Τα κύρια νομίσματα δεν είχαν μεγάλες κινήσεις στο άνοιγμα της εβδομάδας από την Ασία καθώς οι αγορές δεν έχουν ξεφύγει από το γιορτινό κλίμα των Χριστουγέννων και προετοιμάζονται για την Πρωτοχρονιά. Το JPY δέχτηκε πιέσεις στο άνοιγμα της συνεδρίασης που γρήγορα όμως γύρισαν πριν το άνοιγμα της Ευρώπης. Οι σημαντικότερες κινήσεις ήταν οι ανοδικές για τα AUD, NZD που καταφέρνουν να διατηρήσουν τα κέρδη τους.

Κοιτώντας την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, τα φώτα στρέφονται στην Ελλάδα, με τους αξιωματούχους να προετοιμάζονται για την Τρίτη και τελευταία ψηφοφορία για να εκλέξουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχει μέχρι στιγμής αποτύχει να συγκεντρώσει αρκετές ψήφους για να εκλέξει τον υποψήφιό του Σταύρου Δήμα ως το νέο Πρόεδρο, αντικαθιστώντας τον απερχόμενο Κάρολο Παπούλια, στις δύο προηγούμενες ψηφοφορίες. Εάν και η τρίτη προσπάθεια καταλήξει σε αποτυχία, θα προκηρυχτούν άμεσα έκτακτες εκλογές.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο μπορεί να δει τον σημερινό κυβερνητικό συνασπισμό να ανατρέπεται από την αντιπολίτευση ΣΥΡΙΖΑ, που αντιτίθεται στη λιτότητας που εφαρμόζεται ως μέρος της διάσωσης της ΕΕ και του ΔΝΤ στην Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι η πιθανότητα μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να αναζοπυρώνει τις ανησυχίες γύρω από το κρατικό χρέος της Ελλάδας, στοιχείο που ζυγίζει στην πορεία του ευρώ.

Εναλλακτικά, το ενιαίο νόμισμα μπορεί να ενισχυθεί εάν ο κ Σαμαράς εξασφαλίσει τουλάχιστον 180 ψήφοι υπέρ του κ Δήμα από το νομοθετικό σώμα των 300 μελών και διασώσει την κυβέρνηση σε αυτή την δύσκολη περίοδο.

Facebook Comments