Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. έκλεισε με κέρδη 2,11%, στις 970,93 μονάδες και με τις συναλλαγές, σχεδόν διπλάσιες από την προηγούμενη μέρα, στα 82 εκατ. ευρώ.  Φτιάχνονται οι τιμές στις τράπεζες προκειμένου να βελτιωθεί ο μέσος όρος των 50 ημερών με βάση τον οποίο θα πραγματοποιηθούν οι αυξήσεις του μετοχικού κεφαλαίου. Ο τραπεζικός κλάδος έκλεισε με κέρδη 15,81%, στις 165,26 μονάδες, με την Πειραιώς να υπεραποδίδει, καταγράφοντας κέρδη 18,61%, στα 0,2740 ευρώ, Eurobank 17,62%, στα 0,2270 ευρώ, Εθνική 15,80%, στα 0,7110 ευρώ και Alpha 14,56, στο 1,18 ευρώ. 

Πειραιώς και Alpha είναι οι πιο… σίγουρες, σύμφωνα με την αγορά, για την κάλυψη του ορίου 10% που απαιτείται για την αύξηση κεφαλαίου με συμμετοχή των ιδιωτών και διατήρηση του ιδιωτικού τους χαρακτήρα. Η Eurobank, έχει θέσει ως στρατηγική επιλογή την ένταξη στο ΤΧΣ, προσβλέποντας στην απόκτηση του υγιούς κομματιού του Τ.Τ. και στην άμεση πώληση ως «πακέτου»  σε ιδιώτες. Δηλαδή ή σε funds, ή σε ξένες τράπεζες. Η ΕΤΕ από την πλευρά της, σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, βρίσκεται σε καλό δρόμο για την κάλυψη από πλευράς ιδιωτών της αύξησης κεφαλαίου, με επαφές τόσο με τους βασικούς μετόχους, όσο και με μεγάλους πελάτες και επιχειρηματίες που έχουν συναλλαγές με την τράπεζα.

Στην αγορά ναι μεν επικρατεί αισιοδοξία, από την άλλη όμως, θεωρούν αναλυτές και χρηματιστές ότι τον Μάιο το Χρηματιστήριο θα στεγνώσει από ρευστότητα, η οποία θα στραφεί προς μία και μόνο κατεύθυνση, στην κάλυψη των αυξήσεων κεφαλαίου των τραπεζών. Από τη στιγμή που δεν θα υπάρχει ως ανάχωμα η Coca Cola, θεωρείται ότι οι διακυμάνσεις θα είναι μεγάλες τον επόμενο μήνα στην αγορά. Εκτός κι αν, υπάρξουν σοβαρές και συνάμα καλές εξελίξεις από το μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων.

Για τον ΟΠΑΠ, η μετοχή του οποίου σημείωσε μικρές διακυμάνσεις στα επίπεδα μεταξύ των 6,80 – 6,90 ευρώ, η μία και μοναδική κοινοπραξία που υπέβαλε προσφορά, η Emma Delta, ζήτησε παράταση μέχρι την Πρωτομαγιά προκειμένου να βελτιώσει το τίμημα των 622 εκατ. ευρώ +60 εκατ. ευρώ, που είναι το μέρισμα που θα αποδώσει στο Δημόσιο.

Επιστροφή των ξένων και κυρίως της Citigroup σε μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Εντολές αγορών βγήκαν στον Μυτιληναίο, με τη μετοχή να ενισχύεται κατά 5,56%, στα 4,94 ευρώ, Folli Follie κατά 4,30%, στα 16,48 ευρώ, επίπεδα που αποτελούν νέα υψηλά έτους. Κέρδη 3,60% για την Eurobank Properties, στα 6,05 ευρώ , 3,5% για τη ΔΕΗ, στα 7,40 ευρώ, ενόψει ιδιωτικοποίησης, Motor Oil 3,30%, στα 8,45 ευρώ. Κίνηση στα 5,20 ευρώ για την ΕΧΑΕ, η οποία θα δει τα έσοδά της να αυξάνονται από τις επικείμενες αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών. Κέρδη άνω του 2% για τη Βιοχάλκο, που ενισχύεται λόγω της καλής πορείας των θυγατρικών της και συγκεκριμένα των ΣΩΛΚ, που κλείνουν νέες δουλειές στο εξωτερικό. Κέρδη και για την Frigoglass, που ευνοείται από την ανανέωση της συνεργασίας με την Coca Cola.

Αντίδραση για τον ΟΤΕ, με τις φήμες περί δημόσιας πρότασης των Γερμανών να δίνουν και να παίρνουν και κλείσιμο με κέρδη ‘άνω του 2%, στα 3,38 ευρώ για την Τέρνα Ενεργειακή, η γ.σ. της οποίας αποφάσισε σήμερα την επιστροφή κεφαλαίου 0,09 ευρώ.  Αν συνεχιστεί το καλό κλίμα μέχρι να «κόψουν» οι τράπεζες, σχολιάζουν οι χρηματιστές, η αγορά μπορεί να ξαναδεί το χιλιάρικο. 

Facebook Comments