Ασκήσεις επί χάρτου ως προς τα επίπεδα στα οποία θα βρεθούν οι τιμές των τραπεζικών μετοχών μετά το κόψιμο του δικαιώματος συμμετοχής στην αύξηση κεφαλαίου κάνουν οι χρηματιστές. Η αντίδραση των τελευταίων ημερών στον τραπεζικό κλάδο, έχει προκαλέσει κλίμα ευφορίας στην αγορά, η οποία έχει διαχυθεί παράλληλα και στις υπόλοιπες μετοχές, ειδικά στις μετοχές του ASE 25.

H αντίδραση προέρχεται κυρίως από εγχώρια χαρτοφυλάκια, στενά συνδεδεμένα με τις τράπεζες, αφού για κάθε μία υπάρχει και διαφορετικό story. Είναι σημαντικό, ότι η ΕΤΕ εκεί που εθεωρείτο «αουτσάιντερ» και ότι δεν επρόκειτο να καλύψει τη συμμετοχή του 10%, τελικά αυξάνει τη συμμετοχή κάλυψης των ιδιωτών στο 12%, στοιχείο που αν μη τι άλλο, σύμφωνα με την αγορά πάντα, αποπνέει σιγουριά και εμπιστοσύνη ως προς τη συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων.

Οι χρηματιστές υποστηρίζουν ότι με βάση το χθεσινό κλείσιμο της Alpha στο 1,18, ο μέσος όρος 50 ημερών της χρηματιστηριακής τιμής της μετοχής διαμορφώνεται κοντά στα 0,46 ευρώ. Που σημαίνει, σύμφωνα με τους ίδιους ότι η μετοχή θα ξεκινήσει «κομμένη» τη διαπραγμάτευσή της στα επίπεδα των 0,68 ευρώ και με το δικαίωμα προτίμησης να διαμορφώνεται στα επίπεδα των 0,50 ευρώ. Για την Πειραιώς, που χθες έκλεισε στα 0,27 ευρώ, με τη μέση τιμή των τελευταίων 50 συνεδριάσεων στα 0,11 ευρώ, που σημαίνει ότι η διαπραγμάτευση της μετοχής θα ξεκινήσει από τα 25 λεπτά και το δικαίωμα αναμένεται να καθοριστεί κοντά στα 2 λεπτά. Τέλος, αν η Εθνική έκοβε με βάση της χθεσινή τιμή κλεισίματος που ήταν τα 0,71 ευρώ, ο μέσος όρος των τελευταίων πενήντα συνεδριάσεων διαμορφώνεται στα 38 λεπτά, που σημαίνει ότι θα ξεκινήσει τη διαπραγμάτευσή της στα 50 λεπτά και το δικαίωμα θα διαμορφωθεί στα 21 λεπτά.

Οι χρηματιστές πάντως, αναμένουν μεγάλη μεταβλητότητα τον Μάιο, μήνας κατά τον οποίο θα τρέχουν οι αυξήσεις κεφαλαίου των συστημικών, ενώ η αγορά βλέπει καλές μέρες και για την Eurobank, αφού θα επιδιωχθεί να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησής της από το ΤΧΣ.

Facebook Comments