της διαδικασίας εκταμίευσης της δόσης, που υπολογίζεται να γίνει στα μέσα Δεκεμβρίου.

«Αν προβούμε σε κινήσεις αχρείαστες και αψυχολόγητες που θα στρεβλώσουν το νόμο που ψήφισε η βουλή για τις εκποιήσεις, θα προκληθεί ζημιά», αναφέρει ο υπουργός οικονομικών.

«Τέτοια αχρείαστη κίνηση», υπέδειξε, «θα ήταν μία απόφαση της βουλής για προσωρινή αναστολή της εφαρμογής της νομοθεσίας των εκποιήσεων».

«Οι διαδικασίες», είπε, «προχωρούν κανονικά και είναι σε πλήρη εξέλιξη για την εκταμίευση των €350 εκ. από τον ΕΜΣ, όπως επίσης και η διαδικασία των κρατών μελών να επικυρώσουν την απόφαση του Eurogroup από τα εθνικά τους κοινοβούλια».

«Αν αλλάξουμε τα δεδομένα και αναστείλουμε την εφαρμογή της νομοθεσίας, τότε δεν σταματά κανείς τους πιστωτές να αναστείλουν την εκταμίευση της δόσης, ανεξάρτητα αν είναι ή όχι προχωρημένες οι σχετικές διαδικασίες», κατέληξε ο κ. Γεωργιάδης.

Facebook Comments