Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο εξ αρχής επεσήμανε ότι η ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης είναι ένα ακόμα καθοριστικό βήμα για την έξοδο από τη μνημονιακή περίοδο αλλά όχι το μοναδικό. Ως πρώτο βήμα έθεσε τη συγκεκριμενοποίηση των μέτρων της ρύθμισης του χρέους και προσέθεσε ότι υπάρχει ήδη το πλαίσιο των μέτρων για τη ρύθμιση του χρέους. “Εργαζόμαστε εντατικά για να υπάρξει η βέλτιστη δυνατή λύση στο πλαίσιο που έχει ήδη αποφασιστεί”, σημείωσε.

Η “επόμενη μέρα” ήταν στο επίκεντρο του πρωθυπουργού, ο οποίος είπε ότι η δουλειά που έχει γίνει αποτυπώθηκε σε ένα σχέδιο με αρχή, μέση και τέλος. Για το σημερινό υπουργικό συμβούλιο δήλωσε ότι καλείται να εγκρίνει αυτό το σχέδιο, το οποίο θα παρουσιαστεί και στη Βουλή και αποτελεί ένα ολιστικό σχέδιο για τη μεταμνημονιακή περίοδο της χώρας. Μίλησε για μια “συνεκτική στρατηγική” με τη “χώρα ξεπερνά την ύφεση και την αναπτυξιακή καχεξία”. Χαρακτήρισε το εγχείρημα ως “καινοφανές” για “μια χώρα που πορεύτηκε με μια κοντόφθαλμη και καταστροφική στρατηγική”. Συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα ως κανονική χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης οφείλει να έχει πλάνο για το που θέλει να πάει και πως θα το πετύχει, το πλάνο αυτό όμως περιέχει και δεσμεύσεις. Ως παραδείγματα έφερε και και άλλες χώρες που είχαν μνημόνια, όπως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία.

Μιλώντας για την αξιοπιστία της χώρας ανέφερε ότι η Ελλάδα από το 2015 υπεραποδίδει στους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα. Σε αυτό το σημείο έθεσε το θέμα του χρέους τονίζοντας ότι αποτελεί κρίσιμη παράμετρο για την αναπτυξιακή δυναμική και ότι έχει αρχίσει ήδη να διαφένεται.

Ως στόχους έθεσε τη στήριξη της παραγωγής και την επένδυση στα στρατηγικά πλεονεκτήματα της χώρας. Εντός του σχεδίου υπάρχει ρητή αναφορά στους τομείς με αναπτυξιακή προοπτική: μεταποίηση, βιομηχανία, αγροτοδιατροφικό τομέα, τουρισμό, φάρμακο, logistics, υποδομές, κα. “Έχουμε για πρώτη φορά στα χρονικά του σύγχρονου ελληνικού κράτους μια αποτύπωση των ισχυρών “χαρτιών” του κράτους αλλά και το πως αυτά θα αξιοποιηθούν”, είπε εμφατικά ο πρωθυπουργός. Το σχέδιο περιλαμβάνει δύο βασικές συνισταμένες, τις θεσμικές αλλαγές και τα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει στη διάθεση της όχι μόνο τους πόρους από το ΕΣΠΑ και το πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων αλλά και το πακέτο Γιούνκερ και την Τράπεζα Ευρωπαϊκών Επενδύσεων. Ανέφερε και την προσπάθεια για την ίδρυση της Αναπτυξιακής Τράπεζας, η οποία εκτίμησε ότι θα ενισχύσει την προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας.

Αναφερόμενος ξανά στο σχέδιο έκρινε ότι “περνά σε κάτι εξόχως κρίσιμο”, την “κοινωνική πραγματικότητα”. Ο πρωθυπουργός επέμεινε ότι στόχος του δεν είναι μόνο οι αριθμοί αλλά και οι πολίτες, θέτονας ως στόχο “να περάσουμε από την ευημερία των αριθμών στην ευημερία των ανθρώπων”.

Έκρινε ως θέματα ιδιαίτερης βαρύτητας τα εργασιακά στοχεύοντας στην καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, στην αύξηση του κατώτατου μισθού. Η αύξηση του μισθού είναι βασικό στοιχείο για να αυξηθεί η ιδιωτική κατανάλωση, προσέθεσε. “Η αναπτυξιακή στρατηγική στοχεύει όχι μόνο στην αύξηση των θέσεων εργασίας αλλά και σε καλύτερες θέσεις εργασίας”, κατέληξε.

Μόλις τρεις ημέρες αφού ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, ζήτησε προ ημερησίας στη Βουλή για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού ο Αλέξης Τσίπρας στη σημερίνή του ομιλία είπε χαρακτηριστικά: “Πρέπει πρώτα από όλα να σταματήσουν να φεύγουν οι νέοι στο εξωτερικό και όσοι έφυγαν να υπάρξουν κίνητρα ώστε να επιστρέψουν”.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός έδωσε μήνυμα αισιοδοξίας λέγοντας ότι “η Ελλάδα επιστρέφει” και
“πρέπει να αφήσουμε οριστικά πίσω μας την Ελλάδα της διαπλοκής” καθώς πλέον “σχεδιάζουμε την Ελλάδα της δίκαιης ανάπτυξης”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την ομιλία του στο Υπουργικό Συμβούλιο την ξεκίνησε κάνοντας αναφορά στην επίθεση κατά του Γιάννη Μπουτάρη και αποδίδοντας ευθύνη και στη Νέα Δημοκρατία:

Η βάρβαρη επίθεση στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης από ακροδεξιούς τραμπούκους, παραπέμπει σε παλιότερες εποχές δόξας της αιματηρής εθνικοφροσύνης και του παρακράτους. Θα αντιμετωπιστούν με την πιο μεγάλη αυστηρότητα, κινητοποιώντας όλους τους μηχανισμούς της Δημοκρατίας
Ποιοι όμως χειροκρότησαν την επίθεση κατά του Γιάννη Μπουτάρη; Ποιοι την προετοίμασαν με βίαιες λεκτικές επιθέσεις εναντίον του;
Ποιοι εξαπολύουν διαρκώς, κάθε μέρα, ακραίες κατηγορίες για προδότες, και μειωμένης εθνικής συνειδήσεως Έλληνες;
Ποιοι έχουν ανακηρύξει τον εαυτό τους εργολάβο του έθνους, και επικηρύσσουν εκείνους που σκέφτονται και πράττουν διαφορετικά;
Ποιοι, με δυο λόγια, με τον πιο επίσημο τρόπο, ανοίγουν το δρόμο στη βία;
Η απάντηση είναι προφανής…
Ξέρουμε όλοι, ποιοι. Και δεν πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις –κάποιος δήμαρχος, ή πρώην περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας της ΝΔ. Εδώ πρόκειται για ένα συμπαγές, σκοτεινό, και ακραίο τμήμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Με έκφραση στα κορυφαία όργανά της.
Ας είναι βέβαιοι, όμως, όσοι στηρίζουν την ακραία μισαλλοδοξία και στρώνουν το χαλί στην άκρα Δεξιά και συναλλάσσονται με τη Χρυσή Αυγή, και προκρίνουν τη βία ως μέσο επιβολής, ότι η Δημοκρατία θα προστατέψει τον εαυτό της και τους πολίτες.
Η εποχή των Γκοτζαμάνηδων έχει παρέλθει οριστικά.

Facebook Comments