Πολύ μεγαλύτερη ύφεση από αυτή που υπολογίζουν οι πιστωτές εκτιμά ότι θα προκύψει στην Κύπρο το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου υπολογίζει ότι η ύφεση θα φθάσει τουλάχιστον μέχρι και το 12% ενώ το ποσοστό της ανεργίας θα σκαρφαλώσει στο 20% του εργατικού δυναμικού.

Το ΚΟΕ εξέτασε τις αναμενόμενες επιπτώσεις της τραπεζικής κρίσης στους διάφορους μακροοικονομικούς δείκτες.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, μια μείωση των τραπεζικών καταθέσεων της τάξης του 20%-30% θα είχε 5 σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομία.

Η πρώτη επίπτωση θα είναι μείωση κατά 5%-8% στο πραγματικό ΑΕΠ, με αποτέλεσμα η συρρίκνωση στην οικονομία το 2013 να εκτιμάται ότι θα κυμανθεί τουλάχιστον μεταξύ 9%-12%.

Επίσης, αναμένεται να προκύψει μείωση στο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή κατά 1%-2%, ως εκ τούτου ο πληθωρισμός το 2013 εκτιμάται γύρω στο 1%.

Παράλληλα αναμένεται αύξηση στο ποσοστό ανεργίας (Eurostat) κατά 5-6 ποσοστιαίες μονάδες, επομένως συμπεραίνεται ότι η ανεργία για το 2013 θα φτάσει γύρω στο 20%.

Επιπρόσθετα, το ΚΟΕ αναμένει σημαντική απώλεια εμπιστοσύνης καταναλωτών και επιχειρηματιών, με το Δείκτη Οικονομικής Συγκυρίας να καταγράφει μεγάλη πτώση (μέχρι και 20 μονάδες), ενώ αναμένεται επίσης συρρίκνωση των εισαγωγών αγαθών (σε ονομαστικούς όρους) μέχρι και 22%, μικρότερη μείωση στις εξαγωγές αγαθών (2%-6%) και μικρή αύξηση (2%-4%) στις αφίξεις τουριστών.

Στις εκτιμήσεις δεν λαμβάνονται υπόψη οι συνέπειες της απότομης αναδιάρθρωσης του τραπεζικού τομέα και άλλες εξωγενείς αλλαγές που συμβαίνουν στην οικονομία ταυτόχρονα με τη μείωση των καταθέσεων, όπως για παράδειγμα:

-Η επιβολή περιορισμών στις ξένες συναλλαγές και το πάγωμα μέρους των ανασφάλιστων καταθέσεων, που περιορίζουν τη ρευστότητα και το κεφάλαιο κίνησης (working capital) των επιχειρήσεων με αρνητικές συνέπειες στην οικονομική δραστηριότητα και απασχόληση.

-Η απουσία νέων εισροών στην Κύπρο μέσω ξένων εταιρειών των οποίων οι δραστηριότητες υποστηρίζονταν από τις τράπεζες και άλλες υπηρεσίες (ελεγκτικές, νομικές κλπ) αναμένεται να έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις σε διάφορούς άλλους τομείς της εγχώριας οικονομίας.

-Η αυξημένη αβεβαιότητα και απώλεια εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα, αφού οι συναλλαγές πλέον ρυθμίζονται με διατάγματα.

-Η παρατεταμένη τραπεζική αργία το Μάρτιο δυσχέραινε την ομαλή λειτουργία όλων των τομέων της οικονομίας.

-Τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής που υιοθετήθηκαν πρόσφατα ή αναμένεται να ψηφιστούν προσεχώς, εκτιμάται ότι θα έχουν περαιτέρω αρνητικές συνέπειες στην οικονομική δραστηριότητα.

Το ΚΟΕ τονίζει ότι οι εκτιμήσεις για το ρυθμό μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ για το 2013 συνοδεύονται από τον κίνδυνο αρνητικότερης έκβασης.

Επισημαίνεται ότι τα μέτρα επανεκκίνησης της οικονομίας κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς μπορούν να επανορθώσουν μερικώς την εμπιστοσύνη, να διασφαλίσουν την κοινωνική συνοχή και να συγκρατήσουν, σε κάποιο βαθμό, τη μείωση στην κατανάλωση,•ωστόσο είναι απίθανο να ανατρέψουν τη βαθιά ύφεση.

«Πρώτιστος στόχος θα πρέπει να είναι η άμεση και πιστή εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής που περιλαμβάνει διαρθρωτικά μέτρα και μεταρρυθμίσεις των οποίων η εισαγωγή θα ενδυναμώσει την οικονομική εμπιστοσύνη, θα αποκαταστήσει την αξιοπιστία της χώρας και θα βελτιώσει τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της Κυπριακής οικονομίας», τονίζει.

Facebook Comments