Η αγορά κατέγραψε μεγάλες απώλειες λόγω της κυβερνητικής ακινησίας, της αβεβαιότητας ως προς το αν θα βελτιωθούν οι όροι στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και στον υποβιβασμό των τραπεζών, του ΟΠΑΠ και της ΔΕΗ από τους δείκτες του οίκου FTSE. Οι απώλειες όχι μόνο ήταν μεγάλες, αλλά κατεγράφησαν και με σχετικά αυξημένο τζίρο σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα.

Με τον γενικό δείκτη να καταγράφει πτώση 2,79%, στα σχεδόν χαμηλά για φέτος των 936,57 μονάδων, οι συναλλαγές διαμορφώθηκαν πάνω από 67 εκατ. ευρώ. Πτώση 4,89% κατέγραψε η μετοχή του ΟΠΑΠ, στα 6,62 ευρώ  και 7,31% η  μετοχή της ΔΕΗ, στα 6,34 ευρώ και όγκους 1,8 εκατ. και 1,6 εκατ. τεμάχια αντίστοιχα.

Σημειώνεται ότι ο FTSE υποβίβασε τις δύο αυτές μετοχές στη μικρή κεφαλαιοποίηση από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση που βρίσκονταν αρχικά. Μάλιστα, δεν είναι και λίγοι εκείνοι στην αγορά που θεωρούν ότι ανοίγει ο δρόμος για  υποβίβαση της αγοράς στην κατηγορία των αναδυόμενων αγορών τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Το ενδεχόμενο υποβάθμισης του Χ.Α. δεν είναι απαραίτητα κάτι κακό, υποστηρίζουν χρηματιστηριακές πηγές, αφού θα υπάρξει μεγαλύτερη κινητικότητα, άρα και τζίρος από τα hedge funds. Kατά τα άλλα μεγάλες ήταν οι απώλειες για την Κύπρου που τερμάτισε τις συναλλαγές στα 18λεπτά και πτώση 10,89%, με τον Μάριο Ντράγκι να δηλώνει ότι η Κύπρος θα πρέπει να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο για το ξέπλυμα βρώμικου ρήματος. Πτώση σχεδόν κατά 10% κατέγραψε η Πειραιώς, στα 20 λεπτά, σχεδόν κατά 7,5% υποχώρησε η Alpha, η οποία, σύμφωνα με τις πληροφορίες, είναι πιο έτοιμη σε σχέση με τις άλλες συστημικές τράπεζες για να πραγματοποιήσει αύξηση κεφαλαίου και 5,42% υποχώρησε η Εθνική, στα 0,7850 ευρώ, επίπεδα τα οποία αποτελούν πολυετή χαμηλά.

Η τάση έχει γυρίσει σε πτωτική υποστηρίζουν οι αναλυτές, οι οποίοι όμως, αναγνωρίζουν ότι η αγορά έχει διορθώσει από τα υψηλά της σχεδόν κατά 120 μονάδες! Πωλητές βγήκαν στον Μυτιληναίο, την Motor Oil,  τη Βιοχάλκο και τον ΟΤΕ καταγράφοντας απώλειες πάνω από 4%. Πτώση άνω του 2% για τον ΟΛΠ, την Ιντραλότ, τη Eurobank και την ΕΧΑΕ.

Από τον 25άρη, αντίδραση βγήκε στη Eurobank Properties, η οποία όπως όλα δείχνουν θα συγχωνευθεί με την Εθνική ΠΑΝΓΑΙΑ, Jumbo, Τιτάν και Folli Follie. 

Facebook Comments