Το ράλι του δολαρίου που ξεκίνησε στα μέσα Απριλίου, έχει μεταμορφωθεί σε αδυναμία της ευρωζώνης πλέον, μετά και τις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία, όπως σημειώνει η Goldman Sachs σε νέα έκθεσή της. Ο άμεσος καταλύτης φαίνεται πως ήταν η διαρροή του σχεδίου πολιτικής μεταξύ της Λέγκας και του κινήματος των Πέντε Αστέρων, το οποίο περιελάμβανε έναν αριθμό αμφιλεγόμενων προτάσεων, συμπεριλαμβανομένου ενός μηχανισμού για την έξοδο από το ευρώ.

Αυτές οι εξελίξεις θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στο ευρώ βραχυπρόθεσμα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Goldman Sachs, ωστόσο στο μακροπρόθεσμο διάστημα ο αντίκτυπος δεν θα είναι τόσο σημαντικός καθώς το ευρώ παραμένει αρκετά δημοφιλές στους Ιταλούς. Έτσι, η έξοδος της Ιταλίας από το ευρώ δεν αποτελεί το βασικό σενάριο για την τράπεζα.

Ωστόσο, οι χρηματοπιστωτικές αγορές ενδέχεται να μεταφράσουν οποιεσδήποτε νέες εκλογές ως de facto δημοψήφισμα για την παραμονή της Ιταλίας στην ευρωζώνη και αυτό θα “χτυπήσει” το ευρώ.

΄Ετσι, η Goldman Sachs προχωρά στην υποβάθμιση των εκτιμήσεών της για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου. Πιο αναλυτικά, για τους επόμενους 3, 6 και 12 μήνες οι νέες της προβλέψεις είναι στο 1,15, 1,20 και 1,25 (από 1,20, 1,27 και 1,30 πριν).

Ελευθερία Κούρταλη

Facebook Comments