Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των ευρωπαϊκών αγορών, ακούσαμε δηλώσεις των κεντρικών τραπεζιτών για τη νομισματική πολιτική και τη συνεισφορά της στις τοπικές οικονομίες. Ωστόσο, εκτός από την αρχική έντονη αντίδραση στο γεν μετά την ανακοίνωση της πολιτικής της BoJ, η κίνηση της αγοράς συναλλάγματος ήταν σχετικά περιορισμένη.

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας δεν προχώρησε σήμερα σε αλλαγές στη νομισματική της πολιτική αν και αναβάθμισε τις εκτιμήσεις της για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη, αποκαλύπτοντας μια πρόωρη αισιοδοξία για το πρόγραμμα στήριξης που εφαρμόζει. Η ισοτιμία USD/JPY υποχώρησε κάτω από το 99,00 και το 98,50 λόγω απουσίας νέων μέτρων στήριξης.

Η BoJ αναμένει τον δομικό πληθωρισμό να αγγίξει το 1,9% το 2013 κοντά στον στόχο της για πληθωρισμό 2% σε δύο χρόνια. Ο διοικητής της Kuroda δήλωσε ότι επέκτεινε τη χρονική περίοδο επίτευξης του στόχου καθώς χρειάζεται χρόνος ώστε η οικονομία να επωφεληθεί από τα μέτρα στήριξης. Ο Kuroda ανέφερε ότι κανένα μέλος της BoJ δεν σκέφτηκε την επέκταση της νομισματικής χαλάρωσης αν και κάποιοι αξιωματούχοι αμφισβήτησαν την πρόβλεψη για πληθωρισμό στο 1,9% έως το 2015.
Επιπλέον, η Τράπεζα της Ιαπωνίας αναβάθμισε τις εκτιμήσεις για το 2013 αναμένοντας το ΑΕΠ να διαμορφωθεί από το 2,3% στο 2,9%.

Στην Ευρωζώνη, ο αξιωματούχος της ΕΚΤ, Asmussen, δήλωσε ότι η επίδραση μιας μείωσης των επιτοκίων θα είναι περιορισμένη με χαμηλή πιθανότητα τα χαμηλά επιτόκια να οδηγήσουν σε στρεβλώσεις. Ωστόσο, ανέφερε ότι η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη παραμένει αδύναμη. Την ίδια στιγμή ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργος Προβόπουλος παρουσιάστηκε περισσότερο αισιόδοξος εκτιμώντας ότι η ΕΚΤ μπορεί να μη χρειαστεί να χρησιμοποιήσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων OMT καθώς οι χρηματοοικονομικές αγορές παρουσιάζουν εικόνα εξομάλυνσης.

Παρ’ όλο που στην πρόσφατη συνεδρίαση της G20 δεν θίχτηκε το θέμα για τα επίπεδα του ιαπωνικού νομίσματος, ο πρόεδρος της Τράπεζας της Ελβετίας (SNB) Jordan δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα θα υπερασπιστεί το όριο σύνδεσης του ελβετικού φράγκου με το ευρώ με απεριόριστες αγορές νομισμάτων και ότι το ελβετικό φράγκο βρίσκεται σε ισχυρά επίπεδα. Σημείωσε ότι δεν διακρίνει κίνδυνο πληθωρισμού ή αποπληθωρισμού.

Η Ιταλία άντλησε 8 δισ. ευρώ από την πώληση έντοκων γραμματίων 184 ημερών με το κόστος δανεισμού να καταγράφει ιστορικό χαμηλό στο 0,503%.

Το ευρώ υποχώρησε έναντι του δολαρίου και διαπραγματεύεται λίγο πάνω από το 1,3000, επίπεδο στο οποίο μπορεί να συνεχίσει να βρίσκει στήριξη με πιθανή αντίσταση στο 1,3055, στο 38,2% της διόρθωσης της ανόδου από τα ιστορικά χαμηλά του EUR/USD στα ιστορικά υψηλά.

 

EUR/USD: Ημερήσιο γράφημα

Facebook Comments