Η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια
Η ΕΚΤ θα επαναξιολογήσει τα αποτελέσματα  του QE στις αρχές του 2015.
Το EUR/USD σκαρφάλωσε στο 1.2415

Η ΕΚΤ αποφάσισε να διατηρήσει το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης αμετάβλητο στο ιστορικό χαμηλό του 0.05%. Ο Πρόεδρος της EKT Mario Draghi υιοθέτησε έναν dovish τόνο κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που ακολούθησε τη δημοσίευση της απόφασης για τα επιτόκια.

Οι χαράσσοντες την πολιτική της ΕΚΤ αποφάσισαν να επαναξιολογήσουν τις επιπτώσεις του τρέχοντος πακέτου τόνωσης στις αρχές του επομένου έτους, παρόλα αυτά συμφώνησαν ομόφωνα σε επιπρόσθετο QE εάν κριθεί απαραίτητο. Η ΕΚΤ μείωσε τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό στο 0.5% έναντι 0.6% για το 2014. Οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό του 2016 μειώθηκαν στο 1.3%, το οποίο απέχει σημαντικά το στόχο πληθωρισμού της ΕΚΤ ο οποίος είναι στο 2.0%.

Είναι σημαντικό να σημειώσουμε πως οι τρέχουσες προβλέψεις για τον πληθωρισμό δεν λαμβάνουν υπόψιν τις τωρινές τιμές του Πετρελαίου, όμως ο Πρόεδρος Draghi πιστεύει πως οι φθηνότερες ενεργειακές τιμές θα αυξήσουν το διαθέσιμο εισόδημα για τους καταναλωτές της ζώνης του Ευρώ και θα μπορούσαν να πιέσουν την ΕΚΤ σε περαιτέρω δράσεις μετά την επαναξιολόγηση του 2015. Ο Πρόεδρος Draghi δεσμεύθηκε να αυξήσει το sliding inflation rate το συντομότερο δυνατόν, παρόλα αυτά, αρκετοί αξιωματούχοι της ΕΚΤ έκαναν κάλεσμα για υπομονή και προειδοποίησαν πως οι ενέργειες χωρίς σαφή κατανόηση του τρέχοντος πακέτου μέτρων θα μπορούσε να μην είναι απαραίτητη.

Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ δήλωσε ότι θα ήταν δύσκολο να εκτιμήσει την υποδοχή του TLTRO και οποιαδήποτε απόφαση για νέα τόνωση πιθανότατα θα ληφθεί το επόμενο έτος.

Facebook Comments