H κυβέρνηση ετοιμάζει την οριστική επιστροφή της στις αγορές, προσπαθώντας να κεφαλαιοποιήσει τη μεγάλη βελτίωση στα δημόσια οικονομικά και να ξεπεράσει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στην υλοποίηση του προγράμματος.

Το υπουργείο οικονομικών προετοιμάζεται για road shows για να ενημερώσει επενδυτές ομολόγων για τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται στην εγχώρια οικονομία.

Ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης σε δηλώσεις του στη StockWatch, εξηγεί ότι η ενημέρωση προς τους ξένους επενδυτές θα έχει χαρακτήρα non deal road shows.

«Δεν θα υπάρχει έκδοση, ούτε θα γίνει οποιαδήποτε πράξη. Απλά θα γίνει διεξοδική ενημέρωση των επενδυτών, με υπόβαθρο τη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος, τη βελτίωση των δημοσίων οικονομικών, την υπερκάλυψη σε σχέση με τον ρυθμό ανάπτυξης και την απασχόληση», τόνισε ο υπουργός οικονομικών.

Επεσήμανε ότι αυτά τα δεδομένα αποτελούν τους βασικούς πυλώνες, αυτή την ώρα της ενημερωτικής εκστρατείας, αλλά και της προσπάθειας για περαιτέρω αναβάθμιση από τους οίκους αξιολόγησης.

Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου οικονομικών, η κυπριακή Δημοκρατία έχει αναθέσει στις Barclays, HSBC, Morgan Stanley και SG CIB να διοργανώσουν συναντήσεις και τηλεδιασκέψεις με επενδυτές στην Ευρώπη αρχίζοντας από την ερχόμενη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου.

Ο υπουργός σημείωσε ότι πρόκειται για μία οργανωμένη επαφή με τις διεθνείς αγορές, με τους επενδυτές, όχι για σκοπούς συναλλαγής, αλλά για σκοπούς ενημέρωσης με στόχο, όπως τόνισε, την πλήρη αποκατάσταση της πιστοληπτικής ικανότητας του κράτους, η οποία θα οδηγήσει τελικά σε μία έκδοση ομολόγων.

«Άρα η προσπάθεια για την αποκατάσταση της πιστοληπτικής ικανότητας, όχι με τρόπο μεμονωμένο, αλλά με τρόπο οριστικό, θα βασίζεται στις αναβαθμίσεις των οίκων στη συνεχή ενημέρωση των αγορών και των επενδυτών, μέσα από τέτοιες κινήσεις», παρατήρησε ο κ. Γεωργιάδης.

Ο υπουργός οικονομικών διευκρινίζει ότι η κυβέρνηση δεν λειτουργεί αυτή τη φορά κάτω από πίεση, καθώς, όπως επισημαίνει, δεν έχει άμεση λήξη χρέους κι ούτε οποιαδήποτε βραχυπρόθεσμη τρύπα για να καλύψει το κράτος.

Η πρώτη έξοδος της Κύπρου στις διεθνείς αγορές μετά τον αποκλεισμό της για περίπου τρία χρόνια, έγινε τον περασμένο Ιούνιο με έκδοση ομολόγου και με επιτόκιο 4,75%.

Η αξιολόγηση της Κύπρου αναβαθμίστηκε πρόσφατα από τους οίκους αξιολόγησης.

Η απόδοση του δεκαετούς κυπριακού ομολόγου συνεχίζει τη μείωση πέφτοντας στο 5,207% την 1η Δεκεμβρίου από 5,523% ένα μήνα πριν.

Ανερχόταν στο 8,233% αρχές του έτους και συνέχισε τη μείωση λόγω της σταθεροποίησης των χρηματοοικονομικών συνθηκών.

Η βελτίωση της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας, η οποία αναμένεται να καταγράψει πρωτογενές πλεόνασμα το 2014, βοήθησε στη μείωση των αποδόσεων, αλλά οι ανησυχίες για μεταρρυθμιστική κόπωση παραμένουν.

Ο νόμος για τα εκποιήσεις που θεωρείται από τους ξένους επενδυτές και πιστωτές ως κρίσιμος για την ανάκαμψη του χρηματοπιστωτικού τομέα, δεν έχει ακόμα εφαρμοστεί, τρεις μήνες μετά που ψηφίστηκε από τη βουλή.

Πέραν της Κύπρου, μείωση σημειώθηκε και στις αποδόσεις των ομολόγων άλλων χωρών της ΕΕ που είναι κάτω από την εποπτεία της τρόικας.

Το δεκαετές ομόλογο της Ελλάδας μειώθηκε στο 7,819% το Δεκέμβριο από 8,269% στις αρχές του έτους, ενώ το ομόλογο της Πορτογαλίας καταγράφει τη μεγαλύτερη μείωση πέφτοντας στο 2,711% από 6,009%.

Η γενική τάση δείχνει μια πιο αισιόδοξη άποψη από τους επενδυτές προς τις προοπτικές της Ευρώπης.

 

Facebook Comments