• Το EUR Ανιχνεύει την Περιοχή Κάτω από το 1.19 vs. το US Dollar  εν μέσω Φόβων για την Ελλάδα, και Εν Όψει των Γερμανικών CPI
  • Κάτω το NZD, Υψηλότερα το Ιαπωνικό Yen καθώς η Αποστροφή Ρίσκου Σκουπίζει τις Ασιατικές Αγορές

 

Το Δολάριο Νέας Ζηλανδίας υστέρησε κατά το overnight trade, χάνοντας έως και 0,9%, καθώς η διάθεση αποστροφής κινδύνου τιμώρησε το νόμισμα που κατά βάση κινείται από το συναίσθημα. Οequity index αναφοράς για την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού συναλλάχθηκε χαμηλότερα περίπου κατά 1%  κοντά στα χαμηλά της συνεδρίασης καθώς οι Ιαπωνικοί και Κινεζικοί δείκτες λειτούργησαν για πρώτη φορά μετά τη διακοπή της Πρωτοχρονιάς και κινήθηκαν για να καλύψουν τις απώλειες της Παρασκευής που κατέγραψε η Wall Street. To Yen απεδείχθη το καλύτερα στηριγμένο νόμισμα καθώς η αποστροφή ρίσκου τοποθετεί πίεση στα carry trades που χρηματοδοτήθηκαν στο διαχρονικά χαμηλής απόδοσης νόμισμα.

Οι επικείμενες πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα εμφανίζεται να είναι ο καταλύτης πίσω από την κατηφή διάθεση των επενδυτών. Η χώρα προχωράει προς τις κάλπες της 25ης Ιανουαρίου αφού ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς απέτυχε να εκλέξει τον υποψήφιό του στη Προεδρία στην Τρίτη και τελευταία ψηφοφορία την περασμένη εβδομάδα. Το κόμμα της αντιπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ, προηγείται στις δημοσκοπήσεις – έστω και με μία όλο και πιο μειούμενη διαφορά – και οι tradersανησυχούν πως αν επικρατήσει, η αντίθεσή του στα μέτρα λιτότητας που συνοδεύουν το πρόγραμμα της ΕΕ και του ΔΝΤ για διάσωση της Ελλάδας θα αναβιώσει τον κίνδυνο για έξοδό της από την Ευρωζώνης. Το EUR  έπεσε κάνοντας ένα spike κάτω από το 1.19 έναντι του USD για πρώτη φορά από το 2006 κατά την έναρξη της εβδομάδας συναλλαγών.

Βλέποντας μπροστά, τα αρχικά στοιχεία του Δεκεμβρίου για τα Γερμανικά CPI είναι από τα σημαντικότερα σημεία στο οικονομικό ημερολόγιο κατά το Ευρωπαϊκό session.  Το year-on-yearποσοστό πληθωρισμού αναφοράς αναμένεται να μειωθεί στο 0.3%, το χαμηλότερο από τον Οκτώβριο του 2009. Η ανακοίνωση μπορεί να συνθέσει πίεση προς τα κάτω για το νόμισμα εν μέσω αυξανόμενων προσδοκιών για επικείμενη επέκταση των μέτρων τόνωσης της ΕΚΤ. Δίνοντας συνέντευξη στη Γερμανική εφημερίδα Hamdelsblatt την περασμένη εβδομάδα, ο Πρόεδρος MarioDraghi δήλωσε πως οι ιθύνοντες της πολιτικής βρίσκονταν εν μέσω «τεχνικών προετοιμασιών για τροποποίηση του μεγέθους, της ταχύτητας και της σύνθεσης των μέτρων μας στην αρχή του 2015, εάν αυτό καταστεί αναγκαίο.»

Facebook Comments