Εδώ και πάρα πολλούς μήνες οι αγορές κινούνται με καύσιμο τα συνεχώς καλύτερα αμερικανικά μακροοικονομικά στοιχεία. Αλλά ακόμα και αυτά έχουν βρεθεί σε ένα επίπεδο από το οποίο κάθε άνοδος γίνεται όλο και πιο δύσκολη.

Την ίδια ώρα οι δείκτες στην Ευρωζώνη δεν έχουν καταφέρει να αποκτήσουν μια σαφή κατεύθυνση και ταλανίζονται μέσα σε ένα αρκετά μεγάλο εύρος διακύμανσης. Το ερώτημα είναι τι πρέπει να γίνει προκειμένου οι μετοχές στην Ευρώπη να κινηθούν ανοδικά.

Σε αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει είτε η Γερμανία είτε η ΕΚΤ. Η Γερμανία θα μπορούσε να πυροδοτήσει τη μεταστροφή του επενδυτικού κλίματος εάν αποφάσιζε να απομακρυνθεί από την πολιτική λιτότητας. Αυτό, θα αύξανε κατακόρυφα τις προσδοκίες για αντιστροφή της πραγματικής οικονομίας στην Ευρωζώνη και οι επενδυτές θα έσπευδαν να προεξοφλήσουν την επιστροφή στην ανάπτυξη. Οι αγορές στην Ευρώπη θα σημείωναν σημαντικά κέρδη.

Εκτιμούμε ότι το παραπάνω σενάριο δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να πραγματοποιηθεί.

Άρα, το σενάριο το οποίο θα μπορούσε να δώσει ώθηση στις αγορές είναι αυτό που θέλει την ΕΚΤ να αναλαμβάνει δράση. Και όταν λέμε δράση, δεν εννοούμε μια μείωση επιτοκίων αλλά και ένα πρόγραμμα νομισματικής χαλάρωσης.
Αν κοιτάξουμε στο παρελθόν, οι αμερικανικοί δείκτες έχουν κερδίσει πάνω από 100% από τα χαμηλά του Μαρτίου του 2009 και ο μοναδικός λόγος για αυτό ήταν η στήριξη της Fed.

Παρακάτω, θα παραθέσουμε ένα αποκαλυπτικό γράφημα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τα τελευταία πέντε χρόνια (αλλά και ακόμα πιο πίσω), ο Nikkei 225 έχει πολύ μεγάλη θετική συσχέτιση με τον Euro STOXX 50. Ο λόγος δεν είναι άλλoς από το αποπληθωριστικό περιβάλλον το οποίο υπάρχει σε Ιαπωνία και Ευρώπη, με τους οικονομολόγους αλλά και τους μεγάλους fund managers να προειδοποιούν για μια ανάλογη κατάσταση στην Ευρώπη, εάν δε ληφθούν μέτρα από την ΕΚΤ.

Οι δυο δείκτες αποκλίνουν από την ώρα που η BoJ αποφάσισε να αναλάβει δράση μέσα από τη μαζική τόνωση της οικονομίας. Άραγε η ΕΚΤ θα χρησιμοποιήσει το μοναδικό της όπλο για να οδηγήσει σε άνοδο των μετοχών;

Αν δεν το κάνει, η Ευρωζώνη οδεύει σε μια χαμένη εικοσαετία βυθισμένη στον αποπληθωρισμό;

Αν το κάνει, το ευρώ θα έχει τις συνέπειες του γεν (πτώση 23% σε πέντε μήνες);

 

Χρήστος Αλωνιστιώτης, DailyFX Market Analyst

Facebook Comments