Ύφεση 4,3% θα υποστεί το 2015 η οικονομία της Ουκρανίας, σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού που παρουσίασε στη Βουλή η υπουργός Οικονομικών της χώρας, Νατάλια Γιάρεσκο.

«Μια δύσκολη χρονιά μας περιμένει», δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Γιάρεσκο προειδοποιώντας πως το Κίεβο βρίσκεται αντιμέτωπο με μια τεράστια πρόκληση στην προσπάθειά του να τακτοποιήσει τις δημοσιονομικές υποχρεώσεις του.

Οι δημοσιονομικές δυσκολίες εντείνονται από τον συνεχιζόμενο πόλεμο στο ανατολικό τμήμα της χώρας, που έχει πλήξει βαρύτατα την οικονομία και έχει οδηγήσει σε τεράστια αποδυνάμωση του εθνικού νομίσματος, της χρίβνια.

Ενδεικτικά, όπως δήλωσε η κ. Γιάρεσκο, το 30% των δημοσίων δαπανών θα διατεθεί στον τομέα της Άμυνας και στην εξυπηρέτηση του χρέους.

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στον αγώνα κατά των ρωσόφιλων αυτονομιστών αποτελούν τεράστιο βάρος στον κρατικό προϋπολογισμό, στοιχίζοντας 100 εκατομμύρια χρίβνια (6,3 εκατ. δολάρια) ανά ημέρα.

Η υπερψήφιση του προϋπολογισμού αποτελεί προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης στήριξης από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). «Χωρίς τη βοήθεια των ξένων εταίρων δεν θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε την κρίση», προειδοποίησε η υπουργός Οικονομικών.

Facebook Comments