Στις 19:30 ξεκίνησαν τα συλλαλητήρια υπέρ της ελληνικότητας της Μακεδονίας σε 24 πόλεις της Ελλάδας, Καβάλα, Δράμα, Σέρρες, Κιλκίς, Πολύκαστρο, Λαγκαδά, Νέα Μουδανιά, Πέλλα, Έδεσσα, Βέροια, Κατερίνη, Φλώρινα, Πτολεμαΐδα, Καστοριά, Σιάτιστα, Λάρισα, Βόλο, Ιωάννινα, Θήβα, Χαλκίδα, Χανιά, Κέρκυρα, Ρόδο, Κω. Τα συλλαλητήρια διοργανώνονται από την Επιτροπή για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας, η οποία κάλεσε τους πολίτες να προσέλθουν στα συλλαλητήρια με ελληνικές σημαίες και χωρίς κομματικά σύμβολα. 

Οι πολίτες συμμετείχαν στα συλλαλητήρια εξέφρασαν την αντίθεσή τους στις ονομασίες που προτείνονται κατά τις διπραγματεύσεις με τη γείτονα χώρα ΠΓΔΜ. Διαφωνούν με την παραχώρηση του όρου “Μακεδονία”. Η κεντρική συγκέντρωση έγινε στην Πέλλα, γενέτειρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. 

Οι διοργανωτές δηλώνουν:

Οι πόλεις που θα γίνουν συλλαλητήρια έφτασαν τις 23. Στις πρώτες 13 που ανακοινώθηκε ότι θα πραγματοποιηθούν συλλαλητήρια έγινε συνεννόηση της «Επιτροπής Αγώνα» με τις κατά τόπους Δημοτικές Αρχές, οι οποίες στήριξαν εξ αρχής την προσπάθεια. Το ίδιο συμβαίνει και με τις τοπικές Μητροπόλεις, που πραγματοποιούν μεγάλο αγώνα και παρακινούν τον κόσμο να παρευρεθεί στην κοντινότερη πόλη που θα γίνει συλλαλητήριο. 

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης χαιρέτισε τις εκδηλώσεις στην Εδεσσα και την Πέλλα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, δήλωσε νώριτερα:

Αναγνωρίζουμε το ιερό δικαίωμα του οποιουδήποτε να κινητοποιείται, να εκφράζει την αντίθεσή του στην κυβερνητική ή οποιαδήποτε άλλη πολιτική. Αλλά, από εκεί και πέρα, υπάρχει μια εθνική γραμμή, την οποία υπηρετούμε

Πολλοί Μητροπολίτες δήλωσαν συμμετοχή στα συλλαλητήρια

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δήλωσε νωρίτερα:

Η θέση της Εκκλησίας είναι σταθερή. Η Εκκλησία είπε το όνομα Μακεδονία δεν είναι εύκολο εμείς να το δανείσουμε, να το δώσουμε (…) Αυτά τα θέματα δεν αντιμετωπίζονται με συλλαλητήρια, με φωνές. Υπεύθυνη είναι η Βουλή, αυτοί θα αποφασίσουν, αυτοί θα αναλάβουν την ευθύνη. Και να πάμε λίγο περισσότερο; Η Βουλή δεν βγαίνει μόνη της, βγαίνει από τον λαό. Ο λαός λοιπόν πρέπει να σκεφτεί, να δει, να αποφασίσει και να κάνει. 

Η υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης, Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, έγραψε στο Twitter:

Για ακόμη μια φορά οι Έλληνες ασκούμε το δικαίωμα και την υποχρέωσή μας να βροντοφωνάξουμε την αλήθεια για την Μακεδονία μας. Το κάνουμε ελεύθερα και δημοκρατικά, χωρίς κανένα φόβο, χωρίς καμία κομματική γραμμή και χωρίς κανένα συμφέρον, πέρα από το εθνικό: Μακεδονία είναι μόνο η Ελλάδα.

Στα Χανιά σημειώθηκε ένταση και επεισόδια στην πλατεία της δημοτικής αγοράς των Χανίων λίγο πριν την έναρξη του συλλαλητηρίου. Εμφανίσθηκε ομάδα νεαρών αντιεξουαστών με πανό και φώναζαν συνθήματα. Σύμφωνα με τον Αθηναϊκό Πρακτορείο Εδήσεων, κάποιοι από τους συμμετέχοντες στη συγκέντρωση κινήθηκαν προς το μέρος τους, με αποτέλεσμα να υπάρξει η πρώτη εστία έντασης με την κατάσταση να εκτονώνεται λίγο μετά. Όταν στο χώρο έφθασαν και άλλοι πολίτες προκειμένου να λάβουν μέρος στη συγκέντρωση, ακολούθησε νέος γύρος αντιπαράθεσης, με συμμετοχή αυτή τη φορά και αστυνομικών που προσπάθησαν να απομακρύνουν τους νεαρούς του αντιεξουαστικού χώρου από την πλατεία. Ακολούθησε συμπλοκή με τις αστυνομικές δυνάμεις, κατά τη διάρκεια της οποίας υπήρξαν ελαφροί τραυματισμοί αστυνομικών, ενώ στο Αστυνομικό Μέγαρο Χανίων οδηγήθηκαν σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες 3-4 νεαροί.Ένας από τους αστυνομικούς έφερε τραύμα στο κεφάλι και χρειάσθηκε να του παρασχεθούν πρώτες βοήθειες σε φαρμακείο που βρίσκεται στην πλατεία της αγοράς.

Πέλλα

Λάρισα

Θήβα

 

Facebook Comments