Σε νέα επίπεδα ρεκόρ αναρριχήθηκε η ανεργία το πρώτο τρίμηνο στην Ισπανία καθώς οι προσπάθειες αντιμετώπισης του μεγαλύτερου ελλείμματος προϋπολογισμού που αντιμετωπίζει χώρα της Ευρωζώνης επέφερε ισχυρό πλήγμα στην ανάπτυξη.

Η Ισπανία μετρά περισσότερους από 6 εκατομμύρια ανέργους για πρώτη φορά σε διάστημα 37 ετών με το ποσοστό της ανεργίας να σκαρφαλώνει στο 27,2% το πρώτο τρίμηνο σε σχέση με 26,02% το προηγούμενο τρίμηνο. Οι αναλυτές περίμεναν μικρότερη αύξηση στο 26,5%.

Αύριο ο πρωθυπουργός της χώρας Mariano Rajoy θα ανακοινώσει νέα μέτρα ώστε να ανακόψει την πορεία αποδυνάμωσης της τέταρτης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης. Η ύφεση στην Ισπανία μετρά ήδη επτά τρίμηνα το πρώτο τρίμηνο του 2013.

Η Τράπεζα της Ισπανίας εκτίμησε αυτή την εβδομάδα συρρίκνωση της οικονομίας κατά 0,5% το πρώτο τρίμηνο μετά από πτώση 0,8% το προηγούμενο τρίμηνο.

Η ανεργία στην Ισπανία έχει ξεπεράσει τις προβλέψεις του ΔΝΤ για 27% για το σύνολο του 2013. Το ποσοστό ανεργίας είναι το υψηλότερο από τη μετάβαση της χώρας από το καθεστώς του Φράνκο στη δημοκρατία.

Πάντως, σε πολλούς αναλυτές προκαλεί έκπληξη η νέα αύξηση δεδομένου ότι η ύφεση της οικονομίας φαίνεται να «χαλαρώνει». Τώρα μια ανεργία στο 28% θεωρείται περισσότερο από βέβαιη έως το τέλος του έτους.

Facebook Comments