Αν είχα την παραμικρή αμφιβολία, παρακολουθώντας την τελευταία προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία βεβαιώθηκα.

Προς το συμφέρον του τόπου, καλό θα ήταν οι εκλογές να αργήσουν. Ναι, να αργήσουν..

Βασικά αν ήμουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προσευχόμουν η κυβέρνηση να εξαντλήσει κανονικά την 4ετία και να πάμε στις κάλπες ακόμα και τον Οκτώβρη του 2019.

Δημόσια θα έλεγα αυτά που λέει ο πρόεδρος της ΝΔ, αλλά μέσα μου θα ήθελα διακαώς αυτή η κυβέρνηση να παραμείνει όσο περισσότερο γίνεται πλέον.

Εξηγούμαι.

Φυσικά δεν έγινα σοφότερος από την προχθεσινή συζήτηση, ούτε έμαθα κάτι που δεν ήξερα.

Ακούγοντας όμως προσεκτικά όσα είπε ο πρωθυπουργός για την οικονομία, βεβαιώθηκα ότι δεν υπάρχει κάτι που να βάζει φρένο στις προσωπικές του φιλοδοξίες.

Δεν έχει κανένα δισταγμό, κανένα ηθικό δίλημμα.

Βαφτίζει το μαύρο άσπρο σε όλα. Παίζει θέατρο κανονικά. Παριστάνει πως είναι το μοναδικό πολιτικό πρόσωπο εδώ και δεκαετίες στη χώρα που είπε αλήθειες και τήρησε υποσχέσεις. Υποδύεται τον αριστερό, επιχειρώντας πρωτίστως να ξεγελάσει αριστερόστροφους και αριστερούς. Πλασάρεται ως ο μόνος εγγυητής της διαφάνειας και υπερασπιστής των αδυνάτων ενώ ταυτόχρονα λασπολογεί και συκοφαντεί τους πολιτικούς αντιπάλους. Διχάζει με κάθε ευκαιρία και με κάθε κόστος για τον τόπο. Το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι η επόμενη ημέρα των εκλογών και για να πετύχει το στόχο του, χρησιμοποιεί κάθε μέσο και κάθε τρόπο. Αδίστακτος.

Ο στόχος του είναι προφανής. Ξέρει ότι θα χάσει στις επόμενες εκλογές. Για να μην συμβεί αυτό θα πρέπει να γίνουν πράγματα και θαύματα που δεν προβλέπονται.

Άρα, ξέρει ότι θα χάσει. Και αυτό που τον ενδιαφέρει είναι η ήττα να είναι «απαλή», «βολική» για τον ίδιο. Να είναι με μια διαφορά διαχειρίσιμη που δεν θα δίνει σε κανένα ή καμιά, ύποπτο και ύποπτη, «δελφίνο» στο κόμμα του να τον αμφισβητήσει.

Και ταυτόχρονα ελπίζει η ΝΔ να βρεθεί όσο το δυνατόν μακριά από το δικό της στόχο να κερδίσει με αυτοδυναμία.

Ένα εκλογικό αποτέλεσμα δηλαδή, που θα ερμηνεύεται ως πύρρειος νίκη για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και θα θέτει ανυπέρβλητα εμπόδια μπροστά του για να μπει στο Μαξίμου ως πρωθυπουργός.

Αυτό επιδιώκει ο Αλέξης Τσίπρας. Ξεκάθαρα.

Είναι ένα σενάριο όμως που όσο θα περνά ο καιρός, τόσο θα μειώνονται και οι πιθανότητες να γίνει πραγματικότητα με βάση την κοινή λογική.

Αν οι εκλογές γίνουν το φθινόπωρο του 2019, με τα σημερινά δεδομένα φαίνεται πως η ΝΔ θα είναι πιο κοντά στην αυτοδυναμία, το προβάδισμά της θα είναι άνετο με ασφαλή διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ποσοστό του σημερινού κυβερνώντος κόμματος θα κινείται σε επικίνδυνα για την ηγεσία του επίπεδα..

Έπειτα είναι και η προεδρική εκλογή την άνοιξη του 2020.

Πιο δύσκολο θα είναι φυσικά να ανατραπεί μία κυβέρνηση μέσα σε 5-6 μήνες, παρά σε 1 με 1,5 χρόνο. Αφήστε που σε μισό χρόνο, καμία νεοεκλεγμένη κυβέρνηση δεν προλαβαίνει να έχει τη φθορά εκείνη που θα θέτει σε κίνδυνο το προβάδισμα της στην κάλπη.

Εδώ αυτό δεν συνέβη τον Σεπτέμβρη του 2015 με τη χώρα να έχει βρεθεί εκείνο το καλοκαίρι ξανά μπροστά στο ενδεχόμενο άτακτης χρεοκοπίας και ενώ είχε μόλις ψηφιστεί ένα ακόμη μνημόνιο..

Με τίποτα λοιπόν δεν συμφέρει τον Αλέξη Τσίπρα να κάνει εκλογές στο τέλος της τετραετίας.

Και γι’αυτό δεν θα τις κάνει τότε. Οι εκλογές θα γίνουν νωρίτερα. Έτσι νομίζω δηλαδή.

Η λογική λέει πως ιδανική συγκυρία για τον πρωθυπουργό είναι να στήσει κάλπες τον προσεχή Σεπτέμβριο έχοντας ως ισχυρό χαρτί απέναντι στην κοινωνία ότι η χώρα επί των ημερών του θα έχει μόλις μπει στη λεγόμενη μεταμνημονιακή φάση. Και βέβαια η συγκυρία είναι βολική καθώς οι πολίτες θα ψηφίσουν χωρίς να έχουν δει στις τσέπες τους τις νέες περικοπές που έρχονται το 2019.

Ωστόσο, κάτι μου λέει πως στο Μαξίμου θα το τρενάρουν λίγο και θα στήσουν κάλπες κάποια στιγμή μέσα στους πρώτους μήνες του 2019. Και λίγοι μήνες παραπάνω εξουσίας, έχουν την αξία τους αν οι μετρήσεις δείχνουν πως την επόμενη ημέρα πολιτικά θα παραμένουν «ζωντανοί».

Ανεξάρτητα από τις ορέξεις πάντως του ενός ή του άλλου, σημασία έχει τι είναι προς το συμφέρον της χώρας και σίγουρα δεν μπορεί να είναι η πολιτική αστάθεια.

Και γι’αυτό λοιπόν οι εκλογές, καλό είναι να αργήσουν. Άποψή μου.

 

Facebook Comments