Αισιοδοξία για επιστροφή της τρόικα ακόμα και εντός της εβδομάδας επικρατεί στις τάξεις του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με πληροφορίες, τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται εν αναμονή της απάντησης της τριμερούς σχετικά με τις ελληνικές αντιπροτάσεις για τα μέτρα που μπορούν να ληφθούν.

Για σύγκλιση απόψεων μεταξύ των δυο πλευρών έκανε λόγο νωρίτερα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, ενώ συμπλήρωσε ότι το ελληνικό θέμα θα συζητηθεί στο Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στο Eurogroup θα εξετασθεί αν η χώρα μας έχει εκπληρώσει τα προαπαιτούμενα και η παροχή προληπτικής βοήθειας στην Αθήνα για το 2015. Σε παραπλήσιο μήκος κύματος κινήθηκε σε δηλώσεις του και ο πρόεδρος της ευρω-ομάδας Γερούν Νταίσελμπλουμ, σχολιάζοντας πως κατά τη συνεδρίαση της 8ης Δεκεμβρίου θα συζητηθούν τα σχέδια για την πιστωτική υποστήριξη της Ελλάδας για το επόμενο έτος.

Στις προτάσεις που έστειλε η κυβέρνηση στην τρόικα περιλαμβάνονται, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, η αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία στο 13%, από 6,5% που είναι σήμερα, σημαντικές ανατροπές στο ασφαλιστικό και μείωση του εισαγωγικού μισθού στο Δημόσιο από την 1η Ιανουαρίου.

Ακόμη, θεσπίζονται πιο αυστηρά κριτήρια στο ΕΚΑΣ, καθώς περικόπτονται περίπου 70 με 80 εκατομμύρια ευρώ από τα 230 εκατομμύρια του προϋπολογισμού του.

Στις αντιπροτάσεις της Αθήνας προστίθενται η ήδη συμφωνημένη κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στο Δημόσιο (σταδιακά από την 1η Ιουλίου, που θα πλήττει κυρίως τους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών) αλλά και το πακέτο των αλλαγών στο εργασιακό.

Ωστόσο, η τρόικα επιμένει να εφαρμοσθούν περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια στη ρύθμιση των 100 δόσεων, και αν αυτό γίνει δεκτό θα ισχύσει και για όσους έχουν ήδη ρυθμίσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς το Δημόσιο.

Το άλλο θέμα-κλειδί για την συμφωνία είναι, να αποδεχτεί η τρίμερης να μην αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων με βάση την τελευταία πενταετία, διότι διαφορετικά θα ξεπεράσουν οι μειώσεις στις συντάξεις το 21%, όπως έχει επισημάνει ο πρώην υπουργός Γιώργος Κουτρουμάνης.

Στο οικονομικό σκέλος των συντάξεων δεν θίγεται κανένας, δήλωσε το πρωί της Δευτέρας στον ΣΚΑΪ ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου, επιβεβαιώνοντας όλες τις υπόλοιπες αλλαγές που έχει αποδεχτεί η κυβέρνηση.

Facebook Comments