Περίπου το 15% των ιδιοκτητών ακινήτων θα κληθεί να πληρώσει αυξημένο ΕΝΦΙΑ μετά την προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί στις 14 Ιουνίου δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, παραδέχτηκε ότι στους πολίτες που θα δουν αυξήσεις περιλαμβάνονται και λαϊκές συνοικίες, όμως υποστήριξε σε αυτές τις περιπτώσεις η επιβάρυνση θα ανέρχεται σε 20 ευρώ ανά έτος.

Αυξήσεις θα υπάρξουν επίσης σε τουριστικές περιοχές, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, είπε.

Για δύο στα τρία νοικοκυριά (67%) ο ΕΝΦΙΑ θα μείνει αμετάβλητος, εκτίμησε ο υπουργός Οικονομικών, ενώ στο 18% θα υπάρξει μείωση.

Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι θα ήταν θετικό να συμφωνηθεί επιμήκυνση ορισμένων δανείων στήριξης για δέκα χρόνια.

Σημείωσε ότι αυτό έχουν προτείνει οι θεσμοί, όμως διαφωνεί η Γερμανία, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, ζητά πολιτικές προϋποθέσεις ώστε να δεχτεί βαθιά ελάφρυνση.

Οι βουλευτές «βομβάρδισαν» τον ΥΠΟΙΚ με ερωτήσεις για τον ΕΝΦΙΑ αλλά και για την περικοπή των συντάξεων, που είναι νομοθετημένο να εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου του ερχόμενου έτους.

Πολλοί βουλευτές αναρωτήθηκαν εάν υπάρχει δυνατότητα να αποτραπεί η μείωση των συντάξεων, ο κ. Τσακαλώτος ωστόσο απάντησε «δεν είναι της ώρας» να συζητηθούν αυτά. «Ήμουν περιεκτικός και συνοπτικός. Δεν είναι της ώρας αυτά», είπε, όταν οι βουλευτές επέμειναν.

 

Facebook Comments