Τηλεφωνικές επικοινωνίες, μυστικά ραντεβού και νέες συναντήσεις βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη λίγες ώρες πριν από την ψηφοφορία της Δευτέρας, που θα κρίνει αν θα στηθούν πρόωρες κάλπες ή αν ο Σταύρος Δήμας θα είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Το παρασκήνιο έχει πάρει φωτιά από φήμες και σενάρια για τις προθέσεις ανεξάρτητων και μη βουλευτών σε ένα μαραθώνιο-θρίλερ για την αναζήτηση των 12 ψήφων που υπολείπονται προκειμένου να μην μπει η χώρα σε προεκλογική περίοδο. Το Μέγαρο Μαξίμου γράφει και σβήνει ονόματα και παρά το γεγονός ότι η εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας φαντάζει αδύνατη, συνεργάτες του πρωθυπουργού διαμηνύουν ότι θεωρητικά μπορεί να συγκεντρωθούν 180 βουλευτές.

Η εξίσωση για το μαγικό αριθμό περιλαμβάνει τους ανεξάρτητους ενώ προϋποθέτει ότι θα σπάσει η κομματική γραμμή στη ΔΗΜ.ΑΡ. και στους ΑΝ.ΕΛ. Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού εξακολουθούν να διαμηνύουν ότι η τρίτη ψηφοφορία δεν έχει «παρών» αλλά «ονοματεπώνυμο», σημειώνοντας πως οι βουλευτές που θα επιμείνουν στην άρνηση να ψηφίσουν τον Σταύρο Δήμα θα αναλάβουν την ευθύνη για την περιπέτεια στην οποία θα οδηγηθεί η χώρα μέσα από τις πρόωρες κάλπες.

«Κλειδί» στις εξελίξεις είναι η δεξαμενή των ανεξάρτητων βουλευτών αλλά και η στάση που θα κρατήσουν οι βουλευτές της ΔΗΜ.ΑΡ. και των ΑΝ.ΕΛ. μετά τις καταιγιστικές εξελίξεις στο εσωτερικό τους. Η απόφαση του Φώτη Κουβέλη να συνεργαστεί με τον Αλέξη Τσίπρα έχει προκαλέσει ενστάσεις και διαφωνίες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα με πρώτη απώλεια την ανεξαρτητοποίηση της Νίκης Φούντα, ενώ δεν αποκλείεται να διαχωρίσουν τη θέση τους στην ψηφοφορία της Δευτέρας κι άλλοι βουλευτές. Από την άλλη, η υπόθεση Χαϊκάλη έχει φέρει νέα μαύρα σύννεφα στα γραφεία της Καλλιρρόης και δεν είναι λίγοι οι βουλευτές των ΑΝ.ΕΛ. που εκτιμούν ότι η «αποκάλυψη» γύρισε μπούμερανγκ, απομακρύνοντας ακόμη περισσότερο τους Ανεξάρτητους Ελληνες από την προοπτική του 3% στις επόμενες εθνικές εκλογές. Ο πονοκέφαλος είναι διπλός στο κόμμα του Πάνου Καμμένου καθώς όσοι προέρχονται από την Κεντροδεξιά δεν κρύβουν την ενόχλησή τους για το φλερτ του προέδρου των ΑΝ.ΕΛ. με τον Αλέξη Τσίπρα.

Από την ομάδα των 25 ανεξάρτητων βουλευτών, οι 13 έχουν ήδη ψηφίσει Σταύρο Δήμα και τα βλέμματα έχουν πέσει πάνω στους υπόλοιπους 12. Ολες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στην άποψη ότι δεν πρόκειται να μετακινηθούν από το «παρών» η Ραχήλ Μακρή, ο Πάρις Μουτσινάς, ο Οδυσσέας Βουδούρης, ο Θεόδωρος Παραστατίδης, η Θεοδώρα Τζάκρη και η Χρυσούλα Γιαταγάνα, η οποία αποκάλυψε πρόσφατα πως θα την ενδιέφερε μια θέση στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.

Το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί είναι πιθανό να επανεξετάσουν τη θέση τους ο Βασίλης Καπερνάρος και ο Βύρων Πολύδωρας καθώς ανήκουν στην Κεντροδεξιά, ο Πέτρος Τατσόπουλος που τελευταία ανεβάζει τους τόνους της κριτικής του προς τον Αλέξη Τσίπρα, ο Μίμης Ανδρουλάκης, η Νίκη Φούντα, η οποία εκτιμάται ότι θα ψηφίσει Σταύρο Δήμα, αλλά και ο Μάρκος Μπόλαρης. Για τον ανεξάρτητο βουλευτή οι φήμες πύκνωσαν γύρω από το σενάριο ότι πρόκειται να ακολουθήσει τον Γιώργο Παπανδρέου στο νέο του εγχείρημα αλλά διαψεύστηκαν στο παρασκήνιο.

Η κυβέρνηση έχει στραμμένα τα βλέμματα και στις «δεξαμενές» των δύο κομμάτων, της ΔΗΜ.ΑΡ. που μετρά 9 βουλευτές και των ΑΝ.ΕΛ. με 12 βουλευτές. Στο κόμμα του Φώτη Κουβέλη, τα κυβερνητικά στελέχη αφήνουν πολλά ερωτηματικά για τη στάση που θα κρατήσουν τελικά οι Θωμάς Ψύρρας, Νίκος Τσούκαλης και Δημήτρης Αναγνωστάκης.

Από τους ΑΝ.ΕΛ., τα ίδια στελέχη «στέκονται» στη Μαρία Κόλλια η οποία απουσίαζε για λόγους υγείας από τη δεύτερη ψηφοφορία καθώς το παρασκήνιο μιλά για διαφωνία που εκφράζει η βουλευτής με το «φλερτ» Καμμένου-Τσίπρα. Επίσης, ανοιχτό έχει αφήσει το ενδεχόμενο να διαφοροποιηθεί στην τρίτη ψηφοφορία ο Μαρίνος Ουζουνίδης ο οποίος εξαπέλυσε πυρά για την υπόθεση Χαϊκάλη, καθώς δεν είχε ενημερωθεί, ενώ άσκησε κριτική στον Αλέξη Τσίπρα.

Από το Μέγαρο Μαξίμου σημειώνουν ότι τα δεδομένα μπορεί να ανατραπούν με τη νέα δημόσια παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά και αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για την αυριανή ψηφοφορία.

Facebook Comments