Μπορεί η Κύπρος να είναι μικρή, αλλά ο συστημικός κίνδυνος που μπορεί να προκληθεί να μην είναι. Με αυτήν την φράση ο διοικητής της ΕΚΤ, Mario Draghi, επισήμανε ότι η κυπριακή κυβέρνηση πρέπει να κάνει ότι είναι δυνατό για να οριστικοποιηθεί το πακέτο στήριξης της, τονίζοντας ότι πρέπει να επανεξετάσει τη νομοθεσία για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Κατά τη συνέντευξη του, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, δήλωσε ότι διατηρούνται οι πιέσεις στην οικονομική δραστηριότητα της Ευρωζώνης, ενώ υποστήριξε, για να προσθέσει ωστόσο πως από το δεύτερο εξάμηνο του έτους αναμένεται ανάκαμψη της οικονομίας.

“Η πτώση της εγχώριας κατανάλωσης επηρεάζει την πορεία του ΑΕΠ της ευρωζώνης”, παραδέχθηκε ο κεντρικός τραπεζίτης, ενώ γνωστοποίησε πως ο πληθωρισμός υποχωρεί γρηγορότερα του αναμενομένου.
Ωστόσο προειδοποίησε πως φορολογία και υψηλές τιμές ενέργειας μπορεί να ωθήσουν υψηλότερα τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη. Για το 2013, εκτιμάται μεταξύ 1,2% και 2%.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΚΤ, η ύφεση της οικονομίας της ευρωζώνης το 2013 εκτιμάται μεταξύ του -0,1% και του -0,9%.
Όπως υποστήριξε μεταξύ άλλων ο κεντρικός τραπεζίτης, συνεχίζεται η προσαρμογή στις πιστωτικές αγορές της ευρωζώνης. Και εξήγησε πως οι ευρωπαϊκές τράπεζες προσεγγίζουν σταδιακά περισσότερα κεφάλαια.

Αναφερόμενος στη συνέχεια στην πολιτική αστάθεια που επέφερε η κάλπη στην Ιταλία, διεμήνυσε ότι θα υπάρξουν απρόοπτα… και οι εκλογές μπορεί να καθυστερήσουν την εφαρμογή των προγραμμάτων. Όπως τόνισε “πρέπει να καταλάβουν ότι ζούμε σε δημοκρατικά καθεστώτα. Τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής δεν είναι στον… αυτόματο πιλότο”.

Ωστόσο ο κεντρικός τραπεζίτης εξήγησε πως τα προγράμματα της ΕΚΤ είναι στη διάθεση όλων. “Είναι στο χέρι των κυβερνήσεων πως θα τα χειριστούν”, πρόσθεσε.

Facebook Comments