Ήταν οι προεδρικές εκλογές όντως προσβολή για τη Δημοκρατία, όπως έσπευσαν να δηλώσουν εκπρόσωποι ορισμένων κρατών χωρίς μάλιστα να μπουν στον κόπο να στείλουν παρατηρητές; Ο Μάρκος Κυπριανού υποστηρίζει ότι λόγω της τεράστιας αποχής, που επρόκειτο για πολιτική απόφαση της αντιπολίτευσης, είναι δύσκολο να αξιολογηθεί πλήρως η διαδικασία, δεδομένου ότι οι μικρές παρατυπίες έχουν δυσανάλογα μεγάλη επιρροή όταν είναι λίγοι οι ψηφοφόροι.

«Υπήρξαν προβλήματα, παρατυπίες, πιστεύω όμως ότι ήταν περισσότερο στο γενικότερο περιβάλλον των εκλογών, και όχι στην καθεαυτού ψηφοφορία», υποστηρίζει ο Μάρκος Κυπριανού. « Το ηλεκτρονικό σύστημα, όπως φαίνεται, δούλεψε. Η επιρροή όμως των ψηφοφόρων με τρόπους που δεν θεωρούνται αποδεκτοί στη Δημοκρατία, όπως παροχή ανταλλαγμάτων για να πάει ο κόσμος να ψηφίσει, φαίνεται πως υπήρξε όπως καταγγέλλει ο Χένρι Φαλκόν, ο αντίπαλος του Μαδούρο. Σύμφωνα με τη δική μου κρίση και με όσα προλάβαμε να δούμε, πιστεύω ότι το γενικότερο περιβάλλον επηρέασε τους ψηφοφόρους με τρόπο που δεν είναι σωστός χωρίς να γίνει επέμβαση στην ψήφο. Και εδώ θα φανεί η σοβαρότητα και αξιοπιστία της κυβέρνησης και την Εφορευτικής Επιτροπής, με ποια αποτελεσματικότητα θα εξετάσουν τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης, γιατί υπάρχει δυσπιστία ότι σε προηγούμενες φορές δεν το έκαναν».

«Η ΕΕ θα έπρεπε να είχε στείλει παρατηρητές»

Ο Μάρκος Κυπριανού διακρίνει πάντως μια πιο απόλυτη στάση της ΕΕ απέναντι στη Βενεζουέλα, σε σχέση με άλλες χώρες και σε άλλες περιπτώσεις. Μείναμε στο μαστίγιο κι αφήσαμε το καρότο, λέει χαρακτηριστικά. Και τι παίρνει μαζί του φεύγοντας από τη χώρα; «Οι εκλογές δεν έλυσαν το πρόβλημα, ούτε για την κυβέρνηση, ούτε και για την αντιπολίτευση, και σίγουρα όχι για τη χώρα» μας λέει.

«Η κατάσταση θα μείνει όπως και πριν, η κυβέρνηση βγήκε με ένα μικρό ποσοστό. Αν κοιτάξει κανείς καλύτερα, θα διαπιστώσει ότι αυτή η κυβέρνηση έχει πρόβλημα. Κατάφερε να επικρατήσει με την αποχή. Η αντιπολίτευση δεν βγαίνει ενισχυμένη. Ο Φαλκόν, που θα μπορούσε να αποτελέσει μια τρίτη λύση λόγω της αποχής, δεν πήρε το αποτέλεσμα που θα μπορούσε να τον καθιερώσει σαν ηγέτη της αντιπολίτευσης. Άρα, θεωρώ ότι το πρόβλημα Βενεζουέλα παραμένει, αυτή είναι η ανησυχία μου, γι αυτό πιστεύω ότι η ΕΕ, παρά τις επιφυλάξεις που είχε και την απόχη που είχε προαναγγελθεί, θα έπρεπε να εισηγηθεί τους ελάχιστους εκλογικούς όρους και να είχε στείλει παρατηρητές».

Facebook Comments