Προσπάθεια να επανεκκινήσει το κυπριακό πρόγραμμα προσαρμογής θα καταβάλει τις επόμενες μέρες ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, με επαφές που θα έχει με υπουργούς και πολιτικούς αρχηγούς.

Ο πρόεδρος θα παρατείνει την παραμονή του στην προεδρική κατοικία μέχρι το τέλος της πρώτης βδομάδας Ιανουαρίου, και στο ενδιάμεσο, αναμένεται να έχει επαφές για άρση του αδιεξόδου που έχει δημιουργηθεί με τους πιστωτές.

Βασικό θέμα της φορτωμένης ατζέντας του προέδρου τις επόμενες μέρες είναι η επίλυση του ζητήματος των εκποιήσεων ενυπόθηκων ακινήτων.

Όπως δήλωσε στη StockWatch ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλιδης, ο πρόεδρος αναμένεται αρχές της βδομάδας και πριν το τέλος του έτους, να έχει στην προεδρική κατοικία συνάντηση με τους υπουργούς οικονομικών και εσωτερικών Χάρη Γεωργιάδη και Σωκράτη Χάσικο αντίστοιχα προκειμένου να αξιολογηθούν τα δεδομένα και να ληφθούν αποφάσεις για τις παρά πέρα ενέργειες.

Ο κ. Αναστασιάδης έχει περιθώριο μέχρι τις 8 Ιανουαρίου να αναπέμψει τη νομοθεσία που ψήφισε πρόσφατα η βουλή και όπως έχει αναφέρει σε συνεργάτες του θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο για να βρεθεί συναινετική λύση στο φλέγον αυτό ζήτημα.

Στην πρώτη συνέντευξη Τύπου που έδωσε ευθύς μετά την επιστροφή του στην Κύπρο και την ανάληψη των καθηκόντων του, ο πρόεδρος δήλωσε ότι θα αναπέμψει το νόμο που ψήφισε η βουλή για αναστολή των εκποιήσεων.

Οι διεθνείς πιστωτές είχαν αντιδράσει έντονα εκφράζοντας μεγάλη δυσαρέσκεια εξ αφορμής της απόφασης της κυπριακής βουλής να αναστείλει την εφαρμογή του νόμου για τις εκποιήσεις μέχρις τις 30 Ιανουαρίου του 2015.

Το ΔΝΤ, ανέστειλε την εκταμίευση της δόσης των €86 εκ. ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με δήλωσή της κάλεσε την κυπριακή κυβέρνηση να εφαρμόσει το οικονομικό πρόγραμμα επισημαίνοντας πως η απόφαση της βουλής να αναστείλει την εφαρμογή του νόμου για τις εκποιήσεις, συγκρούεται με τα συμφωνηθέντα στο πρόγραμμα διάσωσης της χώρας.

Η τρόικα φέρεται να έχει αναστείλει την επιστροφή της στην Κύπρο, μέχρι να ξεκαθαρίσει το θέμα.

Το νομοθέτημα τις εκποιήσεις αποτελούσε προαπαιτούμενο για την επιτυχή αξιολόγηση και συνέχιση του προγράμματος. Η Κύπρος έλαβε €350 εκ. από το πρόγραμμα λίγες μέρες πριν την ψήφιση της αναστολής εφαρμογής του νόμου για εκποιήσεις, καθώς η τρόικα θεώρησε ότι πληρούσε το προαπαιτούμενο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εκτιμά ότι το επίμαχο θέμα του νομοθετήματος για τις εκποιήσεις, αναμένεται ότι θα αποτελέσει αντικείμενο στην επικείμενη σύσκεψη των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων, η οποία μάλλον θα συγκληθεί, όπως εκτίμησε, αρχές του νέου έτους.

Facebook Comments