Οι διαφωνίες μεταξύ των Ευρωπαίων, στην ουσία της Γερμανίας με το ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος εξακολουθούν να παραμένουν «αγεφύρωτες», παρά τις αλλεπάλληλες επαφές των τελευταίων ημερών, αλλά και τη χθεσινή συνεδρίαση του Εurogroup.

Οι διαφωνίες είναι πολύ σημαντικές γιατί στην ουσία η επικράτηση των θέσεων της μίας ή της άλλης πλευράς θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό και το πόσο «καθαρή» θα είναι τελικά η έξοδος της χώρας από το πρόγραμμα, κάτι που θα έχει άμεση επίπτωση και στη στάση των αγορών.

Ο επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ευρώπη που εκπροσώπησε τον διεθνή οργανισμό χθες στις Βρυξέλλες έχει προειδοποιήσει τους Ευρωπαίους ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι το τέλος του μήνα το Ταμείο δεν προλαβαίνει χρονικά να ενεργοποιήσει τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα μέχρι τις 21 Ιουνίου (επόμενη συνεδρίαση Εurogroup), γιατί θα πρέπει να κάνει τη δική του ανάλυση για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Χθες, πριν από το σύνοδο του Εurogroup, συνεδρίασε το λεγόμενο Washington Group, που ασχολείται με το ελληνικό χρέος και στο οποίο συμμετέχουν το ΔΝΤ, η Κομισιόν, η ΕΚΤ, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας και οι υπουργοί Οικονομικών των τεσσάρων μεγαλύτερων χωρών της Ευρωζώνης (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία). Στη συνεδρίαση αυτή δεν υπήρξε κατάληξη και, σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρξει νέα συνάντηση στο τέλος της επόμενης βδομάδας, στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου του G7, που θα πραγματοποιηθεί στο Ουίστλερ του Καναδά (31 Μαΐου-2 Ιουνίου).

Οπως ανέφερε χθες κοινοτική πηγή στη βελγική πρωτεύουσα, το ΔΝΤ ζητάει για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα μια εμπροσθοβαρή ελάφρυνση του χρέους, που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δεύτερου δανείου (130,9 δισ. ευρώ) κατά τουλάχιστον 10 χρόνια, την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ από τους Ευρωπαίους ώστε να μειωθεί το επιτόκιο δανεισμού, καθώς και την επιστροφή στην Ελλάδα των κερδών της ΕΚΤ και κεντρικών τραπεζών κρατών μελών που κατέχουν ελληνικά ομόλογα.

Το ΔΝΤ ζητάει επίσης να είναι όσο γίνεται πιο αυτόματος ο γαλλικός μηχανισμός που θα συνδέει την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους με την ανάπτυξη, ώστε σε περιόδους μεγάλης αύξησης του ΑΕΠ η Ελλάδα να πληρώνει περισσότερα και σε περιόδους μικρής ανάπτυξης λιγότερα ή και καθόλου. Δεν θέλει δηλαδή ο εν λόγω μηχανισμός να ενεργοποιείται από το Εurogroup με πολιτικές αποφάσεις.

Ο διεθνής οργανισμός εκτιμά ότι με τα παραπάνω μέτρα το χρέος θα γίνει βιώσιμο και θα σταλούν πολύ θετικά μηνύματα στους επενδυτές διευκολύνοντας την έξοδο της χώρας στις αγορές με χαμηλό επιτόκιο.

Ωστόσο, οι παραπάνω θέσεις του ΔΝΤ δεν γίνονται προς το παρόν αποδεκτές από τους Γερμανούς τουλάχιστον σε δύο σημεία. Καταρχήν θέλουν να δώσουν πολύ μικρότερη περίοδο χάριτος, οι πληροφορίες έκαναν λόγο για μικρό μονοψήφιο αριθμό, ενώ απορρίπτουν την αυτόματη ενεργοποίηση του γαλλικού μηχανισμού, επιμένοντας ότι κάθε φορά θα πρέπει να λαμβάνεται πολιτική απόφαση από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Είναι προφανές πως εάν δεν τα βρουν οι δύο πλευρές και δεν συμμετάσχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, βάζοντας και τη σφραγίδα του στη βιωσιμότητα του χρέους, η έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα δεν θα είναι καθαρή με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πρόσβαση στις αγορές.

Το ότι υπάρχει αδιέξοδο φαίνεται και από τις δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων που έγιναν χθες, όπως του επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί ο οποίος, ενοχλημένος από τη στάση των Γερμανών, αν και δεν τους κατονόμασε, είπε ότι η Ελλάδα ολοκλήρωσε την τέταρτη αξιολόγηση έχοντας τηρήσει τις δεσμεύσεις της, ενώ τώρα θα πρέπει και οι Ευρωπαίοι να τηρήσουν τις δικές τους δεσμεύσεις.

Το Eurogroup επικύρωσε χθες την τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος, που σημαίνει ότι η διαδικασία μπαίνει πλέον στην τελική ευθεία, με δεδομένη τη δέσμευση για επίτευξη συνολικής συμφωνίας στην προσεχή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, στις 21 Ιουνίου, στο Λουξεμβούργο. Η εν λόγω συμφωνία θα περιλαμβάνει την ελάφρυνση του χρέους, τον καθορισμό της τελευταίας δόσης, την έξοδο από το πρόγραμμα και την επιτήρηση της επόμενης μέρας.

 

Facebook Comments