Το δολάριο βιώνει μια από τις μεγαλύτερες ανοδικές χρονιές στην ιστορία του με τη δυναμική του να είναι πολύ ισχυρή και με τα μεγάλα κεφάλαια να τοποθετούνται μανιωδώς, ακόμα και στα τρέχοντα επίπεδα.

Όπως έχουμε επισημάνει στο Forexreport.gr, o βασικός λόγος της ανόδου είναι ότι η Fed ολοκλήρωσε τη στήριξη της αμερικανικής οικονομίας, η οποία είχε ξεπεράσει τα $4,0 τρισ. και πλέον κινείται προς την πρώτη αύξηση των επιτοκίων. Παρόλα αυτά και με εξαίρεση μια πτώση 10% το διάστημα Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου, οι αγορές επέδειξαν πολύ μεγάλες αντοχές. Θυμίζουμε ότι κάθε φορά που η Fed απέσυρε ένα μέτρο, οι επενδυτές πουλούσαν μέχρι να προκαλέσουν την επόμενη αντίδραση της Fed.

Υπάρχουν όμως ενδείξεις ότι η Fed εξακολουθεί να αγοράζει ομόλογα. Το λεγόμενο SOMA (System Open Market Account) είναι ένα από τα νομισματικά εργαλεία που χρησιμοποίησε η Fed. Πρακτικά πρόκειται για το σχήμα που ανέλαβε τις αγορές ομολόγων για λογαριασμό της Fed και το οποίο διαχειρίζεται η Fed New York.

Κάθε εβδομάδα δημοσιεύεται μια έκθεση σχετικά με τις αγορές το SOMA. Ο παρακάτω πίνακας είναι αυτός της περασμένης εβδομάδας, όπου υπήρξαν και νέες αγορές όπως μπορεί εύκολα να διαπιστώσει κανείς.


Αυτό μάλλον δεν προκαλεί έκπληξη αφού και η ίδια η Yellen είχε δηλώσει ότι ο ισολογισμός της Fed θα παραμείνει στα τρέχοντα επίπεδα. Και πως θα γίνει αυτό αν δεν αγοράζει νέα ομόλογα; Αγοράζοντας νέα για κάθε σειρά ομολόγων που λήγει.

Στο παρακάτω γράφημα είναι οι αγορές μέσα από τη SOMA. Μήπως έτσι εξηγείται η δυναμική της αγοράς από το πρόσφατο -10%;

Facebook Comments