Η κυβέρνηση της Γαλλίας σχεδιάζει να διατηρήσει σταθερές τις δημόσιες δαπάνες στο πεδίο της άμυνας τα επόμενα πέντε χρόνια, αφού συνάντησε ανυποχώρητη αντίσταση από μέρους πολλών βουλευτών και της ηγεσίας των ένοπλων δυνάμεων στις προτάσεις της για περικοπές, ωστόσο το πάγωμα των δαπανών θα σημάνει ότι θα χαθούν 34.000 θέσεις εργασίας στον τομέα ως το 2019.

Το πενταετές σχέδιο για την στρατηγική της κυβέρνησης στον τομέα της άμυνας, το οποίο δόθηκε στην δημοσιότητα σήμερα, αναφέρει ότι «συνολικά από το 2014 ως το 2019 το υπουργείο Άμυνας θα αναγκαστεί να μειώσει το προσωπικό του κατά περίπου 34.000 πρόσωπα», περιγράφοντας σε αδρές γραμμές τις κυβερνητικές προτεραιότητες στις ένοπλες δυνάμεις.

Η Λευκή Βίβλος της κυβέρνησης του προέδρου Φρανσουά Ολάντ για τον τομέα της άμυνας, η οποία καλύπτει την περίοδο από τις αρχές του 2014 ως τα τέλη του 2018, προβλέπει ότι οι δαπάνες για το 2014 θα ανέλθουν σε 31,4 δισ. ευρώ, ποσό σχεδόν ίσο με το 1,5% του ΑΕΠ της Γαλλίας, ενώ ορίζει ότι ο συνολικός προϋπολογισμός της προσεχούς πενταετίας θα ανέλθει σε 179,2 δισ. ευρώ.

Το υπουργείο Άμυνας έχει σηκώσει μεγάλο μέρος του βάρους των περικοπών των κρατικών δαπανών στη Γαλλία τα τελευταία χρόνια, βλέποντας τον ετήσιο προϋπολογισμό του να μειώνεται σταδιακά από το 2,5% του γαλλικού ΑΕΠ, επίπεδο στο οποίο παρέμενε επί χρόνια μετά τον ψυχρό πόλεμο.

Facebook Comments